Karaoke är en av 1900-talets mest innovativa skapelser, och det är utan tvekan en engagerande och unik social upplevelse som låter människor slappna av och vara sig själva på ett obekymrat och skojigt sätt. Samtidigt skapar de minnen och bygger samt stärker vänskapsband. Men har du någonsin undrat över ursprunget till detta fascinerande fenomen? Hur det faktiskt uppstod och hur karaokebranschen ser ut i andra delar av världen?

I den här artikeln går vi igenom bakgrunden och kulturen bakom karaoke - hur det började, vart det är på väg och varför det är så otroligt kul!

Den här karaokeguiden innehåller:

Vad är karaoke?

Karaoke är en form av interaktiv underhållning där en eller flera personer sjunger med till ett förinspelat instrumentalt spår, samtidigt som texten visas på en skärm. Det är en populär aktivitet vid olika sociala tillfällen och festligheter. Oavsett om du deltar i en avslappnad företagsträff eller en livlig möhippa, ger karaoke alltid en extra dos nöje och spänning.

I västvärlden är de flesta bekanta med att karaoke oftast framförs på en scen inför publik. Men i Asien är det i privata karaokerum, där vänner och familj samlas för att dela glädjen av att sjunga, som karaoke ofta äger rum.

Vad betyder karaoke?

Termen "karaoke" har sitt ursprung i japanskan och är en kombination av två ord: "kara," som betyder tom, och "okesutora," som betyder orkester. Det låter logiskt, eller hur?

Hur görs karaokesånger?

En karaokeversion av originallåten är en tolkning som gjorts specifikt för de magiska stunderna vid mikrofonen. Dessa versioner produceras av karaokeföretag och skivbolag, antingen genom att de själva skapar innehållet eller genom att de köper in det från musikproducenter.

Karaokeversioner av låtar återger instrument- och bakgrundsmusik, men exkluderar sången. Dessa versioner skapas genom inspelning med liveinstrument eller MIDI-instrument (Musical Instrument Digital Interface). I den fullständiga mixversionen synkroniserar producenterna texten på skärmen med färgskiftande indikatorer för att vägleda sångarna om när de ska sjunga. Om du är intresserad kan du läsa mer om produktionen av karaokeversioner här.

Vanliga termer och definitioner för karaoke

Karaoke Jockey/KJ: En karaoke jockey, även känd som karaokevärd eller karaoke-DJ, hanterar och leder karaoke-sessioner på platser som barer eller privata fester. Deras roll innebär att välja låtar, köa artister, justera ljudnivåer och skapa en trevlig stämning för sångare och publiken.

Noraebang:"Noraebang" syftar på koreansk karaoke i privat rum, och ordet kommer från "norae" (sång) och "bang" (rum). I en noraebang kan man sjunga i ett privat rum och även beställa mat och dryck för sångsessionen.

KTV: "KTV," förkortning av "Karaoke Television," är en använd term för en etablering med privata karaokerum i Kina, Taiwan, Singapore och Kambodja. KTV erbjuder en privat plats där grupper kan ägna sig åt sång, tillsammans med mat- och dryckestjänster.

Rättigheter för offentlig framförande: Rättigheter för offentlig framförande är juridiskt nödvändiga om du planerar att bedriva karaoke på en offentlig plats (i princip var som helst utom i ett privat hem). Dessa licenser utfärdas vanligtvis av PROs (Performance Rights Organizations), som fungerar som mellanhänder och ansvarar för att hantera och samla in licensavgifter på uppdrag av låtskrivare och musiker. Hanteringen av rättigheter för offentlig framförande varierar från ett land till ett annat och varje land har sina egna PROs och föreskrifter. Här kan du läsa mera om vilka rättigheter du behöver för din bar och krog.

Karaokens historia

Karaoke, som det är känt som idag, kan tekniskt sett tillskrivas Daisuke Inoue, en orkesterledare och musiker med en opportunistisk ådra. Den anses ha uppstått år 1971 i Kobe, Japan, när Inoue delade med sig av sin egen originalmusik till en lokal affärsman som ville imponera på sina kunder genom att sjunga med till inspelade låtar. Efter detta unika idéutbyte insåg Inoue snabbt värdet av en sådan nymodighet och satte genast igång att arbeta med den.

Den första karaokemaskinen och dess grundare
Juke-8: den första karaokemaskinen, och dess uppfinnare, Daisuke Inoue. Bildkälla.

Med hjälp av flera vänner tillverkade Inoue ljudmaskiner som spelade upp inspelad musik som lyssnarna kunde sjunga med i. Inoues maskin, som ursprungligen kallades "8-Juke" (en av de 11 som han skapade och släppte under det första året utan ett registrerat patent), var ungefär lika stor som en liten TV-apparat och hade en öppning för mynt. Maskinerna hyrdes ut till barer i Osaka-Kobe-området ganska snabbt efter det, och blev en succé bland kunderna. Så småningom fick också större företag upp ögonen för dem. Resten är historia.

Karaoke förknippas traditionellt med japansk kultur, särskilt under dess tidiga dagar. Sedan blev den dock lika populärt i hela östra Asien, där många nationer gav konceptet sin egen unika twist. Sedan dess relativt korta historia har karaoke blivit ett internationellt tidsfördriv i länder över hela världen, för att inte tala om en enormt framgångsrik industri.

Viktiga milstolpar i karaokens historia

Karaokehistorien är fylld med fascinerande vändpunkter och uppfinningar som har format den till vad den är idag. Låt oss nu utforska de mest betydelsefulla händelserna i karaokehistorien genom årtionden, från sina blygsamma början till den digitala streaming-eran, i mer detalj.

1920s – Uppkomsten av studsande boll tekniken

 • 1924 uppfann Max Fleischer tekniken med studsbollar för sin serie animerade ljudfilmer, "Ko-Ko Song Car-Tunes". Denna teknik är en föregångare till moderna karaoke videor, där sångtexter visas på skärmen för att hjälpa sångarna.

1930s – Allsång på biograferna

 • "Screen Song"-serien fortsatte traditionen med kortfilmer där man kunde sjunga med till välkända melodier och artister på biograferna.

1940s – TV-apparatens intåg i hemmet

 • TV-apparater började komma in i hemmen, vilket bidrog till populariteten för allsång och karaoke.

1950s – Music Minus One (MMO) & fjärrkontroll

 • MMO (Music Minus One) revolutionerade musikutövandet genom att erbjuda sing-along- och play-along-skivor, vilket gjorde det möjligt för solister att öva tillsammans med en professionell orkester och lade grunden för karaoke backing tracks.
 • Samtidigt har Zenith skapat den första trådlösa fjärrkontrollen som gör det ännu enklare för TV-användare, inklusive karaokeentusiaster.

1960s – Allsångens TV-debut

 • TV-programmet "Sing Along with Mitch" introducerade konceptet med gemensam allsång för en nationell publik.
 • Under tiden tillverkade Shigekazu Negishi i Tokyo en prototyp av en karaokemaskin, ofta kallad "speldosa". Denna innehöll en mikrofon, en bandspelare och ett textblad.
Ett omslag av en man med texten family sing along med Mitch
Vinylomslag för pionjären inom TV-sing-alongs. Bildkälla.

1970s – Början på kommersiell karaoke

1970-talet var en avgörande period i karaokehistorien:

 • Introduktion av 8-spåriga ackompanjemangsband: Toshiharu Yamashitas arbete med att introducera 8-spåriga ackompanjemangsband och uppspelningsenheten "harp" bidrog avsevärt till populariseringen av karaoke i Japan och så småningom runt om i världen.
 • Daisuke Inoues "8 Juke": Musikern Daisuke Inoue introducerade den första riktiga karaokemaskinen, "8 Juke" eller "Juke 8", med förstärkare, mikrofon, myntinkast och åttaspårs bilstereo. Inoue, som ofta kallas "karaokens fader", patenterade aldrig sin uppfinning.
 • Kommersiell produktion av karaokemaskiner: Företag som Taikan, Nikkodo (senare BMB), Daiichikosho, Clarion och Matsushita Electric Industrial började tillverka kommersiella karaokemaskiner.
 • Roberto del Rosarios sing-along: Den filippinske uppfinnaren Roberto del Rosario tog patent på Sing Along System, en kompakt karaokemaskin med en förstärkarhögtalare, bandmekanismer, en valfri tuner eller radio och en mikrofonmixer.
 • VHS dominans: På 1970-talet kom VHS (Video Home System), som förändrade spelreglerna för videoinspelning i hemmet. Det här prisvärda analoga kassettformatet dominerade hemunderhållningen och ökade populariteten för karaoke i hemmet.

1980s – Den globala expansionen inleds

 • Privata karaokerum, så kallade "karaokeboxar", började dyka upp i olika delar av världen och erbjöd en mer intim sångupplevelse. Framför allt Dimples i Los Angeles blev startskottet för Nordamerikas första renodlade karaokebar (som tyvärr stängde sina dörrar 2015).
 • Pioneer Electronics lanserade LaserKaraoke eller LD-G, ett LaserDisc-format som innehöll coverversioner av låtar med text på skärmen och medföljande videor. Detta multimediala tillvägagångssätt förbättrade karaokeupplevelsen.
 • Philips och Sony publicerar specifikationerna för CD+G (Compact Disc +Graphics), ett format som kombinerar ljud med grafisk textvisning. Detta standardiserade tillvägagångssätt säkerställde kompatibilitet mellan olika spelare och enheter.
En karaokebar, första i USA
Den första karaokebaren i USA, Dimples, fotograferad 2014. Bildkälla.

1990s – Karaokens digitala evolution

 • World Wide Web revolutionerade hur vi får tillgång till information, inklusive låtar. Det lade grunden för den onlinekonsumtion och sökning efter låtar som vi i dagens läge tar för givet.
 • I Korea introducerade Royal Electronic Entertainment Center den första myntstyrda karaokemaskinen, utrustad med en textmonitor.

 • Digital Video Disc (DVD) blev en mångsidig plattform för karaokelåtar.
 • Yanpen Karaoke Lounge i Moskva öppnade sina dörrar med en repertoar på 120 låtar. Med tiden utvecklades den till en av världens bästa karaokebarer med ett omfattande bibliotek på 50.000 låtar.

2000s – Intar den globala scenen

 • Den första Karaoke World Championships (KWC) i Finland markerade en viktig milstolpe i karaokevärlden. Denna årliga tävling lockar nu deltagare från över 40 länder och hyllar karaoketalanger över hela världen.
 • Daisuke Inoue, uppfinnaren av karaoke, tilldelades på ett humoristiskt sätt Ig Nobels fredspris. Ig Nobels berömde Inoues uppfinning för att främja tolerans mellan människor, och erkände karaokens sociala inverkan.
 • Under 2000-talet fick hälften av alla globala internetanvändare tillgång till bredbandsanslutningar. Denna revolution av höghastighetsinternet förbättrade karaokeupplevelsen avsevärt.
 • Delhi välkomnade en av sina första renodlade karaokebarer, Harry's Karaoke Lounge Bar. Denna bar introducerade temakvällar för både engelska och hindi låtar, vilket bidrog till spridningen av karaokekulturen i Indiens huvudstad.

2010 – Karaoken på väg in i streaming-eran

 • Singa, den första helt digitala streamingtjänsten för karaoke, växte fram i Finland. Singa erbjöd både användarvänlig professionell programvara för lokaler och en elegant konsumentapp, vilket breddade karaokens räckvidd.
 • En annan viktig utveckling inträffade när den globala användningen av internet via mobiler och surfplattor överträffade användningen av stationära datorer. Tack vare höghastighetsbredband kan karaokeentusiaster nu njuta av sömlös strömning av ljud och bild.

2020s – Den stora födelsedagen

 • Karaoken firade sin 50-årsdag år 2021!

Olika typer av karaoke

När det gäller att framföra dina favoritlåtar live, finns det några olika alternativ. Här är några av de olika typerna av karaoke:

Karaoke på livescen

Om du är nybörjare är live karaoke (eller open mic karaoke) förmodligen den första typen av karaoke du tänker på. Det är utan tvekan en av de mer populära versionerna runt om i världen, men den är starkt beroende av en dedikerad värd, eller KJ (karaoke jockey).

3 dragqueens som visar grimaser
Open Mic Karaoke med Draq Queens som värdar i The Karaoke Hole, London

På en nattklubb eller restaurang kan en KJ vara någon som samtidigt är bartender eller DJ - vissa etablissemang anlitar en expert på karaoke för att få ut så mycket som möjligt av kvällen. För sångare ger live-karaoke dem en stund i rampljuset, och denna upplevelse, med stöd av en bra KJ, kan få dem att känna sig extra glada över att komma tillbaka.

En man sjunger karaoke på en scen
Open Mic Karaoke på Mascot i Helsingfors, Finland

Self-service karaoke

Self-service eller självbetjäningskaraoke är precis vad det låter som: en särskild karaoke station som står för sig själv, eller i ett privat bås eller rum, som folk kan gå fram till, slå på och sedan köra loss. Den påminner om en telefonautomat (för alla som minns dem), men är en miljon gånger bättre.

Singas hitta och önska Station var du kan utforska och söka låtar

Självbetjäningskaraoke är det bästa alternativet när en dedikerad värd inte är tillgänglig (som med open mic karaoke) eftersom det ger användarna friheten att köra karaoken på egen hand. Dessa typer av enheter kan enkelt ställas in och installeras i affärslokaler eller privata hem.

Alternativ för self-service karaoke:

 • Prenumerationstjänst: Detta är det mest populära karaokealternativet för bar- och restaurangägare, och det mest praktiska och attraktiva för wannabe-sångare. Prenumerationsbaserade karaokeströmmar ger tusentals låtalternativ och kräver praktiskt taget ingen teknisk support eller avancerad uppdatering. Användarna kan skräddarsy sin personliga sångupplevelse och rada upp det ena favoritspåret efter det andra, sömlöst och effektivt, i ett självbetjäningsläge för en månadsavgift.
 • Plug-and-Go-maskiner: Denna typ av installation är utmärkt för lokalägare eller personliga användare som är lite nyfikna på att prova karaoke. En enkel, okomplicerad engångsinvestering som kräver minimal installation och kan läggas till i ett dedikerat rum. Plug-and-go-maskiner håller dock inte sitt investeringsvärde och levereras ofta med ett minimalt låtval och kräver manuella uppdateringar. Detta är bra förstastegslösningar innan du går vidare till en abonnemangstjänst för karaoke.

Karaokerum

Tänk dig ett rum fullt av dina bästa vänner, alla redo att sjunga era favoritlåtar. Karaokerum är den perfekta miljön för en rolig och minnesvärd kväll med vänner, utan pressen att behöva uppträda på en scen.

Moyagi är en karaoke venue i Sverige

På affärssidan gör karaokerummens breda tilltalande natur det till ett lönsamt alternativ för ställen som vill locka olika kunder, privata fester och grupper. Detta främjar ökad besöksfrekvens och gynnar återkommande affärer. Det är en vinnande situation för både ägarna och sångarna i detta karaokekoncept.

Människor sjunger karaoke i karaokerum
Karaokerum på Star Karaoke i Göteborg, Sverige

Oavsett om du planerar ett speciellt firande eller en rolig utekväll är ett karaoke-rum en perfekt destination. Det finns många coola karaoke venues där ute, så om du är sugen på att utforska dem kan du gå hit:

De bästa karaoke barerna & rummen i New York

De bästa karaoke barerna & rummen i London

De bästa karaoke barerna & rummen i Sydney

De bästa karaoke barerna & rummen i Stockholm

De bästa karaoke barerna & rummen i Oslo

Karaoke-evenemang: Karaoke utomhus

Karaoke-evenemang utomhus är perfekta för samarbete eftersom din musik sannolikt kommer att locka förbipasserande och du kan komma att träffa nya vänner. Om du funderar på att anordna en utomhusupplevelse ska du först och främst se till att du har alla tillstånd som krävs och att du tar hänsyn till lokala stadgar och bullergränser. På sommaren kan du enkelt ordna ett popup-evenemang eller en mini-musikfestival i en offentlig park eller på stranden. Med rätt karaokeutrustning är det bara fantasin som sätter gränser.

Utomhus karaoke på vintern
Karaoke utomhus under vintermånaderna i Helsingfors, Finland

Karaoke-evenemang: Karaokefest

Vem älskar inte karaokefester? Även om man inte själv vill delta finns det inget som slår gäster som dyker upp för att se andra ha kul när de sjunger live, oavsett om det låter bra eller dåligt.

En värd och kvinna som sjunger karaoke
Karaoke på en musikfestival i Finland

Att anordna en karaokefest i ditt hem eller på ditt företag är mycket enkelt. Först måste du ta fram en förutbestämd spellista för kvällen - gör lite research eftersom vissa populära radiolåtar inte alltid fungerar för karaokepubliken. Leta efter stora bangers, power ballader och sing-a-longs eftersom dessa vanligtvis får igång festen. Om du sedan har förmågan att vara värd under kvällen, kör på det! Annars kan du överväga att anlita en energisk KJ som kan introducera sångarna och hålla festen på rätt spår. Slutligen, sätt igång kvällen med snacks, partyfavoriter och drycker.

Läs mer om de olika typerna av karaoke här.

Karaoke runt om i världen

Från privata karaokerum i Sydkorea till Europas livliga karaokescen - karaokes universella dragningskraft har överskridit alla gränser. Låt oss utforska den mångsidiga karaokevärlden i olika kulturer och regioner.

Korean Karaoke (Noraebang)

Koreansk karaoke kommer från de koreanska orden för "sång" (norae) och "rum" (bang) och skiljer sig från vanlig scenkaraoke genom att sångupplevelsen äger rum i ett privat rum. Koreansk karaoke är precis lika kul, men med en mer personlig touch för de medlemmar i sällskapet som inte är lika bekväma med att sjunga inför publik. Och som alla riktigt bra karaokeupplevelser kan du naturligtvis få din noraebang serverad med mat och dryck.

I Sydkorea erbjuder Noraebang-ställen privata rum som kan hyras per timme (du behöver vanligtvis inte göra en bokning, men det kan vara till hjälp om du kommer med en stor grupp). Användare ombeds ofta att betala i förväg för det antal timmar de planerar att använda för karaoke. Priserna kan variera beroende på typ av anläggning, lokalens bekvämligheter och särskilt tiden på dygnet.

Kunderna kan också förskottsbetala för tillägg som mat, alkohol och bordsservering, om det finns tillgängligt. Bli inte förvånad om du ser skyltar som ber dig ta av dig skorna på rummet, eftersom detta är en mycket vanlig sed och ett tecken på respekt i den koreanska kulturen. Precis som vid live-karaoke kan användarna följa med i sångtexterna på videoskärmar. När rumstiden är slut kan du fylla på din hyra och stanna längre.

Kinesisk Karaoke (KTV)

While commonly referred to as "karaoke" or a "karaoke box" in areas like Japan, Macau, and Hong Kong, establishments in which karaoke is performed are called KTV (an informal abbreviation of Karaoke Television – modeled after the earlier MTV "Movie TV" at the height of its popularity in Asia in the late 1980s) in China, Taiwan, Singapore, and Cambodia.

I områden som Japan, Macao och Hongkong kallas karaoke ofta för "karaoke" eller "karaokebox". I Kina, Taiwan, Singapore och Kambodja kallas inrättningar där karaoke spelas istället för KTV (en informell förkortning av Karaoke Television - efter förebild av MTV:s "Movie TV" när den var som mest populär i Asien i slutet av 1980-talet).

KTV innebär i princip att man har sitt eget privata karaokerum, utrustat med skärmar, högtalare, stämningsbelysning och bekväma sittplatser. Det skiljer sig från den mer västerländska karaokeformen som äger rum på en scen framför en stor publik. KTV har ett personligt och intimt tema, och olika regioner i världen har anammat detta koncept, vanligtvis med sina egna namngivningskonventioner.

I slutändan handlar det om gammal hederlig sång med vänner i ditt eget lilla gömställe. Och naturligtvis, som alla andra exceptionella karaokeupplevelser, inkluderar KTV också att ditt rum servas med mat och dryck.

Filippinsk karaoke (Videoke)

Att säga att filippinare gillar karaoke skulle vara en rejäl underdrift. Faktum är att nästan varje hem i Filippinerna har en karaokemaskin eller digital mikrofon som kan anslutas till TV:n och förvandla apparaten till en renodlad uppträdandemaskin. Många barer och restauranger i landet erbjuder karaoke eller videoke, en tävlingsversion av karaoke som rankar och registrerar individuella framträdanden.

En videoke
Videoke som man använder i Filippinerna

I Filippinerna finns det karaokeupplevelser för alla åldrar, inklusive de som serverar mat och dryck, och som har privata rum där du kan sjunga med dina vänner. Det finns också enkla karaokebarer som har maskiner eller ett liveband som backar upp kundernas framträdanden.

Tyvärr har karaoke också en mörk sida: under de senaste tjugo åren har minst ett halvt dussin människor mördats i Filippinerna efter att ha sjungit Frank Sinatras "My Way" på offentliga karaokebarer.

Dessa händelser, kända som "'My Way'-morden", har blivit ett fascinerande fenomen i Asien. Det finns många möjliga förklaringar till brotten, men många har beskyllt den västerländska låtens text för att framkalla överdriven stolthet och arrogans hos den som sjunger den. Därför kan låten, och även Sinatras katalog, vara svår att hitta på maskiner i Filippinerna.

Karaoke i Skandinavien

Människorna i Norge, Finland, Sverige och Danmark är vanligtvis kända för att vara reserverade och milda - men de har verkligen inga problem med att släppa loss när de får en mikrofon. Faktum är att karaoke är ett så stort fenomen bara i Finland att det nordiska landet har över 2 000 särskilda karaokeställen (vilket är häftigt med tanke på den totala befolkningen på 5,5 miljoner).

Fascinationen för karaoke kan ha något att göra med hur konst och kultur omfamnas i den här delen av världen. De skandinaviska länderna är flitiga anhängare av musikutbildning, och många finska bibliotek innehåller musikavdelningar med en mängd olika stilar som finns i form av vinylskivor, CD-skivor, kassettband och noter.

Dickursby bibliotek i Vanda gjorde till och med karaoke mer tillgängligt för landets mer introverta medborgare genom att installera ett ljudisolerat karaokerum i byggnaden.

Sveriges karaokelandskap har genomgått en anmärkningsvärd förvandling. Det som en gång bara var ett fåtal karaokebarer runt om i landet har nu utvecklats till en blomstrande scen med hundratals karaokelokaler. Denna snabba expansion har skett under de senaste fem åren och markerar ett betydande skifte i underhållningskulturen.

Karaokerum på Sing Sing Karaoke i Karlstad, Sverige

En nordisk framgångssaga är Sing Sing Karaoke, en elegant karaokebox i Sverige. Sing Sing kombinerar inslag av japansk karaoke med både privata karaokerum och öppen karaokebar och har blivit ett måste för både lokala invånare och turister som vill njuta av karaoke i Sverige.

Karaoke i resten av världen

Karaoke har blivit en utbredd och populär form av underhållning i många delar av världen, inklusive USA. Sedan 1982, då den välkända karaokebaren Dimples i Los Angeles öppnade sina dörrar, har karaokekulturen spridit sig över hela landet, från New York till Las Vegas, och många regioner har livliga karaokemiljöer och många karaokebarer.

Karaoke har hittat sin väg till många TV-serier och filmer och tillfört underhållningsvärde och känslomässigt djup till scener, från ikoniska serier som "Friends" till "Breaking Bad". Och vem kan glömma James Cordens "Carpool Karaoke" på "The Late Late Show"? Med några av de största musikartisterna underhöll detta segment publiken i hela åtta år, fram till dess att det avslutades 2023, vilket sammanföll med talkshowens sista år. Det var kul så länge det varade!

De mest populära karaokelåtarna i världen

Karaokelåtar är subjektiva – det är därför så många människor älskar det. Dock finns det några grundpelare som alltid lyckas väcka varma och glada känslor hos publiken. Från klassisk rock, disco, alternativ musik, britpop och bubblegum pop... spektrat är brett.

De 10 mest populära engelska karaokelåtarna

Letar du efter inspiration till ditt nästa grupp- eller soloarrangemang? Några av de mest populära engelskspråkiga låtarna runt om i världen (baserat på de senaste uppspelningarna av Singa-användare) hittar du nedan.

1. ABBA – Dancing Queen

En av de mest ikoniska karaokelåtarna - och bara i allmänhet - "Dancing Queen" av ABBA är för många den standard som alla prestationer mäts mot. ABBA:s musik har gett upphov till otaliga memes, filmer och till och med en Broadway-musikal och är universellt älskad och man kan alltid lita på att den får publiken att ta sig ut på dansgolvet.

Sjung Dancing Queen karaoke här!

2. Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow

Trots att den är relativt ny har denna Oscar- och Grammy-vinnande låt redan nått "legendarisk" status efter sin medverkan i filmen "A Star is Born". "Shallow" är en klassisk ballad som passar perfekt för en duett mellan honom och henne, och är rena rama karaoken.

Sjung Shallow karaoke här!

3. Backstreet Boys – I Want It That Way

Denna klassiska låt från Backstreet Boys går tillbaka till en tid då bubbelgumspoppiga pojkband var högsta mode och är nostalgi, harmoni, cheesy och äkta känslor i en och samma låt. Den är inte bara medryckande, den är också perfekt för karaoke i grupp.

Sjung I Want It That Way karaoke här!

4. Queen – Bohemian Rhapsody

Det finns ikoniska låtar från slutet av 70-talet - och så finns det "Bohemian Rhapsody". Ett av Queens många universellt älskade spår, detta är förmodligen det mest sprudlande och feststartande. Från de unika harmonierna till den ibland nonsensartade texten som alla lyckas lära sig utantill, är det en perfekt karaokelåt för att börja eller avsluta kvällen.

Sjung Bohemian Rhapsody karaoke här!

5. The Killers – Mr. Brightside

"Mr. Brightside" är en indie-rockklassiker från början av 2000-talet och är en vemodig låt med en snygg, pop-influerad produktion som lämpar sig utmärkt för karaokekvällar. Låten är perfekt för manliga eller kvinnliga sångare och är en tre och en halv minut lång session som lyfter humöret hos alla i publiken innan den skickar dem till dansgolvet.

Sjung Mr. Brightside karaoke här!

6. Oasis – Wonderwall

Några enkla gitarrackord utgör den omedelbart igenkännbara inledningen på denna jam från mitten av 90-talet, följt av några av de mest minnesvärda introtexterna i britpophistorien. Oasis har ett antal fantastiska karaokelåtar, men den vemodiga "Wonderwall" är den som verkligen drar i de känslomässiga hjärtsträngarna.

Sjung Wonderwall karaoke här!

7. Miley Cyrus – Flowers

Oavsett om du har hört låten på TikTok eller Spotify har "Flowers" varit oundviklig sedan den släpptes i slutet av 2022. Eftersom den är så medryckande och minnesvärd har den fått ett eget liv hos karaokepubliken överallt.

Sjung Flowers karaoke här!

8. Elvis Presley – Can't Help Falling In Love

Kan man bli mer ikonisk än Elvis? Att ta sig an en av kungens signaturlåtar är ingen lätt uppgift - särskilt om du inte kan förmedla hans karisma och charm personligen. Men att sjunga igenom "Can't Help Falling in Love" på scen är ett fantastiskt tillfälle att ta kontroll över rummet och lämna ingen oberörd.

Sjung Can't Help Falling in Love karaoke här!

9. Neil Diamond – Sweet Caroline

En annan klassiker som samlar alla gäster är Neil Diamonds berömda allsång "Sweet Caroline", som är ren lycka. Det finns verkligen inget som går upp mot känslan av att nynna de första takterna och få kontakt med publik från hela världen som instinktivt vet när de ska hoppa in och sjunga med.

Sjung Sweet Caroline karaoke här!

10. Alexandra Burke – Hallelujah

Även om vissa purister skulle säga att Leonard Cohens eller Jeff Buckleys version är den bästa, finns det mycket att säga om populariteten för arrangemanget av "Hallelujah" som sjungs av den brittiska X-Factor-vinnaren Alexandra Burke, som ger den dystra låten kraftfull sång och magi.

Sjung Hallelujah karaoke här!

De 10 mest populära svenska karaokelåtarna

Från tidlösa klassiker till stora hits, dessa låtar har blivit soundtracket till otaliga karaokekvällar bland svenska sångare.

 1. Stad i ljus - Tommy Körberg
  Sjung Stad i ljus karaoke här!
 2. Genom Eld Och Vatten - Sarek
  Sjung Genom Eld Och Vatten karaoke här!
 3. Vindarna Viskar Mitt Namn - Roger Pontare
  Sjung Vindarna viskar mitt namn karaoke här!
 4. Säg mig var du står - Carola Häggkvist, Zara Larsson
  Sjung Säg mig var du står karaoke här!
 5. Eloise - Arvingarna
  Sjung Eloise karaoke här!
 6. Rid mig som en dalahäst - Fröken Snusk
  Sjung Rid mig som en dalahäst karaoke här!
 7. Jag kommer - Veronica Maggio
  Sjung Jag kommer karaoke här!
 8. Kung för en dag - Magnus Uggla
  Sjung Kung för en dag karaoke här!
 9. Främling - Carola Häggkvist
  Sjung Främling karaoke här!
 10. Banan Melon Kiwi och Citron - Hooja
  Sjung Banan Melon Kiwi och Citron karaoke här!

Utforska Singa-katalogen med svenska karaokelåtar här.

De 10 mest populära spanska karaokelåtarna

Under en 12-månadersperiod är detta de 10 mest populära spanska karaoke-låtarna som har fångat hjärtan och röster världen över, enligt Singa-sångare.

 1. Calma – Pedro Capó, Farruko
  Sjung Calma karaoke här!
 2. Como La Flor – Selena
  Sjung Como La Flor karaoke här!
 3. Corazón Sin Vida – Aitana, Sebastián Yatra
  Sjung Corazón Sin Vida karaoke här!
 4. Rosas – La Oreja de Van Gogh
  Sjung Rosas karaoke här!
 5. La Bikina – Luis Miguel
  Sjung La Bikina karaoke här!
 6. Callaíta – Bad Bunny
  Sjung Callaíta karaoke här!
 7. Torero – Chayanne
  Sjung Torero karaoke här!
 8. Sofia – Alvaro Soler
  Sjung Sofia karaoke här!
 9. Con Altura – Rosalía, J Balvin, El Guincho
  Sjung Con Altura karaoke här!
 10. A Través Del Vaso – Banda Los Sebastianes
  Sjung A Través Del Vaso karaoke här!

Läs mer om de mest populära spanska karaoke-låtarna här.

De 10 mest populära franska karaokelåtarna

Från "Voyage Voyage" till den själfulla "La Vie En Roser", dessa franska sånger har charmat publiken både nära och fjärran.

 1. La Vie En Rose – Édith Pilaf
  Sjung La Vie En Rose karaoke här!
 2. Voyage Voyage – Desireless
  Sjung Desireless karaoker här!
 3. Non Je Ne Regrette Rien – Édith Pilaf
  Sjung Non Je Ne Regrette Rien karaoke här!
 4. Alors On Danse – Stromae
  Sjung Alors On Danse karaoke här!
 5. La Bohème – Charles Aznavour
  Sjung La Bohème karaoke här!
 6. Je Suis Malade – Lara Fabian
  Sjung Je Suis Malade karaoke här!
 7. L'oiseau Et L'enfant – Marie Myriam
  Sjung L'oiseau Et L'enfant karaoke här!
 8. Je T'aime – Laura Fabian
  Sjung Je T'aime karaoke här!
 9. Ne Me Quitte Pas – Jaques Brel
  Sjung Ne Me Quitte Pas karaoke här!
 10. Et Si Tu N'existais Pas – Joe Dassin
  Sjung Et Si Tu N'existais Pas karaoke här!

Läs mer om de mest populära franska karaokelåtarna här.

De 10 mest populära italienska karaokelåtarna

Från ikoniska kärleksballader till smittsamma popmelodier, dessa italienska låtar tog sig till topp 10 mest populära italienska karaokelåtar.

 1. Con Te Partiro – Andrea Bocelli
  Sjung Con Te Partiro karaoke här!
 2. Strani Amori – Laura Pausini
  Sjung Strani Amori karaoke här!
 3. L'italiano – Toto Cutugno
  Sjung L'italiano karaoke här!
 4. Zitti E Buoni – Måneskin
  Sjung Zitti E Buoni karaoke här!
 5. Per Elisa – Alice
  Sjung Per Elisa karaoke här!
 6. Caro Mio Ben – Luciano Pavarotti
  Sjung Caro Mio Ben karaoke här!
 7. Il Mondo – Il Volo
  Sjung Il Mondo karaoke här!
 8. Adagio – Il Divo
  Sjung Adagio karaoke här!
 9. Sarà Perché Ti Amo – Ricchi e Poveri
  Sjung Sarà Perché Ti Amo karaoke här!
 10. Parla Piu Piano – Patrizio Buanne
  Sjung Parla Piu Piano karaoke här!

Läs mer om de mest populära italienska karaokelåtarna här.

De 10 mest populäraste polska karaokelåtar

Let's take a journey through Poland's vibrant music scene with this selection of the 10 most popular Polish karaoke songs.

 1. No sory – sanah
  Sjung No sory karaoke här!
 2. Zawsze tam gdzie Ty – Lady Pank
  Sjung Zawsze tam gdzie Ty karaoke r!
 3. Małomiasteczkowy – Dawid Podsiadło
  Sjung Małomiasteczkowy karaoke r!
 4. I Ciebie też, bardzo – Męskie Granie Orkiestra 2021
  Sjung I ciebie też, bardzo karaoke här!
 5. Etc. (na disco) – sanah
  Sjung Etc. (na disco) karaoke r!
 6. Kryzysowa narzeczona – Lady Pank
  Sjung Kryzysowa narzeczona karaoke r!
 7. 51 – TSA
  Sjung 51 karaoke här!
 8. Pokaż na co cię stać – Feel
  Sjung Pokaż na co cię staćr!
 9. Za ostatni grosz – Budka Suflera
  Sjung Za ostatni groszr!
 10. My Słowianie – Cleo, Donatan
  Sjung My Słowianier!

Läs mer om de mest populära polska karaokelåtarna här.

Intressanta fakta om karaoke

Karaoke är ett unikt fenomen i sig självt. Men det finns fortfarande människor där ute som kan ta det till en annan nivå av unikhet - oavsett om denna unikhet är konstig, rekordsättande, rekordbrytande, tragisk eller något annat. Här är några helt unika roliga fakta om karaoke som du förmodligen inte kände till:

 • Enligt Guinness rekordbok hålls det längsta karaokemaratonet av en enskild person av italienaren Leonardo Polverelli som otroligt nog sjöng totalt 1 295 låtar från den 19 till den 23 september 2011 - totalt över 101 timmars uppträdande.
 • Det största inspelade karaokepartyt ägde rum 2009 i Bristol, Tennessee, där häpnadsväckande 160 000 personer samlades och sjöng Garth Brooks "Friends in Low Places" på Bristol Motor Speedway.
 • Som nämnts är karaoke en stor grej även i Skandinavien. Så stor att Finland 2003 stod värd för det allra första världsmästerskapet i karaoke, som ursprungligen hade sju deltagande länder. Sedan dess har över trettio nationer deltagit i det universella evenemanget, med USA som det land som vunnit flest guldmedaljer.
publik och en scen med människor på
Finalen i världsmästerskapen i karaoke 2018

Karaoke Frågor & Svar

Du har karaoke frågor - vi har svar på dina frågor gällande karaoke. Oavsett om du är ett fan av detta tidsfördriv eller helt ovetande, så är detta några av de mest populära frågorna som dyker upp när man diskuterar karaoke.

Vilken är den enklaste karaokelåten att sjunga?

Det finns många låtar som passar för första gången karaoke-sångare. Det handlar om att känna sig bekväm med sin prestationsförmåga - om man nu bryr sig om sådana saker. Om du är ute efter att verkligen imponera på en publik med din tekniska skicklighet och vokala chops, kan du förmodligen hoppa över nybörjarlistan. Men för dem som vill introducera sig själva till tidsfördrivet långsamt och säkert, är något trevligt och enkelt det bästa alternativet.

Du vill förmodligen undvika de tunga powerballaderna för ditt första försök - ingen Celine, ingen Mariah, ingen Whitney. Försök med något lite tamare, helst något som publiken genast känner igen och sjunger med i (ännu bättre om de kan hjälpa till att överrösta dig).

Här hittar du fler karaokealternativ för nybörjare.

Vilken är den roligaste karaokelåten?

Karaoke kan vara så roligt eller seriöst som du väljer att göra det till. Även om målet alltid är att ha kul, är det en unik känsla att komma till slutet av en låt och uppleva applåderna från publiken. När stämningen kräver det, försök alltid att göra din karaokeupplevelse, och publikens upplevelse, rolig.

Oavsett om du väljer en låt som är allmänt igenkännbar och har en otroligt smittande melodi, som "9 to 5" av Dolly Parton eller "Don't Worry, Be Happy" av Bobby McFerrin, eller en partylåt som får alla att släppa loss på dansgolvet, är nyckelordet "kul".

Här hittar du en rad perfekta partylåtar.

Hur installerar jag karaoke hemma?

Det har aldrig varit enklare att sätta upp ett eget karaokesystem - särskilt om du använder en kvalitetsprogramvara som Singa. Beroende på din layout och hur omfattande du vill att din hemmakaraoke ska vara, finns det ett brett utbud av alternativ.

För enkel installation behöver du:

 • En karaokeapp, som Singa
 • Skärm för anslutning av din mobiltelefon eller laptop (med appen installerad) antingen med kabel eller skärmspeglingsfunktion
 • Högtalare (om så önskas)
En TV skärm med ett karaokeprogramet Singa Karaoke
Anslut enkelt din enhet till en TV och börja sjunga!

Här kan du läsa mer om hur du gör en karaokeinstallation hemma på bästa sätt.

Hur kan jag bli bättre på att sjunga karaoke?

Det fina med karaoke är att du inte behöver vara proffs för att ha kul. Men om du vill ta sången på allvar finns det sätt att göra det på, till exempel att välja en sång som du känner dig bekväm med och komma ihåg att värma upp före showen. Upptäck några av de bästa tipsen för att sjunga karaoke så bra som möjligt här.

Och om du undrar vilken karaokelåt som skulle vara det bästa alternativet för din röst, har vi gjort efterforskningarna åt dig. Här hittar du de bästa låtarna för din röst.

Vilken är den bästa karaokeappen?

Vi vill inte nödvändigtvis skryta om oss själva här, men när du älskar karaoke så mycket som vi på Singa gör - och när vi kan backa upp det med saker som en lättanvänd app, möjlighet att hitta karaokeplatser nära dig, innovativa och sömlösa funktioner och en ständigt uppdaterad låtkatalog med alla de bästa klassikerna och hitsen ... då skryter du om det.

Om du vill veta mer om varför Singa är den rätta appen för bekväm karaoke, kolla in oss här.

Var kan jag lära mig mer om karaoke?

Vi älskar att sprida ordet om karaoke när vi kan - så mycket att vi har en blogg som innehåller massor av insiktsfulla artiklar och guider som täcker nästan alla karaokeämnen, från karaokens inkludering till roliga teman för karaokefester.

Hitta alla blogginlägg vi har gällande karaoke här