Underhållning och nöje är en viktigt del av krogverksamheten idag. Folk söker sig ut för att umgås, gärna till ställen där det finns en bred varietet av underhållning. I denna varietet av underhållning är musik en del av aktiviteten. Eftersom du har tagit dig till denna artikel så gissar jag på att du funderar att ha karaoke i din verksamhet och vad man ska tänka på gällande upphovsrättslagen, samt vilka musiklicenser man bör ha.

Upphovsrättslagen gällande karaoke i offentlig miljö är relativt enkel att förstå sig på i Sverige jämfört med många andra länder. I Sverige har vi ekonomiska organisationerna STIM och SAMI för detta. STIM som ser till att exempelvis kompositörer, låtskrivare, musikförlag, textförfattare och tonsättare får betalt. Och SAMI som tillvaratar istället för upphovsmän - artisters och musikers intressen (dvs. de som framför det skrivna verket).

Notis: Denna artikel är inte en juridisk rekommendation. För noggrannare information så hänvisar vi till STIM och SAMI.

Två saker du behöver för att spela karaoke i offentlig miljö:

  1. STIM respektive SAMI licens(er) för att spela musik i offentlig miljö
  2. Karaokelåtar (via en tjänst som Singa eller annat) licensierade för bruk i offentlig miljö

Licensierad karaoke för offentlig användning

En sak är viktigt att klargöra förs,  karaokelåtar är inte orginalinspelningar. Faktum är att karaokelåtar är egentligen cover-versioner producerade av olika karaokeförlag och studion. Luca Gargano, musikern, karaokevärden, innehållsproducent av Singa och huvudproducent av Karaoke Världsmästerskapen har skrivit en mer detaljerad artikel om hur karaokelåtar produceras.

Enligt upphovsrättslagen så kan du inte spela karaoke i offentlig miljö hämtade från fildelningskällor, Youtube eller fysiska karaokeskivor för privat bruk. Man ska heller inte använda sig av olika karaokeleverantörers konsumentappar i offentlig miljö. Så som Smule eller Singas konsumentapp.

Svenska karaokelåtar har de senaste åren haft det knapert med produktion av nya och relevanta låtar. En av anledningarna är en historia av förmodad illegal produktion och fildelning i Sverige som har skapat en marknad där låtproducenter av karaokelåtar inte får en rättfärdig ersättning. Lyckligtvis så finns det idag tjänster som Singa Business med en katalog av mer än 100 000 låtar på svenska, engelska och massa andra språk fullt licensierade för offentlig och kommersiell användning. I och med en ökad efterfråga av Singa Business i Sverige så har även låtproduktionen av nya karaokelåtar med svenska titlar trappats upp.

Om du funderar på att anställa en karaokevärd så är det även värt att kontrollera att karaokelåtarna som karaokevärden använder gäller för offentlig bruk.

När den juridiska delen har tagits hand om gällande karaoke, så behöver vi ta en titt på regler för offentligt framförande av musik.

Regler för offentligt framförande av musik och karaoke

När du spelar musik i din verksamhet behöver du en musiklicens från Stim. Det är du som ansvarig arrangör och driver verksamheten som är ansvarig för att skaffa Stim-licensen. Samma musiklicens gäller för att spela karaoke, då karaoke anses gå in i kategorin musik.

Om man driver en verksamhet som allmänheten har tillträde till, och man dessutom vill spela musik där, ska man i regel betala för detta. Det innebär att du som driver exempelvis en frisörsalong, bar, affär, restaurang eller gym oftast är tvungen att teckna två eller flera licens-avtal med STIM respektive SAMI.

a person singing karaoke with people dancing

Är karaoke dyrt för krogar och barer?

Att spela karaoke i offentlig miljö är dyrare i relation till att endast spela musik, dock så kommer det med sina fördelar med ökade intäkter.

Kunder kräver nuförtiden betydligt mycket mer än endast bakgrundsmusik för att ha en rolig kväll ute. Karaoke är trendigt, enkelt och kostnadseffektivt alternativ som underhållning. Karaoke kan locka folk till att komma tidigare, karaoke får gästerna att stanna längre och ökar snittnotan på mat och dryck. Genom att erbjuda era kunder karaoke då och då kan öka snittnotan upp mot 40% (via Singas hemsida hittar du undersökningen).

Hos Singa vill vi inte peka finger mot de som gör rätt eller fel. Snarare handlar det om att upplysa om vad som gäller så att krögare och företagare inte blir ersättningsskyldiga genom att bryta mot upphovsrättslagen.

Respektera artisterna och kompositörerna, stå på rätt sida av lagen, och njut av karaoken!