Karaoke har utvecklats till ett globalt fenomen och en form av underhållning. Det är en del av det större konceptet social underhållning, som handlar om att ha det trevligt med familj, vänner eller kollegor och inkluderar interaktiva eller tävlingsinriktade element. Men varför har karaoke blivit allt mer populärt både bland kunder och företag?

Här är 7 övertygande skäl till varför karaoke kan vara ett lönsamt tillägg till ditt företag.

1. Öka kundens spenderade tid och konsumtion

Karaoke erbjuder en spännande och interaktiv form av underhållning som uppmuntrar kunder att stanna längre i din lokal och njuta av den livliga atmosfären. Eftersom karaoke underhåller dina gäster i timmar ökar det avsevärt försäljningen av mat och dryck, vilket därmed förbättrar lönsamheten helt generellt.

Faktum är att karaoke har visat sig öka det genomsnittliga utgifterna för mat och dryck med cirka 35%, vilket bevisas av en studie genomförd tillsammans med ett finskt universitet. Ladda ner studien här.

Illustration av karaokens effekt på handeln

2. Generera återkommande affärer och skapa lojala kunder

När gästerna väl har upplevt glädjen av att sjunga sina favoritlåtar med vänner i en trevlig miljö är det troligt att de väljer din lokal även för framtida sammankomster och firanden. Denna lojala kundbas bidrar till stadig intäktsökning och etablerar din plats som en go-to destination i det lokala samhället.

Ett karaokerum med människor som sjunger
Karaokerum på Sing Sing, Göteborg

Ett verkligt exempel är Sing Sing, en trendig karaoke box i Göteborg. Det är en karaoke restaurang i japansk stil med både karaokerum och open mic karaoke som har lyckats göra platsen till en konkret upplevelse och definitivt ett självklart val för karaoke, både bland turister och lokalbefolkningen.

Ett utmärkt sätt att göra din lokal till det förstahandsvalet för dina gäster är att arrangera temafester då och då. Det finns otaliga alternativ, där Halloween är ett utmärkt exempel. Under denna tid på året är människor ute efter det perfekta stället att njuta av en spännande kväll samtidigt som de visar upp sina kreativa kostymer. Dessa speciella tillfällen ger en toppen möjlighet för människor att samlas och fira, och när du kombinerar dem med en av de mest älskade underhållningsformerna - karaoke - blir det receptet för den perfekta kvällen!

3. Attrahera en mångsidig publik

Karaoke har en universell dragningskraft och överskrider åldersgrupper och kulturella bakgrunder. Genom att erbjuda karaoke i din lokal breddar du inte bara din kundbas utan når också en stor mängd av smaker och preferenser. Singa har en omfattande sångkatalog som täcker över 30 språk, vilket säkerställer att gästerna hittar sina favoritlåtar när de väl är ute och roar sig.

Människor på en scen
Karaoke-VM som förenar människor från över 30 nationer

Karaoke kan även hjälpa till att locka kunder under perioder som vanligtvis är lugna, som t.ex. i början av veckan eller tidiga kvällar. Varesig om det är self-service karaoke i en öppen miljö eller bokningsbara karaokerum, drar de lugna nätterna nytta av karaoken. För att locka fler kunder kan du överväga att arrangera temakvällar eller karaokekvällar för studenter på månatlig eller veckobasis. När det gäller de som alltid är redo för fest, studenterna, tänk på att anpassa din prissättning med dem i åtanke. Till exempel kan du erbjuda rabatter för dem som visar upp en giltig studentlegitimation.

4. Njut av mångsidigheten med karaoke

Även om Open Mic-karaoke är den klassiska bilden många genast tänker sig när de hör ordet karaoke, har karaokevärlden utvecklats för att erbjuda olika alternativa val. Låt oss utforska dem härnäst.

Välj det bästa karaokekonceptet för ditt företag

Karaoke kommer i olika koncept, inklusive self-servicedrift av kunder, personaldriven Open Mic-karaoke, KJ (Karaokevärd), karaokerum och karaoke-evenemang. Det ger dig möjlighet att välja det alternativ som bäst passar ditt företag och dina mål. Skalbarheten hos karaoke gör det bekvämt att börja med ett enda rum eller kanske en self-service hörna för karaoke, vilket ger dig möjlighet att testa på det innan du expanderar verksamheten ytterligare.

Self-service karaoke

Söker låt på karaokesystemet
Self-service karaoke med en hitta och önska station där sångarna kan utforska och välja låtar på Star Karaoke, Sverige

Att maximera resultatet med begränsade resurser är ett enkelt mantra som ofta är svårt att implementera. Men det gäller inte alltid. Självbetjänings karaoke är en av de mest okomplicerade och resurseffektiva sätten att erbjuda underhållning, eftersom det är:

 • Lätt att använda för kunder, sökning efter låtar och att lägga till dem i kön sker genom ett lättillgängligt bibliotek.
 • Den mest kostnadseffektiva formen av karaoke, allt sker med minimalt personalengagemang.
 • Ett idealiskt sätt att börja med karaoke och testa hur väl det passar för ditt företag.
 • Sänker tröskeln för människor att kliva in och sjunga.

Open Mic-karaoke

Kvinna sjunger på scen
Live Stage karaoke i Äänivalli, Helsingfors

Open Mic-karaoke passar olika preferenser och anpassar sig till olika typer av lokaler, vilket gör det till ett mångsidigt val för underhållning. Den här typen av karaoke kan arrangeras antingen av personal eller av en Karaokevärd (KJ).

 • Open Mic-karaoke är populär bland så kallade traditionella karaokeentusiaster och erbjuder sångare en stund i rampljuset.
 • Skapar en livlig atmosfär som uppmuntrar fler människor att delta i sången.
 • Bartenders kan potentiellt vara värdar för karaoke, t.ex. på lugnare kvällar, vilket minskar behovet av att anställa ytterligare personal.

Karaoke som hostas av en Karaokevärd (KJ)

Karaokesystem med folk som sjunger i bakgrunden
Karaokevärdens station med Singa Business för att köra karaoke

KJ-hostad karaoke är ett omtyckt koncept där en skicklig värd tar hand om att arrangera karaoken, vare sig det är på en dedikerad karaokefest eller en live stage händelse i en lokal. En Karaokevärd kan vara en stor förstärkare för karaoken eftersom:

 • En Karaokevärd (KJ) tillför professionalism, underhållningsvärde och interaktivitet, vilket skapar en engagerande och livlig atmosfär.
 • En KJ tar hand om att hantera kön och säkerställer en smidig och njutbar sångupplevelse både för sångare och publik.

Karaokerum

Privat karaokerum och män som sjunger
Karaoke avnjuts i ett privat karaokerum i Ballie Ballerson, London

Ett karaokerum är en dedikerad plats inom en lokal som kunder kan hyra för privata karaokesessioner. Dessa rum ger en intim miljö där grupper av vänner, familj eller till och med kollegor kan sjunga sina favoritlåtar och ha roligt. Karaokerum har sitt ursprung i Asien och har blivit populära över hela världen som ett intimt och roligt alternativ eller utfyllnad till traditionell open mic-karaoke, eftersom karaokerum:

 • Ger förutsägbara intäkter genom bokningar samt mat- och dryckbeställningar.
 • Kompletterar andra typer av underhållningsaktiviteter och möjliggör olika temavarianter.
 • Erbjuder en unik och intim upplevelse för kunder, särskilt grupper, vilket leder till ökade bokningsavgifter samt mat- och dryckförsäljning.
Hitta flera korta videor om karaokerum här

Baserat på vår kunskap delas intäkter från karaokerum vanligtvis upp enligt följande: 50%–60% från dryckförsäljning, 30%–40% från bokningsavgifter för själva karaokerummet och 10%–15% från matförsäljning. I genomsnitt genererar ett enskilt karaokerum ungefär 25 994 SEK i veckointäkter. För att fördjupa dig i vinstpotentialen för karaokerum, kolla in vår karaoke-rumvinstkalkylator!

Karaoke evenemang

Karaoke evenemang med folk som sjunger på scen
Karaokefest på Radio Nova Festival, Helsingfors

När vi pratar om karaoke evenemang handlar det om inomhuskaraokefester och utomhuskaraoke. Karaokefester kan organiseras antingen av ett tredjepartsföretag, vilket möjliggör att kontor och andra grupper outsourcar evenemanget, eller av dig själv.

Utomhuskaraoke och någon sjunger på en liten scen
Utomhuskaraoke anordnas i Helsingfors

De senaste åren har utomhuskaraoke blivit populärt och erbjuder en ny tolkning av den traditionella inomhuskaraokeupplevelsen. Dessa evenemang är särskilt populära under sommarmånaderna och samlar människor i parker, barterrasser och andra utomhusmiljöer. Om du avser att organisera ett sådant evenemang, är det klokt att kontakta lokala myndigheter för att fastställa om särskilda tillstånd krävs för utomhusunderhållningen.

Läs mer om hur du organiserar ett utomhusevenemang.

Kombinera karaoke med andra underhållningsaktiviteter

Karaokens mångsidighet gör det också enkelt att fylla ut ett brett utbud av andra underhållningsalternativ, som dart, shuffle boards, arkadspel, pubquiz och till och med biografer, minigolf eller bowling.

Ett exempel på en lyckad kombination av bowling och karaoke är Bloomsbury Bowling Lanes i London, som erbjuder bowling, karaokerum och högkvalitativ amerikansk mat.

”På Bloomsbury Lanes har vi tre huvudfokus - varav ett är vår karaokeupplevelse. Att befinna sig i hjärtat av London innebär att vi är på toppen av upplevelser och aktivitetsdagar, så alla aktiviteter vi erbjuder inom lokalen måste kunna konkurrera med det bästa i staden.” – Bloomsbury Bowling Lanes

Läs hela artikeln här.

I dagens läge då folk ger sig ut för underhållning söker de alltmer efter trevliga upplevelser bortom alkohol, eftersom intresset för alkohol de senaste åren har minskat. Karaoke och andra underhållningsalternativ ger företag en pålitlig möjlighet att säkerställa att kvällar och dagar fylls med spänning och njutning även utan alkohol.

5. Kombinera underhållning och reklam smidigt

Ett antal underhållningsformer kan smidigt kombinera underhållning för kunder och visa reklam på ett lika sömlöst sätt. Genom att integrera digital annonsering i karaokeupplevelsen kan du enkelt visa annonser, kampanjer och evenemangsinformation på skärmar mellan karaokesessioner och låtar. Detta säkerställer att kunder får information om dina erbjudanden precis när de ska göra sina köpval, vare sig det är deras nästa dryck eller den läckra måltid de ska njuta av.

Med Singa Ad Manager kan du schemalägga dina reklamannonser för olika perioder och dagar, samt deras varaktighet. Här hittar du en videouppvisning om hur Ad Manager ser ut och hur du använder den.

6. Bli en trendskapare

Eftersom karaokerum branschen fortfarande är relativt outforskad i många länder, innebär att vara en pionjär inom detta område flera fördelar för ett företag. Det inkluderar fördelen av att vara den första (etablera auktoritet och bygga en lojal kundbas), ökad synlighet (att introducera något nytt genererar ofta uppmärksamhet och intresse från media) och differentiering (vilket ger en konkurrensfördel).

Karaokerum med röd inredning
Karaokerum på Moyagi, Sverige

Ett utmärkt exempel på att vara trendskapande är Moyagi, som hämtar inspiration från Tokyos livliga karaokescen. Moyagi står som en av Sveriges främsta karaokerum och kombinerar framgångsrikt mat, drycker och nöje i form av karaoke. Resultatet är en sömlös upplevelse där varje detalj autentiskt personliggör andan av en äkta japansk karaokerum.

7. Utnyttja den ökande betydelsen av upplevelse ekonomin

Det här poängen knyter samman allt genom att återvända till kundlojalitet. Kunder som har skapat positiva minnen från tidigare upplevelser är mer benägna att återvända för framtida besök. Men varför är upplevelser så viktiga för företag att förstå?

"Gods är utbytbara, varor är konkreta, tjänster är immateriella och upplevelser är minnesvärda." - Harvard Business Review

Det här innebär att upplevelser tar form inom varje enskild kund. Företag spelar en avgörande roll i att skapa och organisera dessa upplevelser genom att påverka hur kunder känner, vilka sensationer de upplever och hur de deltar i aktiviteter, med målet att lämna kunderna med varaktiga minnen.

I den nuvarande eran där individer alltmer prioriterar att spendera pengar på upplevelser och företag måste aktivt designa och erbjuda dem för att vara konkurrenskraftiga, finns det ingen bättre tidpunkt än nu att utforska idén att etablera karaokerum, en miljö som är perfekt för att skapa oförglömliga minnen.

Ett av kännetecknen för en fängslande upplevelse är att ha teman. Karaokerum kan sömlöst anpassas för att passa specifika teman. Oavsett om det är Halloween-sammankomster eller festlig nyårs-karaoke har du flexibiliteten att justera rummets estetik, belysning samt marknadsföringsmaterial och meddelanden. Denna anpassning möjliggör en mer fördjupande och minnesvärd upplevelse för kunderna.

Discobollar
Discobollar är en bra partyhöjare

Och där har du det - 7 övertygande skäl varför karaoke helt enkelt är värt det. Kort sagt kommer karaokens popularitet från dess förmåga att erbjuda engagerande, sociala och mångsidiga upplevelser. Om du vill ha mer inspiration och information om hur karaoke kan göras framgångsrikt, kolla in den här artikeln om hur Yokocho blev en framgång, med över 20 000 sånger som sjungs varje månad, vilket motsvarar mer än 1 300 timmar av sång.

Oavsett ditt koncept eller vision för att inkludera karaoke i din lokal, erbjuder Singa Business den flexibilitet och anpassningsbarhet som behövs. Om du har några frågor om hur karaoke kan lyfta ditt företag, tveka inte att kontakta oss!