Karaokerum kan vara ett utmärkt tillägg till din verksamhet om du strävar efter att förbättra din ekonomiska prestanda. En studie från 2023 visar att företag som erbjuder karaoke upplevde en ökning med 12,23 % i ROA (avkastning på tillgångar) jämfört med en kontrollgrupp av företag utan karaoke.

I den här artikeln går vi igenom de viktigaste resultaten från forskningsrapporten av Ngoc Anh Pham (2023) och fortsätter sedan med att titta på karaokerum i samband med socialt umgänge.

En unik upplevelse på O'Learys

O'Learys är mer än bara en restaurang - det är en avslappnad underhållings destination som tar dig tillbaka till känslan av en kvartersbar i Boston, oavsett var du befinner dig. Grundat 1988 har O'Learys vuxit till en internationell franchise med anläggningar i över ett dussin länder över hela världen.

O’Learys kännetecknas inte längre som endast en amerikansk restaurang och sportsbar. Utöver sport och mat så utsmyckas O'Learys av all möjlig aktivitet mellan himmel och jord. Det går bland annat att hitta bowling, shuffleboard, darts, minigolf, VR-rum, bio… och förstås karaokerum. Om man är ett stort umgänge och man inte är riktigt säker på vad man vill göra, så har O’Learys alltid ett brett utbud av aktiviteter som passar för alla åldrar!

I listan nedan kan du hitta alla O’Learys enheter som har karaokerum.

O’Learys Karlstad
O’Learys Västerås
O’Learys Sundsvall
O’Learys Gävle
O’Learys Linköping
O'Learys Kungsbacka
O'Learys Järntorget
O'Learys Luleå
O'Learys Norrtull
O'Learys Tolv
O'Learys Umeå
O'Learys Kalmar
O'Learys Växjö
O'Learys Sandviken
O'Learys Halmstad
O'Learys Kristianstad

Linus Spånberger, Franchise Manager på O'Learys Jönköping, sammanfattar det hela: "Det har varit en succé sedan dag ett."

Det har varit en succé sedan dag ett.

Vad ligger bakom karaokerum effekten?

Karaokerum har varit populära i många länder i årtionden redan, men väcker nu mer intresse även i nya områden. Till exempel har karaoke-rum introducerats på många nya platser och lokaler i Sverige under de senaste fem åren och det har blivit ett trendigare alternativ än tidigare.

Karaokerum ger extra intäkter genom bokningsavgifter samt försäljning av drycker och förfriskningar under själva bokningen. Hotell, bowlinghallar, barer och restauranger har hakat på för att testa karaoke effekten i praktiken.

Karaokerum i samband med socialt umgänge

Enligt forskning från Cushman & Wakefield om socialt umgänge har socialiseringskoncepten växt med 386% sedan början av 2021. Rapporten nämner också att 75% av millenniegenerationen föredrar upplevelser framför materiella saker, vilket skapar en bra grund för socialt umgänge på nöjesbranschen och för företag inom gästfrihet.

Enligt Cushman & Wakefield är sociala aktiviteter, som biljard eller pilkastning, inget nytt på hos pubar. Däremot görs dagens sociala aktiviteter med en ny nivå av sofistikation.

Även om rapporten inte tar upp karaoke, är karaokerum ett liknande exempel på social aktivitet i en lokal. Rapporten noterar också att Generation Z spenderar en betydande del av sin dagliga tid på sociala medier, vilket gör det ännu mer relevant för platser att erbjuda unika, sociala och fotovänliga alternativ för nöjes- och fritidsbesökare.

I Sverige har till exempel Melody Club introducerat sång med olika roliga tillbehör, medan vissa lokaler satsar på en speciell inredning. Detta är perfekt med tanke på det faktum att Generation Z hela tiden söker efter fantastiska ögonblick att dela på sociala medier.

Forskning — karaokes effekt på ROA

I den genomförda forskningen ställdes frågan: "Ökar närvaron av ett karaokerum den ekonomiska prestandan för lokaler?" Det här undersöktes genom att jämföra en behandlingsgrupp, som införde karaokerum mellan åren 2019-2022, med en kontrollgrupp av företag som inte hade karaoke. Den finansiella metriken som användes var Avkastning på tillgångar (ROA), vilket mäter hur effektivt ett företag använder sina tillgångar för att generera vinst.

Informationen omfattar 20 platser som har installerat karaokerum mellan år 2019 och 2022, samt 33 platser som inte har gjort det. Data samlades in från Singas kunddatabas och från affärsstatistikleverantören Endole.

Forskningen antar att om karaokerummet inte fanns för den ena gruppen, skulle båda grupperna ha liknande resultat. Testet gjordes för att se om det stämmer.

Resultat — karaokerum ökar den ekonomiska prestandan

I stora drag visar resultaten att när karaoke installeras i en lokal, ökar dess ROA jämfört med vad det skulle ha varit utan karaoke. Den mest pålitliga uppskattningen av den genomsnittliga behandlingseffekten på de behandlade platserna visar att lokaler med karaoke har 12,23 procentenheter högre ROA jämfört med de utan behandling.

Detta är fantastiska nyheter för företag inom nöjesbranschen som överväger att lägga till karaoke i sitt utbud. Det är också värt att notera att forskningsdata samlades in under åren 2019-2022, vilket inkluderade allvarliga restriktioner för just den här branschen. Barunderhållning och karaokesång var inte lika tillgängligt på grund av COVID-19-pandemin.

I stora drag visar resultaten att när karaoke installeras i en lokal, ökar dess ROA jämfört med vad det skulle ha varit utan karaoke.

Vill du lära dig mera om karaokerum?

Om du är intresserad av att lära dig mer om den utförda studien eller karaoke som en affärsmöjlighet, är du välkommen att kontakta oss på sales@singa.com. Vi har gott om kunskap om karaoke!