Karaokekulturen har ökat i Tyskland under de senaste åren. I städer som München, där nattlivet blomstrar, har karaokebarer blivit en populär destination för dem som vill varva ner och ha lite kul. En av dessa är Yokocho, en karaokebar som försöker återskapa upplevelsen av en japansk gränd, komplett med individuella karaokerum för gästerna.

Med över 20 000 spelade låtar varje månad (över 1300 timmars sång) har Yokocho varit en enorm succé. Vi intervjuade Aliya Kaiypova och Gail Fisher-Lo, medgrundare av Yokocho, för att ta reda på nycklarna till deras framgång och hur de skapade en gemenskap kring karaoke i München.

Lite fakta om Yokocho, den autentiska japanska karaokebaren i München

Yokocho drivs av Singa och erbjuder ett omfattande urval av över 100 000 låtar, vilket ger gästerna friheten att välja sina favoritlåtar och sjunga av hjärtans lust. Karaokerummen är utrustade med professionell karaokeutrustning, inklusive mikrofoner, högtalare och ett urval av drycker som kan beställas med ett knapptryck. Stämningen förstärks ytterligare av den dämpade belysningen från lyktor och ljudet av andra gäster som sjunger i bakgrunden.

Baserat på Google Recensioner av Yokocho, pratar kunderna om den fantastiska atmosfären och den unika upplevelsen som karaokebaren erbjuder. Många recensenter har hyllat den autentiska japanska inredningen, som skapar en uppslukande atmosfär. Kunderna uppskattar också urvalet av tillgängliga låtar, som tillgodoser ett brett spektrum av musiksmak med både internationella hits och lokala tyska favoriter.

Japanska lyktor i en gränd i baren
Inredningen i Yokocho återskapar en japansk gränd

Att identifiera och förstå målgruppens behov, preferenser och demografi kan vara knepigt när man ska etablera en karaokebar. Låt oss därför ta en titt på vad grundarna av Yokocho kan berätta om deras erfarenhet!

Hitta en nisch inom karaokerum

Baren är skapad av två vänner, Aliya Kaiypova och Gail Fisher-Lo, som förenades av sin kärlek till karaoke. De hade båda bott i länder där karaoke var normen, och de saknade det roliga som följde med. De letade efter en karaokebar i München, men kunde inte hitta någon, så de bestämde sig för att ta ansvaret på sig själv och skapa något på egen hand.

Yokocho är tillägnad karaoke, vilket innebär att det är den enda baren i München som är helt inriktad på karaoke. Innan de öppnade hölls karaoke kvällarna på stora internationella barer, som irländska eller australiska pubar, med en väntelista och en scen.

Även om stora karaoke kvällar kan vara en attraktion på vissa ställen är dessa barer ofta för stora och för offentliga för människor som vill sjunga karaoke utan att ha modet eller talangen att uppträda inför en stor folkmassa. Så förutom en karaokebar hämtade Yokocho också inspiration från japanska karaokerum, som erbjuder privata rum för grupper att boka och sjunga i en mer intim miljö.

Yokocho har 10 karaokerum som alla har olika teman baserade på japansk kultur, inklusive: Godzilla, Origami och Studio Ghibli för att nämna några. Rummen har plats för mellan 2-14 personer beroende på rum.

En grupp människor sjunger karaoke
Godzilla-rummet är en favorit bland kunderna

Detta beslut har lett till att deras karaokebar är en het plats för privata fester, födelsedagar och evenemang där människor vill fira i små grupper.

Unika temakvällar på Yokocho

Ett annat sätt för Yokocho att bygga sina karaoke-nischer är att anordna olika karaoke-temakvällar, t.ex. karaoke efter jobbet, musikbingo och anime-karaoke. De har dock blivit ganska kända för sina kvällar med sorglig musik.

Den sorgliga sångkaraoken hölls under påskhelgen, som ett svar på en ålderdomlig bayersk lag om tysta dagar. Gail förklarar:

"Det finns ganska många tysta dagar i München under ett år då det är förbjudet att spela glad musik och förbjudet att dansa, ungefär som i staden i Footloose i den där 80-talsfilmen.

Alternativen är antingen att stänga eller att arbeta runt det och därför fanns det en formulering i lagen som sa att barer fick spela musik som var passande för tillfället, vilket är en sorgehelg. Så vi ordnade en sorglig låt helg och det blev en stor succé. Vi funderar nu på att göra det varje söndag. Och ha det som en karaokedag för baksmällan med Bloody Marys och sjunga ut din sorg innan veckan börjar."

Yokocho är en plats där människor snabbt kan ändra uppfattning om karaoke. En del människor kommer in med attityden om att karaoke är töntigt och löjligt. Men efter att de har varit där i en timme sliter de mikrofonen ur händerna på sina vänner. Det är alltid kul att se hur de förändras.

Vilken kväll är bäst för karaoke på Yokocho?

Men den verkliga frågan är, vilken kväll är bäst för karaoke? Gail förklarar att det handlar mindre om kvällen och mer om storleken på din grupp. Karaokerummen är utformade för allt från två till tio personer, med viss flexibilitet om ni är villiga att sitta nära varandra.

När det gäller karaoke i huvudbaren finns det ingen scen, så det handlar mindre om att uppträda och mer om att leda en gruppsång. Och om du väljer rätt låt kommer du att ha runt 70 bakgrundssångare!

Människor blandar drinkar bakom baren
Den sköna personalen på Yokocho

Lördag är den mest populära kvällen, följt av torsdag och fredag. Baren planerar dock att införa Open Mic karaoke på söndagar, så vi får se om det förändrar saker och ting lite. Aliya inflikar och säger att publiken är annorlunda på karaokekvällar jämfört med kvällar där man endast bokar karaokerum, eftersom folk kommer av olika anledningar. Vissa vill bara sjunga inför andra, medan andra föredrar att sjunga bakom sin margarita på barstolen.

Så byggde Yokocho upp en gemenskap kring karaoken

Yokocho har blivit en succé bland invånarna i München, och det är inte svårt att förstå varför. Baren erbjuder en unik upplevelse som inte går att hitta någon annanstans i staden.

När man lyssnar på vad Gail och Aliya säger om all glädje som händer på Yokocho, är det inte bara en vanlig bar de beskriver, det är också en gemenskap. Gail nämner att singelsångare har till och med en WhatsApp-chatt för att samordna sina barbesök.

Hon konstaterar också att människor på en karaokebar är mer öppna för att träffa nya människor än på andra typer av barer. I Tyskland går man vanligtvis till baren med sina vänner och stannar med dem hela kvällen, vilket begränsar möjligheterna att mingla. Men på en karaokebar är människor sårbara när de sjunger, och deras hjärtan är öppna, vilket gör det lättare för andra att närma sig dem. Aliya tillägger att språk inte är ett hinder på en karaokebar. Om någon till exempel sjunger en sång på spanska kommer andra som talar spanska ofta att sjunga med.

Vidare minns Gail en rolig situation där en grupp killar hyrde ett karaokerum för 10 personer och bjöd in folk att göra dem sällskap. En fantastisk strategi för att träffa tjejer. Så de hyrde ett 10-personers karaokerum, bara fyra killar. Och en fullsatt lördagskväll när dansgolvet var fullt och det var en två timmar lång kö för att få sjunga, började de bjuda in folk till sitt privata rum.

Besök Yokocho själv!

Om du är ute efter en rolig utekväll med vännerna eller bara vill sjunga av hjärtans lust, är Yokocho definitivt rätt ställe för dig. Oavsett om du är ett fan av lördagskvällens galenskap eller föredrar de lugnare vibbarna på torsdag och fredag, finns det något för alla i huvudbaren. Och om du känner dig modig kan du gå på öppen karaoke på söndagar och delta i allsången. Vem vet, du kanske upptäcker din inre rockstjärna!

Missa inte den bästa karaoke upplevelsen i Munchen! Klicka här för att boka ett karaoke rum och sjung med hela ditt hjärta.

Med Singa sätter du fart på karaokekvällarna

Inspirerad av Yokocho och vill ta karaoke till din lokal? Singa kan hjälpa dig att få igång karaokerum på din klubb eller hålla karaokekvällar i din bar.

Singa Business är en användarvänlig karaokeprogramvara med ett omfattande låtbibliotek som kan lyfta dina kunders upplevelse till en högre nivå.

Kontakta vårt team om du vill veta mer!