Är du intresserad av att börja med karaoke på din bar, restaurang eller venue men vet inte riktigt var du ska börja? Då är den här artikeln precis för dig! Det finns en hel del saker att tänka på när det kommer till utrymmet och utrustningen. Vi har tagit hjälp av Peter Eriksson på Events4U/Karaokefabriken, med lång erfarenhet av att installera ljudsystem för karaoke. Här ger han sina bästa tips för dig som vill komma igång med karaoke. 🎤

Guiden innehåller följande:

1. Karaokerum eller öppen scen?
2. Utrustning som behövs för professionell karaoke
3. Karaokeprogram för kommersiell användning
4. Var landar prislappen?

Karaokerum eller öppen scen?

Det första du behöver ta ställning till är om du vill ha karaokerum eller en öppen scen med karaoke. Karaokerum är byggda för grupper på 4-10 personer och de kan fungera i allt från stora nattklubbar till traditionella pubar. Karaokerum är också ett bra sätt att öka dina inkomster. Låt oss säga att du har tre karaokerum som bokas i genomsnitt 17 timmar per vecka. Bokningsavgiften är 100 kronor per person och ifall fyra personer använder karaokerummet och köper två drycker per man under en timme, kan du räkna med årlig omsättning på 88 400 kronor per kvadratmeter.

Ett karaokerum passar till exempel utmärkt i en restaurang där du inte vill störa de andra gästerna. Karaokerum är också väldigt trendigt just nu, och ett utmärkt sätt att locka kunder som inte vill annat än att umgås med sina vänner.

Ett karaokerum kan ge en boost åt dina inkomster.

– Alla vill ha karaokerum nu, men det går givetvis att kombinera. Att ha både öppen scen och karaokerum är ett bra alternativ, säger Peter Eriksson.

Det finns två primära kundgrupper som vill sjunga karaoke. Det finns de som vill uppträda och de som bara vill träffas med sitt gäng och gå och sjunga. De som vill sjunga karaoke för att de gillar att uppträda kommer inte att boka ett karaokerum, så därför kan det vara bra att ha båda alternativen.


Att fundera på om du vill satsa på ett karaokerum:

  • Har du redan ett utrymme som passar som karaokerum eller går det enkelt att bygga om? Ifall du gör om ett mindre sidorum eller ett förvaringsutrymme till karaokerum behöver du troligen lägga en slant på ljudisolering.
  • Ifall du bygger ett karaokerum från grunden kan du be din byggfirma att ljudisolera rummet.
  • Vad ska finnas i karaokerummet? Det kan vara bra att inkludera en liten scen samt stolar och bord för mat och drycker.
  • Det kan löna sig att satsa på ett lite större och lyxigare karaokerum och några mindre, tipsar Peter Eriksson.
  • Ifall man bygger flera karaokerum är det en bra idé att se till att strömtillförseln i varje rum har en egen säkring. Då undviker man att varje rum slocknar ifall en säkring går, tipsar Peter Eriksson.

Utrustning som behövs för professionell karaoke

1. Högtalare
2. Skärmar
3. Mikrofoner
4. Mixer
5. iPad
6. Kablar

För karaoke behöver du bland annat en mixer.

1. Högtalare

Beroende på hur stort utrymme du har behöver du en eller flera högtalare. De här högtalarna är rundgångsfria, sprider ljudet i 120 grader och bär ljudet väldigt långt in i lokalen. Det viktigaste är att du har ett par array högtalare som lämpar sig för sång. I ett karaokerum behöver du inte lika kraftfulla högtalare som i ett större utrymme, utan där räcker det med mindre högtalare.

De flesta barerna och restaurangerna har redan ett existerande ljudsystem. Du kan delvis utnyttja den utrustningen som redan finns, men var medveten om att högtalare som införskaffats för att spela bakgrundsmusik antagligen inte är tillräckligt kraftfulla för karaoke i ett stort rum.

2. Skärmar

Du behöver åtminstone en men gärna flera tv-skärmar för att visa texten. En tv-skärm fungerar bra.

3. Mikrofoner

Kolla in de här mikrofonalternativen som är trådlösa. Eller varför inte den klassiska karaokemikrofonen Shure SM58.

En bra mikrofon gör karaokeupplevelsen bättre.

4. Mixer

Det enklaste sättet att koppla ihop mikrofonerna med högtalarsystemet är med Madboy Remix 35. Den har samma effekter som ett traditionellt mixerbord men är betydligt enklare att använda. Det är bara att plugga in ljudsystemet och en surfplatta (med karaokeprogrammet) i mixern och köra.

Ifall man skaffar mixern från Madboy är det enkelt att själv lära sig hur man justerar ljudet, säger Peter Eriksson.

– Med den här typen av mixer kan du enkelt justera bas, diskant, eko och volym. Man behöver själv kunna göra vissa justeringar för att det ska låta bra. Då någon kör en dansbandslåt vill man ha mer eko, medan en hårdrockare inte uppskattar det.

5. iPad

Ifall du använder ett karaokeprogram behöver du troligtvis en iPad.


6. Kablar

Kablar behövs för att koppla ihop all utrustning. HDMI-är de vanligaste.

I ett karaokerum kan man antingen välja att gömma undan utrustningen eller låta gästerna komma åt att justera ljudåtergivningen. Ifall man har återkommande gäster uppskattar de möjligheten att själva komma åt att justera ljudet då de sjunger.

Karaokeprogram för kommersiell användning

Ditt utrymme är färdigt och du har all karaokeutrustning du behöver, förutom själva karaokeprogrammet. Det finns några olika alternativ att välja mellan, men det är viktigt att du endast använder dig av lagligt karaokeinnehåll för kommersiell användning. I Sverige behöver du STIM respektive SAMI-licens(er) för att spela musik i offentlig miljö, samt karaokelåtar licensierade för bruk i offentlig miljö. Läs mer om vilka licenser du behöver för karaoke här.

1. Karaoke på CD- eller DVD-skivor
2. Karaokeprogram
3. Karaoke som streamingtjänst

Du behöver karaokelåtar licensierade för kommersiellt bruk på en bar.

CD-skivor eller DVD:s

Fördelar:

  • Du betalar endast en gång för innehållet.
  • Enkla att använda även för en person som inte är tekniskt lagd.
  • Du behöver ingen internetuppkoppling.

Nackdelar:

  • Du får endast tillgång till ett begränsat antal sånger och behöver uppdatera ditt bibliotek med jömna mellanrum ifall du vill erbjuda dina kunder nya hitlåtar.
  • DVD- och CD-skivor tenderar att bli skråmiga och kan i värsta fall sluta fungera vid flitig användning.

Karaokeprogram

Fördelar:

  • Du får tillgång till ett stort låtbibliotek.
  • Innebär ingen extra utrustning du behöver hålla koll på.

Nackdelar:

  • Du behöver sannolikt ha en internet-uppkoppling.
  • Du betalar en månatlig eller årlig avgift.

Karaoke som streamingtjänst

Ett av de enklaste sätten att komma igång med karaoke är med Singa, en modern och digital karaoketjänst för krogar, barer, restauranger, hotell och andra nöjesställen.

Fördelar:

  • Karaoken sköter sig själv vid behov. Du kan sätta Singa i autoplay och gästerna kan med sina egna telefoner söka och skicka in sina låtar till karaokekön. Du behöver alltså inte en karaokevärd varje dag under beckan för att erbjuda karaoke som underhållning för dina kunder.
  • Singa kan även användas offline.
  • Låtbiblioteket med över 80 000 sånger uppdateras kontinuerligt med de senaste hitlåtarna varje vecka.
  • Singa fungerar med en iPad som du enkelt kan plugga in i ditt ljudsystem.

Nackdelar:

  • Du betalar en månatlig avgift.
Med Singa kan dina kunder själva lägga in sina låtönskemål i karaokekön.

Peter Eriksson, en Singa-användare sedan många år, rekommenderar Singa för alla som vill komma igång med karaoke på ett enkelt och smidigt sätt.

– Singa är ett mycket lättanvänt program. Man kan själv lägga in egna bilder och reklam mellan låtarna och sångutbudet uppdateras hela tiden med de senaste låtarna, säger Peter Eriksson.

Läs mer om vilka möjligheter Singa erbjuder för företag här.

Var landar prislappen?

Ifall man köper ny utrustning och satsar på riktigt bra apparater kostar högtalarna kring 14 000 kronor, ett par mikrofoner 3000 kronor och mixern 5000 kronor. Totalt blir det alltså kostnader på mellan 20 000 och 25 000 för riktigt bra grejer för karaoke på en öppen scen.

– Man behöver inte köpa det dyraste av allting men det viktigaste är bra ljud, tycker Peter Eriksson.

Ifall man endast behöver utrustning för några karaokerum eller ett lite större och lyxigare rum, ligger prislappen på ungefär 15 000-20 000 kronor.

Förutom de här kostnaderna kan du också räkna med en månatlig eller årlig kostnad för karaokeprogrammet du använder.

Behöver du hjälp med att komma igång med karaoke?

Ifall du inte har tid eller ork att själv fixa utrustningen som krävs för karaoke, hjälper Events4U/Karaokefabriken dig gärna. Det är bara att höra av sej till info@events4u.se.

– Vi hjälper dig gärna med att gå igenom vilken utrustning som behövs, och hjälper till att ställa in ljudet så att allting fungerar, hälsar Peter Eriksson.

Ifall man är osäker på hur man ska gå tillväga är det en bra idé att fråga en expert, så slipper man göra onödiga misstag.

Ifall man vill testa på karaoke går det också bra att hyra all utrustning som behövs från Events4U/Karaokefabriken.

Frågor?

Nu har du förhoppningsvis koll på allt du behöver för att komma igång med karaoke. Ifall det finns någonting du undrar över kring karaoke i allmänhet eller Singa, tveka inte utan skicka dina frågor till  sales@singabusiness.com, så hjälper vi dig mer än gärna!