Karaoke ses ofta som en inomhusaktivitet i en restaurang eller i hemmasoffan, men de senaste åren har det blivit populärt med allsång utomhus, inte bara på Skansen. Sommaren bankar redan på dörren och vad kan vara roligare sätt att fylla terrasser eller parker än utomhuskaraoke! Det är till och med väldigt lätt att arrangera: allt du behöver är Singa-karaoke och publik.

Har har vi plockat några saker att tänka på för att se till att allt går så smidigt sommöjligt.

Teknisk implementering

Ljud: Vi förmodar att ni redan har en ljudanläggning på krogen, eller hur? Skulle ni kunna tänka er att dra ur kontakten och ställa ut ljudsystemet för en kväll. För att använda ljudsystemet utomhus kräver förstås en del kraft eftersom utrymmet är öppet och inte ger samma eko som en stängd interiör. Om du känner att din egen utrustning inte riktigt räcker till eller att den är för besvärlig att flytta, finns det säkert företag som hyr ut i ditt område där du kan be om hjälp. Till exempel är Hyrljudet i Göteborg och INsound i Stockholm bra alternativ.

Monitorhögtalare kan placeras framför sångaren så att sångaren kan höra sin egen röst bättre

Foto: För karaoke inomhus räcker oftast TV-skärmar, men för att få en större bild utomhus kan en videoprojektor fungera bättre. Utmaningarna med en projektor är om det är ljust ute då det kan vara svårt att få en tydlig bild. En kraftfull videoprojektor, en lämpligt skuggad reflektionsyta eller en mörkare natt kommer dock att göra det lättare. Om du inte har en egen projektor kan du söka hjälp från en uthyrar i ditt område.

Det går även bra att projicera karaoke med en videoprojektor, även på en betongvägg

För att skapa ett bättre innehåll

Att ha en stor publik räcker förstås långt för att ha ett bra event. Samtidigt kan vi rekommendera att ha en programledare/körledare som gör arrangemanget mer tydligare och organiserat. Förutom att ropa upp kommande sångare gäller det att ta hänsyn till att lyfta den allmänna stämningen samt vara informativ. Programledaren är även där för att marknadsföra evenemanget.Givetvis går det även att kombinera annat program med själva karaoken. Även om det finns en bakgrundsmusikfunktion i Singa, så kan det vara effektivt att ha en dedikerad DJ som skapar en skräddarsydd atmösfär. Till karaoken, varför inte livemusik, stand-up eller till och med improvisationsteater.

En professionell och karismatisk programledare kommer att kunnat liva upp stämningen och ta eventet till nästa nivå!

Marknadsföring

Naturligtvis är det en bra idé att börja marknadsföra eventet i god tid för att människor ska hitta dit. Klassiska affischer som tydligt anger när och vad som händer fungerar fortfarande och du bör sprida dem bortom platsen där eventet äger rum. På platser var du än hittar människor som är intresserade av att stå på en scen och sjunga inför en massa människor. Musikskolor och musik-/ljudbutiker är exempel på bra ställen att marknadsföra om eventet. Där kanske det går att hitta en publik och framtida publik som sedan hittar till din krog i framtiden.

Men det enklaste och mest effektiva sättet att nå din publik idag är via sociala medier. Om du inte redan har Facebook- och Instagram-sidor för ditt ställ, så gör det direkt. Snapchat, Tik Tok, etc., som även är relevant om du vill locka dit den yngre publiken.

På Instagram kan man dela teasers och känsloveckande bilder

På Facebook kan du skapa evenemangssidor där du kan meddela tiden för ditt karaoke-event. Medan du på Instagram effektivt kan dela foton och videoklipp. Inte endast under eventet, utan även förberedelsen inför eventet. I Facebook går det att hitta en massa grupper relaterat till karaoke där det säkert går bra att locka till sig karaoke-entusiaster. Om du har en marknadsföringsbudget kan du också köpa exponering för dina publikationer utanför dina befintliga följare.

Facebook-event är enkel att sätta upp och tillåter dig att bjuda in människor till evenemanget. Här hittar du instruktioner till hur du skapar ett evenemang i Facebook.

Partners

Att få med partners är ett utmärkt sätt att få hela kalaset finansierat, åtminstone delvis. En bra exponering är garanterat vilket säkert öppnar upp ett intresse för företag som vill synas på eventet. Varför inte t.ex. ha med en lokal hamburgarrestaurang som sedan får exponering under eventet med hjälp av Singas reklamplatform. Med Singas funktion för annonshantering kan restaurangen även få med sin logotyp och kanske bilder på deras hamburgare, som sedan visas upp mellan karaokelåtarna. Även videoklipp är möjligt. I gengäld kan samma hamburgerrestaurang marknadsföra ditt karaoke-event via sina kanaler. Med intäkterna av eventet kan du förslagsvis köpa bättre ljudanläggning för att sedan göra nästa event ännu mer legendarisk.

Under Singa Open Air 2019 vid Musikhuset i Helsingfors fick Singas samarbetspartner Philips bra exponering

Om du ännu inte har världens mest moderna system för karaoke, så kan du boka en gratis demo via https://singabusiness.com/ för att se till att även du får karaoken att tjuta för full på ditt ställe.

PS. Om du planerar på att ha utomhuskaraoke på en plats med mycket bostäder i närheten, så kan det vara bra att kolla med ombudsmannen som ansvarar för miljön i din kommun.