Haluaisitko pistää karaoken pystyyn tapahtumapaikassasi mutta et tiedä mitä karaokelaitteistoa tarvitset tai mistä edes aloittaa? Ei pelkoa! Tämä opas kattaa kaikki vaiheet ja laitteistot, joita tarvitset laulavien asiakkaiden palvelemiseksi.

Me pengoimme puolestasi aihetta ja jututimme audiovisuaalisen alan asiantuntijaa Peter Erikssonia. Hän on kokenut karaoke-ekspertti ja työskennellyt Events4U/Karaokefabrikenissä vuosia. Eriksson jakaa nyt parhaat neuvonsa karaoken asentamiseksi ravintolaasi, baariisi tai tapahtumapaikkaasi. Alla suuntaviivat ammattimaisen karaokelaitteiston hankintaan.

Tämä opas sisältää:

 1. Karaokehuone vai karaokea lavalla?
 2. Ammattimaiseen karaokeen tarvittava laitteisto
 3. Ammattimainen karaokesisältö
 4. Kustannukset: paljonko tämä kaikki maksaa?

Heti alkuun: karaokehuone vai karaokea esiintymislavalla?

Ensimmäisenä sinun tulee määritellä haluatko tarjota karaokea erillisissä karaokehuoneissa vai tapahtumapaikkasi avoimella esiintymislavalla. Tyypilliseen karaokehuoneeseen mahtuu neljästä kymmeneen laulajaa. Karaokehuoneita voidaan rakentaa mihin vain tapahtumapaikkaan isoista yökerhoista aina perinteisiin pubeihin.

Karaokehuone on myös loistava mahdollisuus vauhdittaa tuottoa. Otetaan esimerkkinä kolme karaokehuonetta, jotka ovat kooltaan 12m². Oletetaan, että ne ovat viikon aikana 17 tuntia varattuina ja niiden tuntivaraus maksaa noin 40€. Jos neljä ihmistä tilaavat kaksi drinkkiä per henkilö tunnin aikana, arvioimme liikevaihdoksi vähän yli 900€ vuosittain neliötä kohti. Jos varausmaksu on noin 80€, liikevaihdoksi tulee lähes 1300€ vuodessa.

Iloinen porukka laulamassa ja juhlimassa karaokehuoneessa taustanaan laulun sanat näytöllä ruotsiksi

Yksi tai useampi karaokehuone on hyvä vaihtoehto varsinkin ravintolassa, jossa et halua häiritä illallisasiakkaita taustamelulla. Karaokehuoneet ovat myös trendikkäitä juuri nyt: ne ovat yksi parhaimmista tavoista erottua pahimman pandemian jälkeisenä aikana, jossa yöelämä pääsee vähitellen toipumaan.

“Kaikki haluavat nyt karaokehuoneen, mutta on loistava konsepti yhdistää karaokehuoneet karaokelavan kanssa”, Peter Eriksson sanoo.

Erikssonin mukaan karaokella on kaksi pääkohderyhmää. Yksi porukka on ihmiset, jotka laulavat karaokea, koska he rakastavat esiintymistä. Toinen ryhmä haluaa pääasiassa pitää hauskaa ystäviensä kanssa. Erikssonin mukaan esiintymistä rakastavia ei välttämättä saa houkuteltua karaokehuoneisiin mutta yhdistelmä karaokehuoneita ja avointa lavaa lisää mahdollisuuksia moninaisten asiakasryhmien palvelemisessa.

Ota nämä huomioon, kun haluat perustaa karaokehuoneen:

 • Onko sinulla mielessä jokin karaokehuoneelle sopiva tila? Käyttämättömän varastohuoneen muuntaminen kompaktiksi karaokeboksiksi on hyvä ratkaisu. Kannattaa sijoittaa huoneen äänieristykseen, mutta tilaa ei tarvitse tehdä täysin ääntä eristäväksi. Pieni taustamelu kuuluu tapahtumapaikkoihin, baareihin ja ravintoloiden elämään.
 • Jos rakennat karaokehuoneen alusta lähtien, pyydä urakoitsijaa äänieristämään se. Äänen eristäminen on aina helpointa rakennuttamisen yhteydessä.
 • Mitä haluat karaokehuoneeseen? Huoneen koosta riippuen voit asennuttaa pienen lavan sekä istumapaikkoja ja pöytiä ruokaa ja juomaa varten.
 • AV-spesialisti Peter Eriksson neuvoo panostamaan esimerkiksi yhteen isoon ja tyylikkääseen karaokehuoneeseen, joka soveltuu isoille yli 20 hengen ryhmille. Tämän lisäksi kannattaa hankkia muutamia pienempiä huoneita pienille porukoille.
 • Jos rakennat useita karaokehuoneita, varmista, että jokaisella huoneella on oma sulake. Tällä tavalla varmistat, että muut huoneet pystyvät jatkamaan toimintaansa, vaikka yhdestä sattuisi palamaan sulake.

👉 Katso nämä vinkit karaokehuoneen sisustamiseen!

Juhlijat laulamassa karaokea riehakkaasti taustalla olevan lavan ja värikkäiden kattovalojen edustalla

Ammattimainen karaokevarustus

Tässä lista perusasioista, joita tarvitset karaokessa:

 1. Kaiuttimet
 2. Näytöt
 3. Karaokemikrofonit
 4. Karaokemikseri
 5. iPad
 6. Kaapelit

1. Kaiuttimet

Riippuen tapahtumapaikkasi koosta, tarvitsen yhden tai useamman kaiuttimen. Näissä LD:n kaiuttimissa ei synny äänen kiertoa, niissä on 120 asteen äänenjako, ja ne saattelevat äänen huoneen kaukaisimpaan kolkkaan. Linjasätelijätyyppinen kaiutinjärjestelmä (array speakers) soveltuu hyvin laulamiseen. Sen sijaan pienemmissä huoneissa ei välttämättä tarvita yhtä voimallisia kaiuttimia kuin isoissa tiloissa. Tässä hyvä vaihtoehto pienempään huoneeseen.

Suurimmassa osassa baareista ja ravintoloista on jo valmiina PA-systeemi kaiuttimineen. Voit siis monissa tapauksissa hyödyntää jo olemassa olevaa kalustoa, mutta varaudu siihen, että kaiuttimesi eivät välttämättä ole tarpeeksi voimalliset suuressa tilassa tai lavalla tapahtuvaan karaoketoimintaan.

2. Näytöt

Tarvitset ainakin yhden mutta mielellään useita näyttöjä heijastaaksesi laulujen sanat seinälle sijoitetulle näytölle. TV-ruudut käyvät tähän mainiosti.

3. Karaokemikrofonit

Tsekkaa nämä langattomat ja laadukkaat mikrofonivaihtoehdot! Alalla hyväksi havaittu standardimikrofoni, Shure SM58, on myös aina toimiva vaihtoehto karaokelaulantaan.

Lähikuvassa naisen kädessä kohtisuoraan oleva mikrofoni

4. Karaokemikseri

Helpoin tapa yhdistää karaokemikrofonit kaiutinjärjestelmään tapahtuu Madboy Remix 35:lla. Kyseinen karaokemikseri tarjoaa samat toiminnallisuudet kuin perinteinen mikseri, mutta se on helpompi käyttää. Basson, diskanttien, kaiun ja äänenvoimakkuuden säätäminen on helppoa, vaikka et olisikaan tekniikan ihmelapsi.

“Karaoke-emännän tai -isännän täytyy pystyä tekemään säätöjä ääneen lennosta. Hevarit eivät esimerkiksi yleensä arvosta liiallista kaikua, joten ääntä täytyy miksata, jotta se sopii hyvin kyseiseen tyyliin”, Eriksson selittää.

👉  Lue vinkit karaokeiltojen mainostamiseen ja houstaamiseen!

👉 Ota selvää mikä tekee sinusta loistavan karaokejuontajan! (englanniksi)

5. iPad

Jos käytössäsi on karaokesovellus, tarvitset iPadin tai tabletin karaokeohjelman pyörittämiseen.

6. Kaapelit

Tarvitset kaapelit, yleensä HDMI-kaapeleita, yhdistääksesi kaiken tarvittaavan karaokelaitteistoosi.

Voit valita haluatko piilottaa karaokelaitteistot karaokehuoneessa vai haluatko antaa vieraille mahdollisuuden tehdä muutoksia soundiin oman makunsa mukaan. Vakituiset asiakkaat yleensä arvostavat mahdollisuutta muokata soundiaan.

Ammattimainen karaokesisältö

Nyt kun tilat ovat hallussa ja sinulla on tarvittavat karaokelaitteet, tarvitset vielä laadukasta karaokesisältöä. Vaihtoehtoja on monia, ja pääset valitsemaan sopivimmat näistä:

 1. Karaoke CD:t ja DVD:t
 2. Karaokesovellus
 3. Karaoke streaming-palveluna
Karaokelaulaja valikoi seinään kiinnitetyltä iPadilta laulua ja laittaa sen jonoon

Lain mukaan et voi kaupallisessa tarkoituksessa toistaa karaokea Youtubesta tai karaokelevyiltä baarissa, ravintolassa tai tapahtumapaikoissa. Edellä mainittuja mediamuotoja saa toistaa ainoastaan ei-kaupallisessa yksityiskäytössä. Tarvitset siis laillista karaokesisältöä kaupalliseen ja julkiseen käyttöön.

Toisin sanoen sinulla tulee olla kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja karaokesisältöjä, joiden tekijänoikeusasiat ovat kunnossa. Sinulla tulee myös olla luvat kunnossa karaoken, taustamusiikin, tanssimusiikin, live musiikin ja DJ-toiminnan tarjoamiseen ravintolassasi. Mistä ja miten lupa sitten haetaan karaoken ja taustamusiikin soittamiseen ravintolassa? Katso helpot ohjeet täällä.

Jos olet kiinnostunut siitä miten lupa-asiat hoituvat muualla maailmassa, lue eri maiden käytännöistä näistä artikkeleista (englanniksi):

👉 Canada karaoke licensing

👉 UK karaoke licenses

👉 USA karaoke licensing

👉 Australia karaoke licensing


1. Karaoke CD:t ja DVD:t

Plussat:

 • Maksat sisällöstä kertaluonteisesti.
 • Helppokäyttöinen.
 • Eivät vaadi internet-yhteyttä.

Miinukset:

 • Käytössäsi on vain rajattu määrä lauluja, ja joudut tästä syystä täydentämään laulukokoelmaasi tasaisin väliajoin.
 • CD:t ja DVD:t saattavat naarmuuntua ja lakata toimimasta jossain vaiheessa kovaa käyttöä.

2. Karaokesovellus

Plussat:

 • Sinulla on käytössäsi laaja laulukirjasto.
 • Sinun ei tarvitse miettiä lisälaitteistoa.

Miinukset:

 • Vaatii yleensä internet-yhteyden.
 • Maksat kuukausimaksua.

3. Karaoke streaming-palveluna

Yksi helpoimmista tavoista aloittaa karaoken tarjoaminen ravitsemisliikkeessäsi tapahtuu Singan avulla. Singa on streaming-palvelu ammattimaiseen tarpeeseen. Se on moderni ja täysin digitaalinen karaokeratkaisu kaupalliseen käyttöön ravintoloissa, yökerhoissa, kirjastoissa, kouluissa ja tapahtumapaikoissa.  

Pöydällä karaokemikrofoni ja iPad, jolta lähikuvassa olevat kädet selaavat lauluja

Plussat:

 • Singa pyörittää karaokea itsenäisesti. Kun autoplay on kytketty päälle, vieraasi voivat lisätä lauluja jonoon älypuhelimiltaan ja Singan sovellus pitää huolen lopusta. Et siis tarvitse karaokejuontajaa viikon jokaiselle päivälle voidaksesi tarjota karaokea kävijöillesi!
 • Singaa voi käyttää myös offline-tilassa ilman internet-yhteyttä.
 • Laulukirjastosta löytyy yli 80 000 kappaletta, ja uusia lauluja lisätään viikottain.
 • Singa toimii helposti tietokoneen selaimessa tai iPadissa, jonka voit kytkeä äänentoistojärjestelmääsi ja näytöillesi.

Miinukset:

 • Maksat kuukausimaksua.

AV-alan asiantuntija Peter Eriksson on käyttänyt Singaa vuosia. Hän suosittelee Singaa kaikille, jotka haluavat ammattimaisen karaokekokonaisuuden ilman ylimääräistä säätöä.

Singa on helppokäyttöinen. Sisäänrakennetun mainosjärjestelmän avulla voit pyörittää laulujen välissä näytöilläsi mainoksia ja kuvia. Uusia ja suosittuja lauluja lisätään laulukirjastoon säännöllisesti.

Singasta lisää:

👉 Lue erilaisista Singa Business -vaihtoehdoista kaupalliseen käyttöön!

👉 Singa Business Lite: ketterä karaoke ammattikäyttöön

👉 What is Singa Business and how does it work? (lisätietoa englanniksi)

Entäpä hintalappu?

Avoimen lavan karaoken kustannukset

Jos havittelet korkealuokkaisia laitteita, premium-tason kaiuttimet maksavat yli 1500€ ja karaokemikrofonipari yli 300€. Kaiken kaikkiaan kustannusarvio laadukkaalle karaokelaitteistolle avoimen esiintymislavan vaihtoehdossa on noin 2100–2700€.

“Mielestäni ei ole tarvetta valita välttämättä hintavinta vaihtoehtoa mutta on tärkeää, että tapahtumapaikkaasi saadaan hyvä äänentoisto karaokelle”, Peter Eriksson sanoo.

Karaokehuoneen kustannukset

Jos tarvitset karaokelaitteet muutamalle pienelle karaokehuoneelle tai yhdelle isolle luksushuoneelle, kustannuksiksi kertyy noin 1600–2100€. Tämä kattaa kaiuttimet, karaokemikrofonit, näytöt ja mikserit. Näiden lisäksi maksat kuukausittaisen tai vuotuisen maksun valitsemastasi karaokesovelluksesta.

🎤🧑‍🎤🎶

Kas näin! Nyt sinulla on toivottavasti sopivasti täsmätietoa karaoken pystyy pistämisestä ja sen tarjoamisesta ravintolassa tai baarissa. Jos sinulla on lisäkysymyksiä karaokelaitteista, suosittelemme ottamaan yhteyttä paikalliseen AV-asiantuntijaasi räätälöityjen neuvojen saamiseksi.

Singa vauhdittaa mielellään karaoken tuomista tapahtumapaikkaasi. Jos sinulla on mieltä askarruttavia kysymyksiä, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteessa sales@singabusiness.com.