Joku musiikin ammattilainen on säveltänyt, sanoittanut, sovittanut, soittanut ja tuottanut sinunkin karaokepaikassasi soivan karaoke- ja taustamusiikin. Nämä ammattilaiset eivät välttämättä saa tuloja esimerkiksi esiintymisistä, vaan heidän tulonsa koostuvat pääasiassa tekijänoikeusmaksuista. Varmistaaksesi, että saat jatkossakin timantinkovia karaokehittejä asiakkaittesi laulettavaksi, on tärkeää, että maksat niistä myös asianmukaiset lupamaksut.

Karaoken ja taustamusiikin soittamiseen ravintolassa tarvitset kaupalliseen käyttöön tarkoitetun palvelun kuten Singa Business sekä lisäksi nämä musiikkiluvat:

  • Karaoken soittamiseen ravintolassasi tarvitset Teoston Mekaanisen musiikin luvan, eli niin kutsutun MEKA-luvan.
  • Mikäli karaokeravintolassa soitetaan lisäksi taustamusiikkia, tarvitset Teoston ja Gramexin taustamusiikkiluvat.

Karaokea varten Teoston mekaanisen musiikin lupa, eli MEKA-lupa

Voit helposti tilata Teoston MEKA-luvan Teoston nettisivulta. Valittavana on erilaisia laskutusmalleja kännykkäliitymien tyyliin. Nyrkkisääntönä laskutusmallia valitessa voi pitää, että jos järjestät karaokea ravintolassasi säännöllisesti, niin neljä kertaa vuodessa laskutettava MEKA Kiinteä -tyyppinen lupa voi säästää rahojasi pitkässä juoksussa.

Kiinteän sopimuksen eteen joudut näkemään kuitenkin hieman vaivaa, koska soitetusta musiikista pitää raportoida kuukausittain. Jos puolestaan järjestät karaokea vain silloin tällöin ja haluat päästä helpommalla, niin valintasi voisi olla MEKA Vuosi -lupa, joka maksetaan aina kerralla vuoden alussa, eikä raportointia tarvita.

girls singing karaoke
Skohanin Singa Karaoke Party Roomissa karaokebileet kestävät pilkkuun asti. Kuva: Skohan / Juho Tirkkonen

Taustamusiikkia varten tarvitset, ta-daa, taustamusiikkiluvan

Mikäli haluat soittaa ravintolassasi myös taustamusiikkia, tarvitset Teoston ja Gramexin taustamusiikkiluvat. Niiden hinnat määräytyvät ravintolasi asiakaspaikkojen lukumäärän mukaan.

Kun MEKA ja taustamusiikkiluvat ovat ravintolassasi kunnossa voit vapaasti pyörittää karaokea ja soittaa mitä tahansa taustamusiikkia ravintolassasi milloin haluat. Singa Business -palvelussa on 80 000 kappaletta käsittävän karaokelaulukirjaston lisäksi valittavissa useita eri taustamusiikkipalveluita, joista voit valita aina kulloiseenkin tilanteeseen sopivan taustamusiikkityylin.

 Dj Online view of Singa Business
Singa Businessista löytyvästä DJ Online -taustamusiikkipalvelusta voit valita tunnelmaan sopivan taustamusiikin.

Olipa ravintolasi konsepti ja musiikkilupien tarpeesi mikä hyvänsä, niin musiikkiluvat.fi:n asiakaspalvelu auttaa sinua mielellään oikeanlaisten lupien hankinnassa. Tärkeintä on kuitenkin, että karaoke raikaa ja sen tekijöille kilahtaa myös asianmukainen korvaus kiitoksena upeista karaokelauluista.