Yhdessäolo pelien, kisailun, sosiaalisten tapahtumien ja yhteisen ajanviettoviihteen parissa (competitive socializing) on ravintola- ja matkailualan uusin kuuma trendi. Ilmiö on erityisen suosittu milleniaalien keskuudessa: he kun asettavat elämykset, kokemukset ja tuntemukset tärkeysjärjestyksessä tavaroiden ja massahyödykkeiden edelle.

Haluatko tietää miten juuri sinun yrityksesi voi vauhdittaa myyntiä trendikkäällä yhdessäololla? Kurkataan ilmiötä näistä näkökulmista:

Mitä kokemuksellinen yhdessäolo on?

Miksi yhdessäolo ja elämykset ovat kannattavia ravintoloille?

Viisi vinkkiä yhdessäolon ja elämystarjonnan lisäämiseksi ravintolassasi

via GIPHY

Mitä kokemuksellinen yhdessäolo on?

Yhdessäolo pelien ja sosiaalisuuden merkeissä ei ole kokonaan uusi konsepti, se on pikemminkin osa ihmiskunnan ikiaikaista ystävyyden ja yhdessäolon historiaa. Esimerkiksi uuteen suosioon noussut veitsenheitto on vanha pohjoismainen peli, jonka parissa viikingit tykkäsivät kisailla.

Nykyään yhdessäoloon ja sosiaalisuuteen liittyy hauskanpito pelien, kisojen ja visojen parissa ravintolassa tai baarissa tasokkaan ruuan lisänä. Esimerkiksi Iso-Britanniassa biljardipelit, tikanheitto ja snooker ovat suosituimpia iltaelämän sosiaalisia aktiviteetteja. Yhdysvalloissa puolestaan rakastetaan cornholea, ilmakiekkoa, Jengaa ja skeeballia. Muita suosittuja ajanviettotapoja Suomessa ja maailmalla ovat karaoke, lauta- ja korttipelit, pöytäcurling, ping pong, kreisi golfaus, flipperi, keilailu ja pubivisat.

karaoke in Mascot
Mascot, Helsinki 

Miksi yhdessäolo ja elämykset ovat kannattavia ravintoloille?

Ne vetoavat laajaan yleisöön

Seurapelien, kollektiivisten elämysten ja yhdessäolon suosiolle on monia syitä. Designworksin mukaan erityisesti urbaanit koulutetut, milleniaalit, opiskelijat ja perheet suuntaavat mielellään rahansa ja aikansa sellaiseen yhdessäoloon ja seuranpitoon, joka ei kuitenkaan välttämättä sisällä alkoholia. Seurapelit eivät syrji, vaan ne osallistavat kaikki ikään ja sosioekonomiseen taustaan katsomatta – valveutuneet asiakkaat pitävät tätä trendiä suuressa arvossa.

Milleniaalit käyttävät vähemmän rahaa tavaroihin ja enemmän elämyksellisyyteen. Nuoremmat sukupolvet eivät käänny alkoholin puoleen täyttääkseen sosiaaliset tarpeensa ja halunsa vaan toiminnallisuuteen ja tälle ajalle tyypilliseen monipuoliseen kokemuksellisuuteen.”  

Designworks

Elämykselliset aktiviteetit näyttävät vetoavan laajaan kirjoon eri asiakasryhmiä. Näille toisistaan erilaisille asiakassegmenteille on kuitenkin yhteistä hauskuuden ja jaettujen hetkien arvostus merkityksellisen toiminnallisuuden muodossa. Jaetut hetket puolestaan luovat yhteisiä kokemuksia ja muistoja. Nykyinen vapaa-ajan kulttuuri ja iltaelämä lainaavat paljolti matkailun, nähtävyyksien ja huvipuistojen maailmasta tarjoamalla wow-hetkiä, joita asiakkaat luonnollisesti haluavat jakaa sosiaalisessa mediassa.

Kokemukset pidentävät asiakkaiden viihtymisaikaa

Ravintola- ja matkailualan nyrkkisääntönä on saada asiakas viihtymään ja viipymään kohteessa mahdollisimman kauan. Tätä varten asiakas tarvii tarpeeksi hyviä syitä jäädä pidemmäksi aikaa. Koukuttavat pelihalli- ja kolikkopelit (arcade games), kuten myös herkulliset purtavat ovat perinteisiä tapoja pidentää asiakkaiden viihtymisaikaa.

Singan business-asiakkaiden mukaan tyypillinen asiakas viettää yleensä keskimäärin 3–4 tuntia karaokeravintolassa. Erikoispäivien alennukset ja tarjoukset karaokehuoneen varausmaksuissa saattavat kannustaa asiakkaita jäämään pidemmäksi aikaa ja ostamaan lisää virvokkeita.

busket ball

Tyypillisesti asiakkaat tulevat illanviettopaikkoihin ensisijaisesti laadukkaan ruuan ja juoman houkuttelemana. Tämän jälkeen jatkoaikaa vietetään yleensä pelejä pelaamalla, karaokea laulamalla sekä ruuan ja juoman lisätilausten merkeissä. Jos ravintoloitsijana pelaat korttisi oikein ja saat vieraat viihtymään, he jäävät vielä pidemmäksi aikaa seurustelemaan, mistä illan jatkuessa seuraa jälleen uusi ruokatilaus seuraavan nälän yllättäessä. Näistä aineksista parhaimmillaan koostuu illanistujaisten ikuisesti jatkuva kiertokulku.

Investointi on matalariskistä

Yhdessäolo ja seurapelit tarjoavat merkittävän vaihtoehtoisen tulonlähteen ravintola-alan yrityksille. Tulojen lisäämiseksi elämyspalvelujen tuottaminen on yritykselle suhteellisen edullinen, suoraviivainen ja matalan riskin investointi. Se mitä seurapelejä tai kokemuksellista viihdettä haluat tarjota tapahtumapaikassasi tai ravintolassasi riippuu siitä mitä haluat painottaa valikoimassasi.

Jokaisessa pelissä on omat erityisyytensä, kuten siihen liittyvät palaset, poletit, laudat, nappulat ja muut pelin osat. Yrittäjänä sinun kannattaakin päättää haluatko erikoistua johonkin tiettyyn peli- tai viihde-elämykseen vai haluatko tarjota laajan kirjon erilaisia vaihtoehtoja, joista asiakas voi valita.          

Muutamia esimerkkejä mainitaksemme, esimerkiksi pool-pöydät maksavat keskimäärin 1000–3000€ (noin 1200–3500$). Kaupalliseen tarkoitukseen soveltuvat seisovat tikkataulut maksavat 200–3500€ (noin 250–4000$), kun taas laadukkaat elektroniset tikkataulut pehmeäkärkisillä nuolilla ovat noin 200€.

darts

Sen lisäksi, että satsaat ja valikoit sopivat pelit, suunnittele houkutteleva ympäristö pelikokemukselle. Voiko pelejä pelata missä vain ravintolassasi vai vaativatko ne jonkin tietyn ympäristön? Pelialueen tai erityisen teeman rakentaminen nostavat kustannuksia, mutta panostus maksaa yleensä itsensä pian takaisin asiakastyytyväisyyden lisääntyessä.

Viisi vinkkiä yhdessäolon ja elämystarjonnan lisäämiseksi ravintolassasi

1. Boostaa houkuttelevuutta karaokehuoneilla

Karaoke on yhdessäolon muoto, jossa ihmiset vuorollaan laulavat suosittuja kappaleita mikrofoniin taustamusiikin ja ruudulla näkyvien laulun sanojen tukemana. Karaokebaarit, -klubit ja -ravintolat tarjoavat perinteisesti karaokea. Riippuen paikasta karaokebaareissa on joko erillisiä karaokehuoneita tai avoin lava karaoke-esityksille.
   
Karaokeen satsaaminen on suhteellisen riskitöntä ja melko vähäistä ylläpitoa vaativaa. Tarvittava kalusto on pitkälti samaa mitä ravintoloissa ja tapahtumapaikoissa käytetään joka tapauksessa. Peruskalusto koostuu TV-näytöistä, kaiuttimista, mikseristä ja mikrofoneista.

"Karaokehuoneita suosivat asiakkaamme Biljardbarenissa kuluttavat merkittävästi enemmän rahaa verrattuna muuta viihdetarjontaamme nauttiviin asiakkaisiin. Tämä näkyy bilemeiningissä, joissa katto on kirjaimellisesti tulessa.”

Biljardbaren, Norrköping

👉 Lue miten karaokehuoneesta voi saada rahasammon ravintolalle!

👉 Lue karaoken myyntiä nostavasta vaikutuksesta.

Singan mukaan uuden karaokehuoneen kustannukset olemassaolevaan tapahtumapaikkaan ovat arviolta 1000–2500€  (noin 1300–2600$). Arvio sisältää tarvittavan peruskaluston ja pienimuotoisen kasvojenkohotuksen valittuun huoneeseen. Hommasta saattaa toki selvitä alle tonnillakin riippuen hankittavien karaokevermeiden laadusta. Kuten aina, kustannukset kasvavat panostuksen mukaan – tässä suhteessa vain taivas on rajana.

Vanhan tupakkahuoneen, komeron tai varastotilan muuttaminen karaokeboksiksi on melko mutkatonta seinien maalauksella ja tuoreella sisustuksella. Jos haluat mieluummin tarjota puitteet suomalaisittain yleiselle lavalta lauletulle karaokelle, et edes tarvitse erillistä karaokehuonetta.

👉 Lisää vinkkejä karaokehuoneen suunnitteluun täällä.

karaoke in Mann's street
Mann's Street, Helsinki 

Laitteiston lisäksi tarvitset ammattimaisen karaokeohjelmiston, ja Singa Business on tähän loistava vaihtoehto. Kaikkiin Singa Businessin vaihtoehtoihin sisältyy taustamusiikkipalvelu. Lisäksi Singa Business Pro -vaihtoehdon mainosjärjestelmän avulla voit promota tuotteita ja tapahtumia näyttämällä mainoksia TV-näytöiltä laulujen välissä.

Tarjotaksesi karaokea ravintolassasi tarvitset 1.) laillista tekijänoikeuksia ja lakipykäliä noudattavaa musiikkisisältöä ja 2.) kaupalliseen ja julkiseen käyttöön tarkoitettuja biisejä. Mitä lupia karaoken ja taustamusiikin esittämiseen siis Suomessa tarvitsee? Lue kootut ohjeet musiikin esittämiseen ravintolassa täältä.

👉 Tsekkaa myös Singan kaikenkattava opas karaokeiltojen mainostamiseen ja houstaamiseen.

2. Luo puitteet kannustavalle ilmapiirille

Peleihin, karaokeen ja mihin tahansa ajanviettoon liittyen on tärkeää, että vieraasi kokevat onnistumisen tunnetta. Luo sellaiset olosuhteet, että asiakkaiden on helppoa ja vaivatonta aloittaa aktiviteetit. Mutkattomuus saa asiakkaat viihtymään ja palaamaan juuri sinun ravintolaasi.

Yhteisöllisyyden tunne ja kannustus ovat hauskuuden keskiössä. Kun asiakas kokee menestystä ja etenemisen tunnetta, hänen ruokahalunsa näille tunteille kasvaa. Vaikka peli tai laulu ei aina menisikään putkeen, kokemus arvostuksesta omana itsenä ja juuri sellaisena kuin on, luo positiivisen ilmapiirin, jota moni haluaa kokea mahdollisimman usein.

GIPHY

3. Pidä henkilöstökulut kurissa automatisoinnilla

Asiakkaan hauskaan illanviettokokemukseen vaikuttaa se, miten sutjakasti hommat toimivat tapahtumapaikassa. Automaatiolla ja digitalisaatiolla on tässä suhteessa iso merkitys. Kun esimerkiksi pallojen, tikkojen, noppien ja muiden pelimerkkien jakelu tapahtuu koneellisesti, asiakkaat pysyvät koko ajan liikkeessä, heille tulee etenemisen tunne ja palvelu toimii täsmällisesti. Koska henkilöstökulut ovat korkeita, digitalisaatio tukee kannattavuutta.
   
Perinteisiä pelejä voi parannella ja päivittää tietokoneistamalla niitä. Esimerkiksi Flight Club on rukannut vanhan kunnon tikanheiton moderniksi ja uudella tavalla vetoavaksi kokemukseksi. Heiltä löytyy pelin automatisoitu pistetytys, digitaaliset näytöt, pikauusinnat heitoista ja valikoima uusia tikkapelejä. Lue miten Flight Club on tuonut tikanheiton 2000-luvulle (englanniksi).

4. Varasta huomio brändilläsi

Ravintolasektorilla on paljon kilpailua ja ala muovautuu ja muuttuu jatkuvasti. Paras tapa löytää uusia asiakkaita ja pitää vanhat mukana on olla uniikki. Hyvä ruoka ja juoma vetoavat aina, mutta olennainen erottuminen tapahtuu kiinnostavien kokemustuotteiden kautta. Kutkuttava viihdetarjonta on se mikä saa tietyn ravintolan nousemaan massasta.

people singing karaoke in Wallis Skatta
Wallis Skatta, Helsinki 

Miten sitten kiinnittää asiakkaiden huomio? Tarjoa kokemuksellista yhdessäoloa ja elämyksiä omalla tyylilläsi. Tule huomatuksi panostamalla laatuun ja nokkelaan brändäykseen. Löydä sinun tapasi olla huikea ja paketoi oma versiosi pelikokemuksesta tai karaokeillasta tavalla, jota kukaan muu ei tee.

Onko ravintolallasi esimerkiksi jokin spesiaali teema? Tarjoatko uskomattomia tarjouksia johonkin hauskaan ideaan liitettynä? Entä ruoka- ja juomapakettisi – onko se vastustamaton? Pitäisikö tapahtumapaikassasi olla enemmän valikoimaa vai onko keskittymien johonkin tiettyyn erikoisuuteen sinun juttusi? Mikä tahansa onkaan sinun tapasi erottua – anna erityisyytesi näkyä ja kuulua!

5. Vahvista somepresenssiä!

Elämystarjonta ja yhdessäolo ovat visuaalista toimintaa. Ne tarjoavat asiakkaille “Instagram-kamaa” julkaistavaksi, mikä puolestaan tuo myös ravintolalle huomiota. Kaikki tietävät mitä todellinen FOMO (fear of missing out) voi somessa saada aikaan, ja kas – tapahtumapaikkasi houkuttelee näin uusia seuraajia. Asiakkaiden jakamat somejulkaisut ovat loistavaa markkinointia, mutta muista panostaa myös maksettuun mainontaan ja paikallisiin somekampanjoihin.

Yhteenveto elämystarjonnasta

Kokemuksellisen yhdessäolon hyödyt tiivistettynä:

● Kustannusten kannalta kyseessä on vähäistä huoltoa ja ylläpitoa vaativa sekä suhteellisen riskitön investointi. Pelihallipelit ja toiminnot, joissa käytetään erityisiä pelipöytiä tai digitaalisia näyttöjä luonnollisesti nostavat kustannuksia.

● Toiminta on enimmäkseen automatisoitua, mikä laskee kokonaiskustannuksia ja tekee palveluprosessista sujuvaa ja mutkatonta.

● Elämykset pidentävät asiakkaiden vierailuaikaa ravintolassa.

● Kokemukset vetoavat tunteisiin, mikä puolestaan – kiitos asiakkaiden somepostausten – luo nostetta sosiaalisessa mediassa.

● Elämyksiin liittyvä yhteisöllisyyden tunne ja yhdessä koettu jännitys vahvistavat asiakkaiden sitoutuneisuutta.

Kaiken kaikkiaan yhdessäolon ja sosiaalisuuden yhdistäminen kokemuksellisuuteen näyttävät tuovan yrityksille paljon lisähyötyä. Elämyspalveluihin sijoittaminen menee harvoin harakoille, sillä kukapa osaisi sanoa ei jännitykselle ja suurille tunteille 😊

Kiinnostaako Singa? Haluatko tietää lisää hinnoista? Lähetä sähköpostia osoitteeseen sales@singabusiness.com tai tsekkaa Singa Business.