Oavsett om du planerar att gå till ett avskilt karaokeställe med dina vänner för första gången, eller om du överväger att öppna en verksamhet med karaokerum - med specifika rum för just din målgrupp, så är det viktigt att känna till grunderna och de mer ingående aspekterna kring hur du börjar.

Om du är en spirande sångare som är ute efter att ha kul tillsammans med vänner i en privat miljö, kolla in första halvan av vår FAQ här under. Företagare? Se till att du läser igenom de vanligt förekommande frågorna kring att starta en karaokebar.

Allt du behöver veta om karaokerum

Vad är karaokerum?

Ett karaokerum är ett privat rum inne på en karaokebar eller annan anläggning som är specifikt utformad för att sjunga karaoke. Det är kort sagt ett hyrt utrymme som är utrustat för en kul och social sångupplevelse. Till skillnad mot öppna ytor eller en scen på en bar så är karaokerum ett slutet rum. Det här ger dig och ditt sällskap fritt fram att sjunga utan att känna er självmedvetna och utan att störa andra.

Karaokerum har en karaokemaskin med inbyggt system för låtval, mikrofon och ljudsystem. Oftast finns bekväma sittplatser för ditt sällskap och ibland finns också inslag som ljuseffekter eller ett litet dansgolv för att förstärka den festliga känslan.

Karaokerummet på S2 med Wannabe-tema
Karaokerummet på S2 med Wannabe-tema

Det finns olika typer av karaoke från olika regioner, som den koreanska stilen Noraebang och Karaoke Television (också känt som KTV eller Videoke), vilket är populärt i asiatiska länder som Kina, Taiwan, Singapore och Kambodja.

Vad gör man egentligen i ett karaokerum?

Ett privat karaokerum är kort och gott en plats där du kan släppa loss, sjunga dig hes med vänner och skapa en minnesvärd och trevlig social upplevelse. Du kan uttrycka dig bekvämt i ett eget privat karaokerum på massa olika sätt.

Men här följer en lista på det vanligaste att göra i ett privat karaokerum:

  • Sjunga låtar: Det här är såklart huvudsysslan! Välj bland låtar från ett stort bibliotek genom att använda touchscreen funktion, använd mikrofonerna som finns, turas om att sjunga med dina vänner, och bälta dig fram genom dina favoritmelodier.
  • Lyssna på andra som sjunger: När det inte är din tur att sjunga kan du slappna av och njuta av att lyssna på dina vänner och familj sjunga för fulla muggar.
  • Äta och dricka: Många karaokerum erbjuder en meny från restaurangen och baren att beställa mat och dryck från, vilket gör det till en ännu mer social tillställning.
  • Ha kul: Det övergripande målet är att ha en upplevelse där du njuter och har roligt.
En grupp karaokesångare i Star Karaoke.
En grupp karaokesångare i Star Karaoke.

Vad kostar karaokerum?

Kostnaden för att hyra ett privat karaokerum kan variera beroende på flera faktorer, men här är en sammanställning av den allmänna prissättningen:

  • Grundavgift: Det här är ett fast tim- eller sessionspris för att hyra själva rummet. Priserna kan variera mycket beroende på läge, krogens popularitet och vilka bekvämligheter som finns. Här finns priser som sträcker sig från 300 till 500 kronor och mer per timme. Dock tar vissa karaokerum betalt per person, och i andra fall per låt, så det är bra att kolla med det specifika stället.
  • Minsta utgift: Vissa ställen har ett minimum-krav på vad du och ditt sällskap behöver spendera på mat och dryck under er karaokesession. Det här är för att verksamheten ska kunna säkerställa att de tjänar pengar trots att rumskostnaden är låg. En sådan summa kan förväntas vara omkring 300 till 450 kronor per person.
  • Storlek och kapacitet på rummet: Större rum som rymmer större grupper har ofta en högre grundavgift.
  • Veckodag och tid: Karaokerum är vanligtvis dyrare på helger och under populära tider som kvällar. Vardagseftermiddagar kan ofta erbjuda billigare priser.

Hur hittar jag karaokerum i min närhet?

En av de enklaste och mest effektiva sätten att hitta ett karaokerum är att använda Singas Karaoke Finder. Skriv bara in önskad stad och plats så dyker otaliga karaokeställen, rum och barer upp. Kolla in den här.

Varför är karaokerummen så populära?

Alla har sin egen anledning till varför de älskar karaoke - särskilt ställen med avskilda karaokerum.

Rummen tilltalar en bred målgrupp. Oavsett om du är en säker sångare eller bara någon som gillar att ha kul, finns det något för alla. Till skillnad mot öppna karaokebarer, erbjuder privata karaokerum en plats för obehindrad sång där nervositeten inför en publik är bortsuddad. Det här gör att man kan slappna av, ha roligt och våga vara lite tokig utan att bli bedömd.

Karaoke är också ett toppen sätt att bonda med vänner, familj eller kollegor genom att skapa sammanhållning, delade minnen och skratt. Karaokerum ger den perfekta förutsättningen för den här typen av personliga band att knytas. De är perfekta för födelsedagsfiranden, framgångar med jobbet, eller bara en rolig kväll ute.

Folk som njuter av karaoken på All Stars Lanes. Fotograf: Melissa Lau
Folk som njuter av karaoken på All Stars Lanes. Fotograf: Melissa Lau

Lär dig mer om karaokerum:

Kolla in följande guider och material för att lära dig mer om historien bakom karaoke och karaokerum:

Vad du behöver veta för att starta en karaokeverksamhet

Genom åren har vi sammanställt ett flertal längre artiklar som kan hjälpa till att förklara fördelarna med att starta en karaoke-/nöjesvenue. Här är några svar till de vanligast förekommande företagsfrågorna:

Går man på vinst på karaokerum?

Du kanske undrar om möjligheten är stor till att gå på vinst efter du har startat din karaokeverksamhet. Självklart är det, som med alla typer av verksamhet, riskfyllt och kräver en hel del tid, pengar, planering, utförande, och i vissa fall även tur. Men ställen och företag som riktar sig till målgrupper som är socialt konkurrenskraftiga har visat sig vara mycket lönsamma, baserat på den växande populariteten för karaoke som hobby.

The Kenton Pub omvandlade sitt kök till ett karaokerum och la ut sin mat på entreprenad.
The Kenton Pub omvandlade sitt kök till ett karaokerum och la ut sin mat på entreprenad.

Här kan du räkna ut hur mycket din verksamhet skulle tjäna på att ha ett karaokerum, med hjälp av vår karaokerums-kalkylator.

För att lära dig mer om lönsamheten i karaokeverksamheter och hur du kan öka försäljningen genom att öppna upp ett karaokerum i din befintliga verksamhet, läs vår artikel här.

Vilken typ av verksamheter bör överväga att lägga till karaokerum?

Karaoke är en snabbt växande trend i kategorien tävlings-fokuserat umgänge, och något som företagare har möjlighet att ta till vara på chansen för ökade intäkter genom tillägget av ett karaokerum.

Barer, restauranger, nattklubbar och specialiserade nöjesverksamheter (så som bowlinghallar, minigolf-banor, yx-kastar-lokaler och arkadhallar) kan samtliga dra fördel av att tillföra ett karaokerum.

Om du vill läsa om ännu fler anledningar, kolla in vår artikel om fördelar för karaokeverksamheter här.

Vilken utrustning behövs i ett karaokerum?

Beroende på en mängd olika faktorer kan den tid, de pengar och den ansträngning du vill lägga på din lokal i form av utrustning – ljudutrustning, video, belysning, tillbehör och så vidare – variera från lågprisalternativ till högre budgetar.

Den grundläggande uppsättningen innefattar:

  • Stationen för att önska låtar (en iPad om du använder Singa Business)
  • Singa Business
  • En eller två TV-skärmar
  • En eller två aktiva högtalare
  • En mixer
  • Två trådlösa eller trådbundna mikrofoner

Kolla in installationsguiden för Singa karaoke här

Det här är såklart bara basalternativet, en mer professionell installation kan skapa en ännu mer fantastisk upplevelse för dina kunder. Vårt team här på Singa kan hjälpa dig att skapa en mer kvalitativ uppsättning och installation.

I den här videon kan du se hur KingPins i Manchester, Storbritannien har satt upp sitt karaokesystem.

För tips från en AV-specialist, läs vår artikel om karaokeutrustning här.

Vilka tips har ni för att designa ett karaokerum?

Generellt kan man säga att karaokerum bör utformas med din venues stil och tema i åtanke, men det finns ändå några grundläggande saker att tänka på när du designar ditt karaokerum.

  • Sittplatser: Placeringen av sittplatserna har stor betydelse, det är bra att ha ett utrymme i mitten så att folk kan dansa. Överväg en U-formad soffa för mer fyrkantiga rum. Om du har ett längre, mer rektangulärt rum, fundera på att ha bänkar längs båda väggarna.
  • Att lägga till ett tema: Att ha ett roligt tema kan vara ett utmärkt sätt att få människor att bli entusiastiska över dina rum, vilja boka dem och senare dela på sociala medier. Till exempel har S2 Karaoke Hall i Stockholm, Sverige inrett varje rum utifrån ikoniska karaokelåtar.
  • Användarvänlighet Du bör också tänka på praktiska aspekter, såsom att inkludera mikrofonhållare, platser att ställa drycker på och att montera högtalare på väggen. Detta kan hjälpa till att skydda utrustningen och göra rummet säkrare för gästerna. Du kan läsa mer om hur du kundsäkrar ditt karaokerum här.

För några bra starttips som kan inspirera ditt utrymme, kolla in vår designartikel här.

Hur håller man kunder engagerade längre än deras bokade tid?

Vill du hålla festen igång? Några konkreta strategier för att hålla karaokekunder kvar och sjunga längre än deras bokade tid i ett privat karaokerum kan inkludera:

  • Erbjud utökade rumspaket: Ge bokningsalternativ med förlängd tid utöver de vanliga tidsluckorna. Framhäv eventuella förmåner som följer med längre bokningar, som rabatter eller bonusfunktioner.
  • Låtlistor med teman: Skapa tematiska låtlistor baserade på årtionden, genrer eller högtider. Kunder kan vara villiga att boka en längre tid för att utforska ett specifikt tema med sin grupp.
  • Mat- och dryckespaket: Erbjud paket med mat och dryck utformade för längre sessioner. Detta kan uppmuntra kunderna till att stanna kvar för förfriskningar och hålla festen igång.
Gangchu Chicken and Beer serverar utsökt koreansk gatumat i sina karaokerum.
Gangchu Chicken and Beer serverar utsökt koreansk gatumat i sina karaokerum.

Hur mycket kan jag ta betalt för mitt karaokerum?

Det finns flera faktorer som kan påverka ditt beslut om vad du som ägare ska ta betalt för din karaokeverksamhet – plats, antal anställda, omkostnader/försäkringar med mera.

Om du vill ha några tydliga exempel, kolla in dessa krogar för att se hur olika lokaler har prissatt sina karaokerum:

Ett sällskap som sjunger i karaokerummet på Gangchu Chicken and Beer.
Ett sällskap som sjunger i karaokerummet på Gangchu Chicken and Beer.

Tro det eller ej, om du är osäker kan du faktiskt beräkna en kostnadsbild för dina rum baserat på några enstaka faktorer genom att använda Singas Kalkylator för karaokerums-förtjänst . Fyll bara i några detaljer om din specifika venue, så får du en exakt prisplan som du kan använda för att öka vinsterna.

Företagsresurser för karaokerum

Kolla in ytterligare material för att lära dig ännu mer om karaokerum och de fördelar de kan ge för ditt företag: