Är du på jakt efter ett roligt sätt att göra dina karaokekvällar på din bar, restaurang eller nattklubb mer tävlingsinriktade? Vill du locka en publik varje onsdag och hålla dina kunder engagerade? Då verkar det som om det är dags att ordna en karaoketävling.

Karaoketävlingar är ett roligt och interaktivt sätt att engagera och uppmuntra dina kunder. Med en väl genomtänkt tävling kan du locka till dig en stor publik och få dem att komma tillbaka för mer.

Men för att en karaoketävling ska fungera till din fördel måste du ha ett väl genomtänkt tillvägagångssätt och vara strategisk med dina karaoketävlingsidéer och utförande.

Vi har sammanställt en steg-för-steg-guide för hur du bedömer karaoketävlingar och planerar en på egen hand.

Här är allt du behöver veta:

1. Börja med din utrustning

Om du saknar en professionell karaoke uppsättning kommer det att vara svårt att lyckas. Rätt karaokeutrustning säkerställer att dina kunder har tillgång till de låtar de önskar sjunga och att de kan framföra dem på scenen.

Detta behöver du för att komma igång:

Om du vill lyckas med dina idéer för karaoketävlingar bör du undvika att låta dina kunder använda YouTube för att hitta och sjunga sina favoritlåtar. Detta kan störa kundupplevelsen och sångerna har inte de juridiska rättigheterna som krävs för att framföra låtar i en venue.

2. Fastställ reglerna och gör upp en plan

Reglerna fungerar som riktlinjer som karaokesångaren måste följa för att förstå hur man vinner. När du planerar din karaoketävling är det viktigt att överväga noggrant hur du vill att tävlingen ska utformas. Ska det vara en veckovis stor tävling på onsdagskvällar? Funderar du på att arrangera en mindre tävling varje kväll i veckan? Kanske är du intresserad av att vara värd för en månadslång sångtävling. Du kan även söka inspiration genom att titta på karaoketävlingar som Karaoke Världsmästerskapen (Karaoke World Championships).

En sångare utklädd till Día de Muertos
Brenda Gavino - Brons i KWC Solo Kategori 2022

Oavsett vilken plan du har är det viktigt att den kommuniceras tydligt med dina kunder. Se till att ha klara och bestämda regler på dina flygblad och i dina sociala medieinlägg. Det kan också vara en bra idé att göra en kort genomgång av reglerna innan karaoketävlingen börjar, för att säkerställa att alla hänger med.

3. Bestäm vinnarpriset

För att inspirera till en vänskaplig tävlan och få dina kunder att engagera sig från början till slut är det bästa sättet att erbjuda en imponerande vinst! Om du är orolig för att din budget inte räcker till ett pris kan du överväga att kontakta andra lokala företag och be dem sponsra priserna. Denna marknadsföringstaktik kommer att utöka din synlighet gentemot deras målgrupper och du kan även använda priserna som en möjlighet till ytterligare annonsering.

Det kan vara en bra idé att dela ut flera priser för att säkerställa att alla deltagare är engagerade i tävlingen. Detta möjliggör att det finns mer än en vinnare och att uppmuntra konkurrensen bland alla deltagare under hela evenemanget.

4. Kontakta värdar och domare

För att hålla dina kunder engagerade i karaoketävlingen är en kompetent värd nödvändig för att underhålla publiken. Ditt val av värd kommer att påverka hela atmosfären under kvällen. Överväg att kontakta lokala kändisar, drag queens, komikers eller professionella karaokevärdar online, som kan hjälpa till att göra din karaoketävling mer underhållande. Om du väljer att låta någon i din personal eller en bartender på ditt ställe att sköta showen kanske det inte får samma effekt som du hoppas på.

Dragqueens som agerar som karaokevärdar
The Karaoke Hole är populära för deras dra karaokevärdar. Bilden tagen av Róisín Murphy

Det kan också vara en bra idé att välja en domare som inte är kopplad till din venue. Detta kommer att bidra till att skapa en jämn spelplan och få fler människor från ditt samhälle att delta. Du kan behöva göra lite research online för att hitta en bra match. Använd t.ex. Reddit, Facebook och andra sociala medieplattformar för att hitta individer som kan hjälpa till.

5. Marknadsför evenemanget för att locka sångare

Nu är det dags att börja med det roliga! Om du vill ha en underhållande karaoketävling, är det viktigt att locka fram talangfulla sångare. Duktiga sångare kommer att höja nivån på upplevelsen för de besökare som kommer för att titta, samt öka själva spänningen i tävlingen.

Flera sångare på scen sjunger
Alla sångare från Karaoke Världsmästerskapen 2018

För att göra det behöver du skapa övertygande marknadsföringsflygblad som du kan dela på sociala medier eller dela ut. Dina flygblad bör innehålla all information som talangen behöver veta, och du bör tipsa om vinsterna. Om du planerar att erbjuda vinster som t.ex. gratis drinkar eller erbjudanden från baren kommer du mest att locka lokalbefolkningen. Om du däremot erbjuder större vinstpriser har du en chans att även locka långväga sångare.

6. Ta emot anmälningar på förhand

En karaoketävling skiljer sig från en vanlig karaokekväll, och det är viktigt att planera därefter och se till att allt löper smidigt på själva evenemanget. När du börjar marknadsföra din karaoketävling kan du ta emot anmälningar från alla sångare som planerar att delta.

På det sättet kan din värd effektivt planera upplevelsen för dina kunder och vara redo att köra igång. Det kommer också att säkerställa att du har låtarna tillgängliga för de som vill sjunga.

Med karaokesystem som Singa kan du vara säker på att varje sångare kommer att ha möjlighet att välja en låt de vill sjunga från vår omfattande låtkatalog. Vi erbjuder ett stort bibliotek med de bästa karaokelåtarna, inklusive olika versioner och inställningar för att justera bakgrundssång, tonhöjd och mycket mer.

7. Marknadsför evenemanget till kunderna


Nu när du har en värd, en lista med karaokesångare redo att ta scenen och en plan för ditt evenemang, är det dags att locka en publik! Du kommer att behöva skapa marknadsföringsmaterial som du kan använda för att dra in kunder och säkra deras stöd för det stora evenemanget. På så sätt kan du säkerställa att rummet är fullt av karaokesugna besökare som stödjer dig och att du får en extra intäktsboost.

För att locka fler kunder kan du planera in specialerbjudanden på dryck och mat. På så sätt kan du attrahera nya gäster och hålla kunderna nöjda.

Notera att de marknadsföringsmaterial du använder för att locka kunder kommer att vara olika än de du använde för att locka talanger. Tänk på hur du kan anpassa din marknadsföring för att visa kunderna hur rolig och underhållande upplevelsen kommer att bli för alla. Inkludera viktiga detaljer som värdens namn, tid, datum och de erbjudanden du har på mat och dryck.

Här hittar du vår guide till marknadsföring av karaokeevenemang.

8. Planera en mikrofonkontroll

När dagen väl är här är det dags att organisera allting! En karaoketävling är väsentligt annorlunda än en vanlig karaokekväll. Du är värd för en kvällslång föreställning och vill säkerställa att allt följer planen. För att göra detta, kan det vara klokt att utföra en mikrofontest före evenemanget.

Under mikrofontestet dubbelkollar du din utrustning, förbereder spellistan och planerar dina pauser. Det ger dig den sinnesro du behöver inför det stora evenemanget.

9. Bedöm evenemanget

För att kunna bedöma evenemanget bör du ha en uppsättning olika kriterier för att avgöra vinnaren av karaoketävlingen. Dessa kriterier kan inkludera:

  • Sångkvalitet och färdigheter
  • Val av låt
  • Scen framträdande
  • Helhets intryck
  • Publikens reaktion och engagemang

Innan evenemanget börjar kan du introducera dina domare för publiken och gå igenom kriterierna med deltagarna. Du kan också inkludera publiken i bedömningen genom att låta deras engagemang räkna som en del av bedömningen för att utse vinnaren.

Glöm inte att göra tillkännagivandet av vinnarna så spännande som möjligt. På så sätt kan du få alla att bli hypade och se fram emot nästa tävling.

10. Upprepa processen och planera nästa event!

Att planera din första karaoketävling är den mest utmanande delen av hela upplevelsen. När du har fastställt processen kan du enklare planera framtida karaoketävlingar och evenemang. Om allting går väl kan du fundera på att arrangera evenemang regelbundet, antingen varje månad eller kvartal. Detta är ett utmärkt sätt att locka nya kunder till din venue och expandera ditt företag.

Om du är intresserad av att delta i världens största karaoketävling kan du kontakta din nationella partner, för mer information kontakta Karaoke World Championships. Din deltagande i detta internationella evenemang kommer att bidra till att ge dig värdefull exponering för ditt varumärke.

Keke Adiba - Guld i KWC Solo kategori 2022

Kom igång med Singa

Om du är redo att prova något nytt är en karaoketävling ett utmärkt val. Dessa evenemang inspirerar till vänskaplig konkurrens och håller dina kunder underhållna och engagerade på din venue. För att säkerställa att evenemanget blir framgångsrikt behöver du ett karaokesystem som Singa vid din sida. Vår användarvänliga plattform har allt du behöver för att arrangera en fantastisk tävling i din lokal.

Singa Business Pro Dashboard
Singa Business Pro Dashboard

Kontakta oss idag om du vill veta mer om våra karaokelösningar för företag