En bra karaokevärd kan lyfta stämningen i din bar – och hålla dina kunder nöjda och glada! En karaokevärds viktigaste uppgift är att se till att dina gäster kan koncentrera sig på att ha det kul. Karaokevärden sköter allt det praktiska kring karaoken, som kölistan och ljudåtergivningen. Med en skicklig värd på plats flyter kvällen smidigt, helt enkelt.

Vi på Singa har tagit reda på allting du behöver veta för att verkligen lysa i rollen som karaokevärd. Vi tog oss en pratstund med karaokegurun och musikern Luca Gargano som fungerat som karaokevärd i flera omgångar och dessutom varit med och ordnat världsmästerskapen i karaoke (Karaoke World Championships).

Vilka egenskaper behövs för att lyckas som karaokevärd? Här kommer Luca Garganos bästa tips:

1. En bra karaokevärd är en underhållare med känsla för kundbetjäning

En duktig karaokevärd älskar musik och kan också interagera med olika sorters personer – med ett leende på läpparna. Det är också ett stort plus om du kan sjunga själv!  

2. En bra karaokevärd har koll på reglerna

Som karaokevärd ansvarar du för att hantera kölistan till karaoken. Det är du som bestämmer när nya sångare får äntra scenen och när någon sångare får sjunga sin femte sång för kvällen. Håll koll på att kön löper smidigt och se till att det blir rättvist.

3. En bra karaokevärd lyfter stämningen

Det är ditt jobb att se till att varje sångare känner sig välkommen – och får den uppmärksamhet hen förtjänar efter uppträdandet. Du kan locka fram hurraropen och applåderna och framförallt kan du uppmuntra dina gäster att grabba tag i mikrofonen själva! 🎤


4. En bra karaokevärd har rätt slags utrustning och vet hur den används

För ett lyckat karaokeparty behöver du ett brett urval låtar – allt från gamla goda klassiker till nyare popdängor. Du behöver också ha ett genomtänkt system för att manövrera hela härligheten. Singa Business är ett väldigt lättanvänt karaokesystem som gör ditt jobb som karaokevärd busenkelt!

Och visste du att Singa har det största utbudet på svenska karaokelåtar?

Singa har mer än 80 000 låtar, fullt licensierade för offentlig och kommersiell användning. Och visste du att Singa har det största utbudet på svenska karaokelåtar? Med Singa kan dina gäster enkelt välja en låt och själva lägga till den i karaokekön via Singas konsumentapp. Du kan alltså strunta i papper och penna – och att försöka göra sig hörd över hög musik är ett minne blott!

someone choosing a karaoke song

Som karaokevärd bör dessutom känna till grunderna i livemixning – hur balanserar du sången med bakgrundsmusiken och vad gör equalizern, kompressorn och reverben? Det är viktigt att ljudet är bra så att både sångarna och publiken har en bra upplevelse. 🥳

5. En bra karaokevärd håller huvudet kallt i alla situationer

Att köa kan vara riktigt surt, det vet vi alla. Som karaokevärd kommer du garanterat att få höra en hel del kommentarer av människor som vill skippa kön och tjata på dig för att få hoppa upp på scenen direkt. Dessutom har de kanske hällt i sig en bärs eller två.

En schysst karaokevärd klarar av situationer som dessa så väl att de inblandade dagen efter inte ens kommer ihåg att de var tvungna att köa. Istället tänker de på den trevliga stämningen i baren och hur bra de rev av Carolas Fångad av en stormvind. Bara vindmaskinen som saknades!

Vi hoppas att du fått flera tips som du kan utnyttja nästa gång du agerar karaokevärd. Behöver du fler tips på hur du kan underhålla dina kunder? Varför inte ordna en karaokekväll med ett roligt tema!