Haluatko kasvattaa ravintolasi voittoa? Tarvisiko yrityksesi lisäannoksen viihdettä hyvän ruokatarjonnan lisäksi? Jos haluat laajentaa asiakaskuntaasi ja tehdä isompaa liikevaihtoa, yrityksesi saattaisi hyvinkin hyötyä mieleenpainuvasta ruuan ja viihteen yhdistelmästä, ruokaviihteestä tai "eatertainmentistä" (eating + entertainment).

Mikä ihmeen ruuan ja viihteen hybridi?

Ihmisten palatessa sisätiloihin illallisten ja tapahtumien eli pandemiaa edeltävän normaalin elämän merkeissä, ravintoloissa tapahtuvasta seuranpidosta on jälleen tulossa tärkeä osa ystäväporukoiden yhdessäoloa. Tätä laadukkaan ruuan ja viihteen hybridiä kutsutaan nimellä “eatertainment", ruoka+viihde.

Ruokaviihde perustuu kokemusten ja elämysten tarjoamiseen loistavien juomien ja hauskan menun lisäksi. Parhaimmat esimerkit ravitsemusliikkeistä, joita voidaan hyvällä omatunnolla kutsua ruokaviihdepaikoiksi, ovat ravintolat, jotka yhdistelevät vuorovaikutteisia pelejä energiseen toimintaa, eli esimerkiksi karaokea tai tanssia yhdistettynä hyvään ruokaan. Lopputuloksena on yöelämän huippukokemus, johon asiakkaat haluavat perinteiseen ravintolakokemukseen verrattuna palata yhä useammin ja yhä uudestaan.

Miksi ruoka+viihde toimii?

Junnaavaan kehityskulkuun kyllästyneiden ravintoloitsijoiden kannattaa testata ravintolamaailman uusinta trendiä. Nyt tosiaan on hyvä aika kokeilla: suuri yleisö on jälleen valmis ja halukas vapautumaan pitkästä eristyksestä ja innokas pääsemään takaisin kuluttamaan rahaa yhdessäolon ja hengailun parissa.  

Ruokaviihteeseen erikoistuneet paikat luovat uusia kasvumahdollisuuksia tarjoamalla hauskaa toiminnallisuutta jo valmiiksi dynaamiseen illanviettoon. Ruokaviihteessä kyse on nimenomaan ultra-päheän kokemuksen luomisesta. Asiakkaat, jotka tulevat ravintolaan mahtavan illallisen, räätälöityjen cocktailien sekä kattavan olut- ja viinilistan toivossa, saavatkin astetta paremmasta kokemuksesta kipinän jäädä pidemmäksi aikaa ja kuluttaa illan aikana lisää – etenkin, jos iltaan sisältyy mielekästä ja viihdyttävää tekemistä. Jos toiminta on erityisen hauskaa, asiakkaat myös haluavat palata sen äärelle yhä uudestaan.      

people eating at holiday bar
Holiday Bar, Helsinki

Ruokaviihdepaikat ovat suosittuja kohteita varsinkin niille asiakkaille, jotka rakastavat illanviettonsa taltiointia ja somessa jakamista. Mikä tahansa suosikkiravintola, joka tarjoaa seurapelejä ja muuta kokemuksellista toimintaa (hyvän ruuan lisäksi), on asiakkaiden Instagram-julkaisujen kohteena. Tämä puolestaan on ravintoloille ilmaista mainosta: asiakkaat saavat tykkäykset ja yritykset houkuttelevat uutta asiakaskuntaa. Ravintolan stailaaminen visuaaliseksi, avoimeksi ja yhteisölliseksi kannustaa vierailijoita seurustelemaan sekä toistensa kanssa että tarjolla olevan viihteen parissa. Ravintolan rento tunnelma tuo asiakkaille mieleen kotoisat hengailut ja illanistujaiset hyvän ruuan äärellä.  

👉 Lue lisää muista ravintola- ja matkailualan kuumimmista trendeistä!

Olemme koonneet alle esimerkkejä hyväksi havaituista ruoka+viihdevinkeistä. Ravintolat voivat hyödyntää näitä ideoita houkutellakseen uutta asiakasvirtaa samalla, kun ne kasvattavat liikevaihtoaan:

Näin yhdistät ruuan ja viihteen ravintolassasi


1.) Perusta karaokehuone

Yritykset, jotka haluavat päästä ruokaviihteen aallonharjalle, voivat luoda suurta lisäarvoa perustamalla ravintolaansa karaokehuoneen. Karaoke on ainutlaatuisimmasta päästä ruokapaikkojen viihdetarjontaa, ja se tuo ihmiset yhteen harvinaislaatuisella tavalla. Karaokessa tutut ja tuntemattomat saavat olla oma itsensä kritiikiltä vapaalla vyöhykkeellä, jossa leikillinen kisailu on kuitenkin sallittua.

Asiakkaat voivat varata yksityisiä karaokehuoneita etukäteen haluamakseen ajaksi. Huoneisiin voi yleensä tilata myös lisäpalveluita, kuten ruokia ja juomia – nämä lisukkeet pitävät innokkaat laulajat hyvässä nesteytyksessä tuntikaupalla. Karaokepalvelu Singan mainosjärjestelmän avulla voit lisäksi mainostaa yrityksesi tarjouksia ja tuotteita TV-näytöiltä laulujen välissä.

“Singalong Saturdays (Yhteislaululauantait) muuttivat talviviikonloppumme kuumiksi ja arvostetuiksi.”

Holiday Bar Helsinki

Parhaimmassa tapauksessa karaoketilan pyhittäminen laulufaneille avaa yrityksesi uudelle asiakaskunnalle – vierailijoille, jotka eivät ehkä laulamisen lisäksi ole koskaan kokeilleet ruokatarjontaasi. Tämä asiakasjoukko saattaakin kiinnostua laulamisen lisäksi myös hyvästä ruokatarjonnasta, jos sitä vain on tarjolla saman katon alla. Homma toimii myös toisin päin: inspiroivasti ja hauskasti stailattu karaokehuone rohkaisee kävijöitä jakamaan kuvia somessa.  

Karaokehuoneet ovat turvallinen tapa lisätä saumattomasti lisäarvoa mihin tahansa tapahtumapaikkaan tai ravintolaan, varsinkin yrityksiin, jotka ovat erikoistuneet yhdessäolon, pelien ja elämysten tarjoamiseen (competitive socializing).

👉 Katso myös Singan kaikenkattava opas karaokeiltojen mainostamiseen ja houstaamiseen.


2.) Rakenna ravintolaasi peliluola

Game cave in the restaurant

Toinen käypä tapa lisätä ruokaviihteen elementtejä ravintolaasi ovat interaktiiviset pelihalli- ja kolikkopelit (arcade games) sekä konsolipelit. Nämä retrot ja osallistavat ryhmätoiminnan muodot ovat jälleen trendikkäitä monissa tapahtumapaikoissa, kuten keilahalleissa ja leffateattereissa, joissa pelihallipelit tuovat tuottoisaa lisää liikevaihtoon.

Rajatun pelialueen lisääminen on varma keino kannustaa uusia vierailijoita ravintolaasi samalla, kun vakiinnutat asemaasi ruokaviihdesektorilla. Pelialueelle kannattaa sijoittaa videopelejä, joita pelaamalla asiakkaat pääsevät toteuttamaan kilpailuviettiään. Toisin kuin perinteisissä pelihalleissa, asiakkaat päätyvät viettämään aikaa sekä pelien että loistavan ruuan ja juoman merkeissä. Jos budjettia ja tilaa riittää, voit harkita jopa virtuaalitodellisuutta pelitarjonnassasi.


3.) Kannusta sosiaalisuuteen istumajärjestyksellä

Vaikka todennäköisesti haluat ehkä pitää ruokailualueen erillään toiminnallisuudesta, saattaa silti olla kannattavaa miettiä tilasuunnitelmaasi uudella tavalla. Mitä tulee illallistamiseen, voit hyvinkin pitäytyä perinteisessä pöytäistumajärjestyksessä. Harkitse kuitenkin lisäksi erillistä istuma-aluetta, joka erottuu jollain erikoisella tavalla. Hauskat penkit ja piknikpöydät (ehkä terassille?) ovat loistava tapa kannustaa sosiaalisuuteen, etenkin kun mukana on hyvät drinkit baarin puolelta.

Voit myös pohtia hiukan epämukavien baaripöytien ja -jakkaroiden sijoittamista eri puolille ravintolaa 😀 Ne pakottavat vieraat viettämään vähemmän aikaa istuen passiivisesti ja sen sijaan kannustavat liikkumaan paikasta ja huoneesta toiseen tarkastamassa mitä missäkin tapahtuu. Sisustukseen ja huonekaluihin liittyvät muutokset riippuvat tietysti monista seikoista, kuten ravintolan tilaratkaisusta ja pohjapiirustuksesta. Onneksi nykyään on tarjolla freesejä ja inspiroivia vaihtoehtoja ilman suuria rahallisia investointeja.

4.) Game on! Tarjoa ajanviettoviihdettä ja kisailua

Ehkä ravintolassasi ei ole tilaa isoille tilamuutoksille tai kenties suuret remontit eivät kuulu vielä budjettiin. Eipä hätää! Et välttämättä tarvitse paljoa pätäkkää tai häikäiseviä puitteita tarjotaksesi asiakkaille mieleenpainuvia kokemuksia.

gaming

Suomessakin tuttuja lautapelejä tarjoavia kahviloita on viime vuosina putkahdellut enenevässä määrin varsinkin Pohjois-Amerikassa. Kun tällaiset kahvilat saavat anniskeluoikeudet, vain taivas on rajana niiden vuorovaikutteiseen ajanviettoon ja ruokaviihteen tarjontaan liittyen. Voit siis huoletta valikoida ravintolaasi suosituimmat lautapelit, jotka ovat tarjolla halukkaille ruuan ja virvokkeiden yhteydessä. Ehkä haluat panostaa myös vaikkapa pool-pöytään tai pöytäcurlingiin? Myös ping pong ja pöytäfutis toimivat aina. Toisin sanoen, käytä olemassa oleva tila viisaasti ilman jännityksestä ja hauskuudesta tinkimistä!

5.) Tuunaa ruokalista

Tämän vinkin toteuttamiseen ei tarvitse suurta uudistustoimenpidettä. Olemassa olevan ruokalistan tuunaus samalla, kun pitäytyy ruuan ja juoman korkeassa laadussa on ruokaviihdepuolella hyväksi havaittu peliveto. Tarjoilun räätälöiminen liikkumisen kannalta helpommaksi – siis sormiruokaa, pieniä alkupaloja, ravintolan sisällä mukaan otettavia annoksia – rohkaisee asiakkaat nousemaan tuoleistaan nopeammin ja useammin. Tämä puolestaan kannustaa porukkaa seurustelemaan uusien ihmisten kanssa ja liikkumaan viihdetarjonnasta toiseen ravintola-alueella. Älä siis pidä vieraitasi istumassa liian kauaa –  varsinkaan, jos sinulla on toiminnallisuutta ja elämystuotteita tarjolla tapahtumapaikassasi!    

good looking food

Se on siinä! Yllä oleva listaus summaa tehokkaita ja houkuttelevia vinkkejä liikevaihdon ja asiakasmäärien kasvattamiseen suositun ruokaviihdetrendin lainalaisuuksia käyttäen. Näiden ja kokemuksellisen yhdessäolon vallatessa alaa ravintolabisneksessä myös sinun vaikutusvaltasi kasvaa ruokaviihdemarkkinoilla.