Yöelämää, matkailua ja sosiaalista elämää pitkään koskeneiden pandemiarajoitusten väistyessä näyttäisi siltä, että vuosi 2022 tuo mukanaan vapaampaa sosiaalista elämää. Ystävien tapaaminen, keikolla käynti, karaoken laulaminen ja kaikenlainen tiiviimpi yhdessäolo on tehnyt paluun.

Pandemian jälkeinen yöelämä avautui 2021 kieppeillä varovaisen riehakkaasti ja 2022 on jo täysi vauhti päällä. Yhdessäolo pelien, tapahtumien ja erilaisten ravintolaviihdemuotojen merkeissä (competitive socializing) ovat nostaneet suosiotaan paljon.

Nousussa ovat myös terveelliset vaihtoehdot, ekologisuus ja kestävyys, alkoholin kulutuksen vähentäminen, kuten myös vintage-henkiset juomat. Maailmalla trendaavat myös ilmiöt kuten “bleisure” (business + leisure eli työ- ja vapaa-ajan matkailun yhdistäminen) ja “workcation” (work + vacation eli työskentely lomalla).

Mitä muuta voimme odottaa yöelämältä ilman rajoituksia? Tässä katsaus osaan ravintoloiden, yöelämän ja matkailun trendeistä vuonna 2022, perustuen havaintoihimme markkinasta ja linkattuihin lähteisiin!

1. Trendi: yhdessäolo ja elämyksellisyys

people singing karaoke in SING SING
SING SING -ravintolan karaokehuone Göteborgissa.

Ei liene yllätys, että kaksi vuotta kestäneiden sosiaalisen elämän rajoitteiden jälkeen monet haluavat nyt pandemiatilanteen salliessa jälleen yhdessäoloa kasvotusten. Bar Magazinen mukaan kuluttajat eivät pelkästään halua mennä paikalliseen kuppilaan hörppimään keppanaa kuten vanhoina hyvinä aikoina, vaan kaipaavat myös uusia sosiaalisia kokemuksia. TotalFoodServicen mukaan pandemian aikana kortilla olleet live-musiikki, konsertit ja tapahtumat ovat nyt suositumpia kuin koskaan.  

Myös karaoke elää kulta-aikaa. Korealainen karaoke (karaokehuoneet) on suosittua, ja karaoke box -ravintoloita on esimerkiksi naapurissa Ruotsissa jo miltei jokaisessa isossa kaupungissa, kuten vaikka Göteborgissa, josta on nopeasti kasvanut Ruotsin karaokepääkaupunki. Suomessa karaokehuoneet ovat vielä harvinaisempia, vaikka trendi on nähtävissä myös täällä.

Ravintoloitsijana sinun kannattaa pelkän juoman ja istumapaikan sijaan siis pyrkiä tarjoamaan asiakkaillesi jotain elämyksellistä. Tapoja on monia. Voit tarjota pienellä investoinnilla hauskoja hetkiä asiakkaillesi esimerkiksi korttipelien, tikanheiton ja lautapelien parissa.

Mieleenpainuva hyvän ruuan ja viihteen yhdistelmä, "eatertainment" (eating + entertainment), on oiva tapa saada asiakkaat viettämään enemmän aikaa ravintolassa. Voit myös panostaa teemabileisiin, live-esityksiin tai vaikkapa karaokeen, joko suomalaiseen tyyliin lavalta laulettuna tai remontoimalla käyttämättä jääneestä siivouskomerosta karaokehuoneen. Karaoke on helppo lisätä ravintolasi viihdetarjontaan myös itsepalvelu-periaatteella.

👉 Lisää ideoita elämystarjonnasta baariisi (englanniksi).

people playing in O'learys
Asiakkaat pelaamassa pöytäcurlingia O'Learys Järntorgetissa.‌‌

Mietitkö karaokehuoneen perustamista?

👉  Lue karaokehuoneista (englanniksi).

👉 Lue sisustusvinkeistä karaokehuonesiin (englanniksi).

2. Trendi: kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveellisyys

people eating good looking food
Vuonna 2022 kuluttajat ovat enenevästi kiinnostuneita itselleen, muille ihmisille ja ympäristölle terveellisistä vaihtoehdoista.

Viime vuosina monet ovat alkaneet kiinnittää huomiota sekä omaan terveyteen panostamiseen että maapallon hyvinvointiin. Ilmiö näkyy monilla eri tavoilla. Markkinointiraportti Fentimansin mukaan 73% kuluttajista kertovat tavoittelevansa terveellisiä elämäntapoja. Kuluttajat eivät tee kokonaisvaltaisia ratkaisuja pelkästään ruokavalion, kulutustottumusten ja matkailun suhteen, vaan he vaativat kestäviä arvoja myös tuotteilta ja brändeiltä.

Baarien ja ravintoloiden kohdalla tämä tarkoittaa hyvinvointiin, terveyteen ja ympäristöystävällisyyteen panostamista liiketoiminnan kaikilla osa-alueilla. Toimenpiteet voivat olla mitä vain ruokalistan ravintoarvoista huolehtimisesta aina terveellisempään juomatarjontaan (tervetuloa kombucha ja vegaaniset välipalat!) ja tuotteiden ekologisiin pakkauksiin.

an employee in a restaurant
Kestävän kehityksen arvostus ja ravintotietoisuus ovat nousussa.

Hygieniasta huolehtimisen tärkeys on myös edelleen keskiössä. Ravintoloitsijoiden ja tapahtumajärjestäjien kannattaa edelleen kiinnittää erityistä huomiota siisteyteen ja puhtauteen. Tämä lisää asiakkaiden luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Muun muassa QR-koodeilla toimivat ruokalistat ovat pandemian myötä lisääntyneet eri maissa. Kosketusta ja näppäilyä vähentävät ratkaisut ovat todennäköisesti tulleet jäädäkseen.

👉 Lue täältä ohjeet ja vinkit mikrofonien puhdistamiseen!

3. Trendi: paikallisuus ja lähimatkailu työn ohessa

two guys chatting
Sekä työlomat (“workationing”) että työ- ja vapaa-ajan matkailun yhdistäminen (“bleisure”) avaavat uusia business-mahdollisuuksia hotelleille.

Siinä missä lähilomailu ja kotikaupungissa turistina olo ("staycationing” eli stay + vacation) on trendannut jo useamman vuoden, lomalla työskentely (“workationing”) on nyt nousussa. Kahden vuoden etätyöskentelyn ja kotitoimistossa olon jälkeen ei ole ihme, että seinät alkavat jo kaatua. Lomalla työskentely yhdistää työn ja vapaa-ajan jossain uudessa paikassa. Vaihtoehtoisesti pidennetyt työmatkat, joissa ehtii viettää myös vapaa aikaa ovat kasvava trendi.  

Sekä lomakohteessa työskentely että työn ja vapaa-ajan matkailun yhdistäminen tarjoavat uudenlaista liiketoimintaa hotelleille. Sopivat tilat työskentelyyn, illalliset, hyvinvointipalvelut ja hotellien sekä lähialueiden viihdetarjonta houkuttelevat lisää työskenteleviä matkaajia.  

Esimerkiksi Folks Hotel Konepaja Helsingissä tarjoaa kattoterassin, kuntosalin ja karaokehuoneen urbaanin rouheassa ympäristössä.  

👉 Lue lisää liikeideoista hotelleille: 6 simple, all-season hotel promotion ideas to boost your business.

👉 Lue miten tapahtumista voi saada elämyksellisempiä lisäämällä mukaan karaoken.

Kaiken kaikkiaan paikallisuus on monella tapaa avain tämän hetken trendeihin. Matkailijoita kiinnostaa tutkia uusia nähtävyyksiä paikallisesta näkökulmasta: elää paikallisten tapaan vierailunsa aikana, kokeilla lähialueen tuotteita ja vierailla paikallisissa nähtävyyksissä. Paikalliset kohteet jatkavat siis suosiotaan.    

Näetkö nämä trendit omassa liiketoiminnassasi? Haluamme kuulla sinusta! Laita meille viestiä.