Talouden epävakaus aiheuttaa monissa huolta. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole, sillä kuten tiedetään, talouden suhdannevaihtelut ovat nimensä mukaisesti vaihteluita eli väliaikaisia. Paras tapa valmistautua tulevaan on luoda baarillesi, yökerhollesi tai ravintolallesi suunnitelma siitä, miten nykyiset resurssit hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla ja miten myyntiä voidaan kasvattaa uusilla keinoilla.

Uusien ideoiden ja tarkasti harkitun suunnitelman avulla varmistat yrityksesi kassavirran, menestymisen sekä ennen kaikkea mielenrauhan yleisestä taloustilanteesta huolimatta.

Etkö tiedä, mistä aloittaa? Ei huolta, sillä koostimme listan ideoista, miten voit kasvattaa ravintolaliiketoimintaasi ja muuttaa sen yhdeksi alan kestävimmistä yrityksistä, huolimatta siitä, mitä taloudessa tapahtuu.

7+1 vinkkiä ravintola-alalla menestymiseen vuonna 2023

1. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, erityisesti nyt jos koskaan. Jos venytät liiketoimintaa koskevien päätösten ja muutosten tekoa viime hetkeen, on yleensä jo liian myöhäistä korjausliikkeille. Hyvä valmistautuminen tulevaan vaatii siis suunnitelman, joka huomioi nykytilanteen lisäksi myös tulevaisuuden tavoitteet sekä mahdolliset riskit.

Tarkastele budjetointiasi ja sitä, mistä voisit aloittaa kustannusten pienentämisen. Luo uusia asiakkaita houkutteleva markkinointikampanja, joka saa heidät palaamaan luoksesi myös uudestaan. Yrityksesi parhaita käytäntöjä on hyvä arvioida uudelleen, samoin kuin toimittajakustannuksia. Tämän hetken pienilläkin muutoksilla voi olla laaja positiivinen vaikutus lähitulevaisuudessa.

2. Lisää persoonallisuutta

Asiakkaat baaripöydän luona juttelemassa.
Street Pride, Helsinki

Rankkoina ja vaikeina aikoina kuluttajat kääntyvät tuttujen ja rakastamiensa tahojen puoleen. Ihmisille on jopa vaistomaista hakeutua tuttuun paikkaan lohtukahville tai lempiaterian ääreen silloin kun mieli on maassa. Saamaan paikkaan palataan myös happy hourin, drinkkien, juhlinnan, karaoken ja illallisten merkeissä.

Palaava asiakas on paljon arvokkaampi kerta-asiakkaaseen verrattuna. Jokaisen vierailijan tulisi kokea baarisi, ravintolasi tai yökerhosi persoonallisuus kokonaisvaltaisesti. Heidän tulee tuntea itsensä tervetulleiksi ja innostuneiksi joka kerta astuessaan ovista sisään. Asiakkaat haluavat tietää baarimikkojen nimet ja istua samoilla tuoleilla.

Asiakkaiden ja yrityksen välille muodostunut tunneside onkin kestävien asiakassuhteiden perusta. Jos pystyt rakentamaan kestäviä suhteita, alat saamaan suositteluja ja jatkat uskollisen ja panostasi yhteisöön arvostavan asiakaskunnan rakentamista.

3. Ota teknologia haltuun

Teknologian alkuperäinen ajatus on auttaa työn tuottavuuden lisäämisessä sekä elämän helpottamisessa. Onkin siis korkea aika hyödyntää teknologiaa myös toimipaikassasi, sillä tuottavuuden noustessa yrityksesi toiminnasta tulee kustannustehokkaampaa, mikä tulisi erityisesti näinä aikoina olla yksi prioriteettilistan kärkitavoitteista.

Työpäivän kaaokseen on helppo uppoutua, varsinkin jos ravintolassasi tai baarissasi pitää kiirettä. Teknologian avulla voit vähentää työntekijöidesi stressiä, jolloin he pystyvät keskittymään oleelliseen - asiakaskokemuksen parantamiseen.

Oletetaan, että haluat lisätä baarisi, ravintolasi tai yökerhosi valikoimaan karaokehuoneita. Singan kaltaisen teknologisen ratkaisun avulla asiakkaat voivat itse isännöidä omia karaokesessioitaan tiloissasi. Työntekijöiden ei näin ollen tarvitse olla mukana karaoken pyörittämisessä. Voit siis keskittyä tärkeämpiin tehtäviin sillä välin, kun asiakkaasi pitävät hauskaa.

Nainen valitsemassa karaokelaulua tabletilla.
Itsepalvelukaraoke Street Pridessa

Muita teknologiaratkaisuja, joista baarisi, yökerhosi tai ravintolasi voi hyötyä ovat:

  • Lähimaksuvaihtoehdot
  • Online-varausjärjestelmä
  • QR-koodit
  • Hallintajärjestelmä
  • Tilausmahdollisuus pöydästä

Vaikka teknologiat kustantavat yrityksellesi jonkin verran, tulisi näiden työkalujen lisäarvoa todella harkita. Päätätpä sitten ottaa käyttöön karaokehuoneita, jotka tuovat lisätuloja tai QR-koodeja ja annat näin ollen asiakkaille mahdollisuuden tilata suoraan pöydästä: kaikki nämä sujuvoittavat päivittäistä toimintaa, rikastavat asiakaskokemusta ja tehostavat liiketoimintaa.

4. Minimoi työntekijäkustannukset

Hyvistä työntekijöistä luopuminen on yksi vaikeimmista päätöksistä kustannusäästökeskustelujen yhteydessä. Monesti toimivampi lähestymistapa onkin ketterän, nopean ja tehokkaan tiimin muodostaminen. Kun huolehdit työntekijöidesi tyytyväisyydestä ja luot luottamukseen perustuvan suhteen heidän kanssaan, lopputuloksena on ahkera ja tuloksellinen tiimi.

5. Monipuolista tulojasi

Ihmiset osallistumassa musiikkivisaan terassilla kesällä.
Musiikkivisa Bollbrolyckanissa

Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Jos ruoka ja juoma muodostavat ainoan tavan kerryttää kassavirtaa, saattaa se koitua ongelmaksi myöhemmin. Ajattele laatikon ulkopuolelta ja kokeile uusia tapoja myynnin lisäämiseksi. Tässä muutamia vinkkejä, joita kannattaa harkita.

Myynnin lisääminen vaatii markkinointistrategian uudelleen arviointia. Etsi tapoja laajentaa asiakaskuntaasi ja tavoittaa uusia yleisöjä. Tämä auttaa sinua houkuttelemaan enemmän kävijöitä yökerhoosi, ravintolaasi tai baarisi ympäri vuoden.

6. Tee yhteistyötä paikallisten ruoka- ja juomatuottajien kanssa

Lähiruoan ja -juoman kysyntä on kasvanut reilusti viime vuosina. Paikallisuus onkin sekä taloudellisesti että strategisesti järkevää.

Tiivis yhteistyö paikallisten tuottajien kanssa varmistaa, että raaka-aineet ovat laadukkaita ja eettisiä, mikä vahvistaa yrityksesi mainetta ja pidentää ruoan ja juoman säilyvyyttä.

Usein paikalliset kumppanuussuhteet hyödyttävät myös varaston hallintaa ja hävikin minimointia, sillä yritykset voivat tilata pienempiä eriä useammin, jolloin ylivarastoja ei pääse syntymään. Paikalliset toimittajat ovat usein myös valmiita joustavampaan hinnoitteluun isompiin toimijoihin verrattuna. Tällaisten kumppanuuksien solmiminen tukee samalla koko paikallista yhteisöä ja taloutta.

Myös itsevalmistetut tuotteet ovat loistava markkinointitilaisuus yrityksellesi. Kerro asiakkaillesi, mitkä tuotteista on valmistettu itse ja nosta ne esiin ruokalistoissa. Tämä on suuri lisäarvo, jonka avulla voit erottua kilpailijoistasi, sillä lähituotettu ruoka ja juoma ovat lähellä kuluttajien sydäntä.

7. Hyppää työntekijöidesi saappaisiin - kirjaimellisesti

Edullisin työntekijä olet sinä itse. Olet ehkä tottunut hoitamaan vain yrityksesi johtamista koskevia toimintoja. Älä kuitenkaan pelkää työntekijäksi heittäytymistä ja auttaa siellä, missä voit. Tämä on loistava tapa leikata työvoimakustannuksia ja luoda vahvempi yhteys työntekijöihisi osallistumalla ja näkymällä pävittäisessä käytännön työskentelyssä.

Rekisteröidy Singaan

Kerromme sinulle salaisuuden: karaoke on yksi parhaista työkaluista taantuman taltuttamiseen. Karaoke on hauska ja viihdyttävä kokemus, jonka asiakkaat voivat jakaa ystäviensä ja perheensä kanssa. Se on edullinen viihdemuoto, josta jokainen voi nauttia esimerkiksi pitkän työpäivän jälkeen tai viikonlopun rientojen yhteydessä.

Singa on yksi markkinoiden suosituimmista karaokeratkaisuista. Kyseessä on korkean sijoitetun pääoman tuottoasteen omaava järjestelmä, joka vie päivittäisen toimintasi uudelle tasolle. Singa mahdollistaa asiakkaidesi viihtyvyyden ja saumattoman karaokekokemuksen: asiakkaat voivat asettaa kappaleita jonoon, laulaa ystäviensä kanssa ja luoda elinikäisiä muistoja.

Ota meihin yhteyttä jo tänään saadaksesi lisätietoja yritysratkaisuistamme ja siitä, kuinka ne voivat auttaa yritystäsi nykyisen taloudellisen myllerryksen aikana.