Viimeisen parin vuoden aikana eräs ravintola- ja matkailualan kasvava trendi on saanut baari- ja ravintolayrittäjät raapimaan päätään. Yhä useammat vakiasiakkaat jättävät juomisen väliin ja valitsevat raittiin illan tai vähäalkoholisen vaihtoehdon.

Syynä juomattomuuden suosioon etenkin milleniaalien ja Z-sukupolven keskuudessa juontaa juurensa yleisesti kasvavaan kiinnostukseen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, terveyteen sekä alkoholin pois jättämisen positiivisiin vaikutuksiin ihon ja ulkonäön suhteen. Monet innostuvat vuoden ympäri myös alkoholittomista haasteista, kuten tipattomasta tammikuusta.

Mielenkiintoista kyllä, tutkimusten mukaan pandemia on vaikuttanut merkittävästi nuoremman polven tottumuksiin ja mielipiteisiin juomisen suhteen. Pandemian aikana ilmiö nimeltä “drysolation” eli vapaasti suomennettuna “tipaton eristäytyminen” (eli tiristäytyminen 😅) yleistyi. Vaikka nämä uudet rutiinit tuntuvat yksilöiden jaloilta lifestyle-valinnoilta, ne saattavat herättää huolta baarien kannattavuuden suhteen.

Ravintolan omistajana saatat kysyä itseltäsi, kannattako juomiseen haluttomasti suhtautuviin asiakkaisiin yrittää edes vaikuttaa. Tämä ei kuitenkaan ole paras mahdollinen asenne. Oivallisempi kysymys kuuluu: miten saan juomattomat asiakkaat tulemaan ja viettämään pitkiäkin aikoja ravintolassa.

Viinan ei tosiaankaan tarvitse olla illanistujaisten pääasiallinen vetonaula. Seuraavassa lista ainutlaatuisista ja tehokkaista liikeideoista, jotka ovat vapaita alkoholista eivätkä painota juomista.

1. Lisää karaokehuone valikoimaasi

Kaksi naista laulamassa innokkaasti karaokea, vasemmanpuoleisella juomalasi kädessään, naisten taustalla kissajuliste.
Boom Battle, Iso-Britannia

Yksi vuorenvarma tapa saada ihmiset tulemaan baariisi ilman alkoholin houkutuksia on lisäämällä karaokehuone valikoimaasi. Karaokehuoneet ovat ainutlaatuinen lisä mihin tahansa tapahtumapaikkaan. Niihin sijoitetun pääoman tuottoaste on korkea, puhumattakaan tilojesi jälleenmyyntiarvosta karaokehuoneen lisäämisen jälkeen.

Syytkin ovat selvät: karaokessa yhdistyy sosiaalinen yhdessäolo hauskaan ja viihdyttävään toimintaan. Karaoke sallii ystävien päästää arjesta irti ja pitää hauskaa kritiikiltä vapaassa ympäristössä, joka on suunniteltu leikkimielinen kisailu mielessä. Vaikka alkoholi niin sanotusti kuuluu usein kalustukseen, se ei ole koskaan välttämättömyys.

Liiketoiminnan näkökulmasta katsottuna karaokehuoneen ennakkovarausjärjestelmä auttaa ravintolayrittäjiä ennakoimaan ruuhkia ja hiljaisia aikoja. Ennakkovarauksella asiakkaat varaavat haluamansa karaokehuoneen, ilmoittavat seurueensa koon ja karaokevetojen toivotun määrän. Varaustietojen perusteella ravintoloitsijat pystyvät ennakoimaan tarvittavan henkilöstömitoituksen kuhunkin työvuoroon.        

Kolme henkilöä laulamassa karaokea tunnelmallisessa karaokehuoneessa, taustalla laululyriikat TV-näytöllä.
Sing Sing, Ruotsi

Mikä parasta, lisäämällä ravintolaasi oman alueen karaokefaneille, jotka eivät välitä juomisesta, avaat baarisi uudelle kanta-asiakasryhmälle. Tulot, jotka teet laulajaksi havittelevien kestitsemisellä ylittävät baarilaskut pitkällä tähtäimellä.    

Yksityiset karaokehuoneet varataan etukäteen tietylle ajankohdalle, ja ne ovat asiakkaiden käytössä tuon ennalta määrätyn ajan. Varattua aikaa voidaan myös jatkaa juoman ja naposteltavan merkeissä. Karaokehuoneet tuovatkin hyvin lisätuloja mille tahansa tapahtumapaikalle.

👉 Hanki Singan Karaoke Room Business Guide (karaokehuoneiden bisnesopas englanniksi).

👉 Lue blogimme Kaikenkattava opas karaokeiltojen mainostamiseen ja houstaamiseen!

2. Pidä toiminta käynnissä tarjoamalla kokemuksellista yhdessäoloa

Ravintola- ja matkailualan nouseva trendi on yhdessäolo pelien, kisailun, sosiaalisten tapahtumien, ja yhteisen ajanviettoviihteen parissa. Elämyksellisyys on suosittua sekä alkoholia nauttivien että holittomien asiakkaiden keskuudessa. Kokemuksellinen yhdessäolo on innovatiivista: tiimit tulevat yhteen jonkin aktiviteetin, esimerkiksi biljardin, pöytäcurlingin, tikanheiton, pöytäjalkapallon, ping pongin tai minkä tahansa muun interaktiivisen ja korkean tai matalan panoksen pelin äärelle. Kyseessä on yhdessäolo ja hauskanpito ravintolassa ystävien kesken yleensä hyvän ruuan ja juoman (tai juomattomuuden) kera.

Mies pelaamassa pöytäcurlingia.

Uusien asiakkaiden houkutteluun ilman alkoholia on monia keinoja, mutta kokemuksellinen yhdessäolo on yksi menestyksekkäimmistä ja kustannustehokkaimmaista konsteista. Seuraa vakiasiakkaittesi käyttäytymistä ja pohdi millaisista aktiviteeteista he pitäisivät tapahtumapaikkasi teemaan liittyen.

Voit myös testata ideasi toimivuutta esimerkiksi hiljaisempaan aikaa vaikkapa keskellä viikkoa ja kerätä kokemuksia asiakkaiden innostuksen tasosta. Viettävätkö he aikaa baarissasi pidempään tai käyttävätkö enemmän rahaa samalla, kun esimerkiksi heittävät tikkaa, verrattuna tilanteeseen ilman tikanheittomahdollisuutta? Entäpä asiakkaat, jotka eivät ole kiinnostuneet juomisesta: käyttävätkö he enemmän rahaa (esimerkiksi) ruokaan samalla, kun parkkeeraavat pöytäjalkapallon äärelle verrattuna tilanteeseen, jossa pöytäjalkapalloa ei olisi tarjolla?

Edellä kuvattu vaatii jonkin verran havainnointiin nojaavaa markkinointia, mutta se myöskin tarjoaa kullan arvoisen mahdollisuuden uuden asiakaskunnan hurmaamiseen.

3. Varaudu laadukkaisiin alkoholittomiin vaihtoehtoihin

Jos et voi voittaa heitä (eikä sinun koskaan pitäisikään yrittää käännyttää ketään, joka haluaa olla darravapaa), liity heihin. Alkoholittomia ja vähäalkoholisia vaihtoehtoja piisaa, ja valikoimissa löytyy varmasti sopivia vaihtoehtoja kaikille. Ei muuta kun holittomia varastoimaan ja hankkimaan!  

Kaksi täyttä drinkkilasia baaripöydällä.

Ehdotamme jättämään holhoavat nimikäytännöt kuten mocktarita ja kaikki virgin-sanalla alkavat versiot väliin. Sen sijaan drinkkilistan ja menun suhteen kannattaa olla läpinäkyvä. Laadi alkoholittomien vaihtoehtojen lista kekseliäästi. Voit myös innostaa baarihenkilökuntasi petraamaan luovuuttaan juomien suhteen ja tehdä yhteistyötä niiden asiakkaiden kanssa, jotka haluavat testata jotain aivan uutta ja varta vasten kehitettyä drinkkiä – ilman alkoholia tietenkin. Kun ravintolasi tulee tunnetuksi syyllisyyden tunteista vapaana, ultra-coolina menomestana, josta saa sekä huurteisia että raittiita vaihtoehtoja, paikkaasi on odotettavissa uusi asiakaskunta, joka haluaa pitää hauskaa, riippumatta siitä mitä heidän lasistaan löytyy.

4. Järjestä viikottaisia visailuja

Teemailtoja järjestävät baarit ja ravintolat voivat hyvinkin takoa rahaa jopa tyypillisesti matalasesonkisina pidettyinä iltoina. Järjestämällä visailuja voit herättää sekä paikallisissa että uusissa tuttavuuksissa uudenlaisen kiinnostuksen ravintolaasi kohtaan. Jos sinulla on lisäksi tarjolla kuratoitu menu täynnä hyviä alkoholittomia ja mietoja vaihtoehtoja, visailuillasta voi tulla viikon kohokohta. Räätälöi ravintolasi suosikkipaikaksi muutamalla huokealla lisätuotteella: seremoniamestari tai MC, jolta löytyy tarvittavat mikrofonikytkennät, pari TV-näyttö sekä muutama ilmainen promojulkaisu ravintolasi somekanavilla. Se on siinä!

Musavisan vastauslomake henkilön kädessä baarin ulkoterassilla, taustalla asiakkaita istumassa.
Bollbrolyckan järjestää viikottaisia musavisoja.

Kokemus osoittaa, että baarit, jotka hyppäävät mukaan visailutrendiin kokevat piikin ruokamyynnin kasvussa kävijämäärien noustessa. Tässä kohtaa baarien omistajat todellakin voivat vaikuttaa kassavirtaan. Luo visailuja valitsemistasi aiheista mutta muista, että mitä satunnaisempia ja yleisempiä aiheet ovat, sen parempi. Tämä varmistaa suuren yleisön kiinnostuksen. Voit tehdä visasta entistäkin kiinnostavamman jakamalla voittajille rahapalkintoja, ilmaisia juomia tai vaikkapa illallisalennuksia. Visailuillat tarjoavat yrityksellesi loputtomia kasvumahdollisuuksia.      

👉 Tsekkaa Singan Euroviisu-visa (englanniksi)!

5. Kiinnostaisiko drag-bingo tai karaoke?

Drag-esiintyjä esiintymässä lavalla taustallaan karaokelyriikat isolla seinänäytöllä.

Kiitos sarjojen kuten RuPaul's Drag Race, Dragula ja We're Here, drag on taiteelajina saavuttanut suurta suosiota valtavirtakulttuurissa. Suurta yleisöä kiinnostaa drag-showt ja -esitykset.    

Kokonaisvaltaisen drag-shown järjestäminen voi olla haasteellista. Sen sijaan joka viikkoisen tai kuukausittaisen drag-esiintyjän juontaman bingon tai karaoken organisointi voi olla simppeli ja hauska tapa löytää uutta yleisöä, joka ryhtyy käymään ravintolassasi säännöllisesti. Ota yhteys paikalliseen drag-taiteilijaan, mainosta tapahtumaa ja kehitä sitä pitkäjänteisesti. Näillä vinkeillä rakennat omistautuneen yleisön tapahtumallesi.      

Tähän päättyy listauksemme tehokkaista ja mukaansatempaavista ideoista liikevaihdon ja volyymin kasvattamiseksi pienten kaupunkien ravintoloille, joiden asiakkaat eivät ole kiinnostuneita juomisesta. Samalla kun Z-sukupolvi ja muut yleisösegmentit tekevät pesäeron alkoholiin luottamisesta hauskan illan reseptinä, ravintola-alan tulevaisuus saattaa vaikuttaa huolestuttavalta. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla sitä, jos osaat pitää huolta asiakkaistasi – ihan joka ainoasta heistä.