Social eatertainment – att inkludera spel, tävlingar, mat och dryck inom sociala sammanhang – är den hetaste trenden inom nöjesbranschen. Det är speciellt populärt bland generation Y som ofta föredrar att spendera pengar på upplevelser istället för fysiska produkter.

Vill du ta reda på hur din business kan göra pengar på det här fenomenet? Låt oss ta en titt på följande frågor:

Vad är social eatertainment?

Varför är det lönsamt?

5 idéer för hur du kan implementera social eatertainment

Rum med arkadspel och neonlampor.
Photo by Carl Raw / Unsplash

Vad är social eatertainment?


Idén bakom social eatertainment är inte helt ny. Faktum är att det varit en del av vår sociala samvaro genom historien. Ett exempel är knivkastning som återigen blivit populärt – knivkastning är en uråldrig sport som redan utövades av vikingarna.

Nuförtiden handlar social eatertainment om att samlas och ha kul tillsammans genom någon typ av socialt spel eller en tävling. Förstås i kombination med mat och dryck! I Storbritannien är pilkastning och olika former av biljard de mest populära aktiviteterna, medan amerikanerna älskar Jenga, air hockey, cornhole och skeeball. Andra slags aktiviteter är karaoke, kort- och brädspel, pingis, bowling, shuffleboard och pubquiz.

via GIPHY

Varför är social eatertainment lönsamt?

Det tilltalar olika sorters människor

Orsakerna till att kombinera socialt umgänge med spel och tävlingar är många. Enligt Designworks föredrar bland andra urbana professionella, generation Y, studenter och familjer att lägga sina pengar och sin tid på avkopplande sociala aktiviteter som nödvändigtvis inte involverar alkohol. Sociala spel och tävlingar är inkluderande i fråga om ålder och socioekonomisk status – och det är en medvetenhet som uppskattas bland kunderna.

Generation Y spenderar mindre pengar på produkter och mer på upplevelser. De yngre generationerna vänder sig inte till alkohol för att tillfredsställa sina sociala behov, utan istället uppskattar de aktiviteter och omväxlande upplevelser.

Designworks


Upplevelsebaserade aktiviteter lockar en mångsidig grupp av kunder i olika skeden av livet. Roliga, gemensamma stunder involverar ofta meningsfulla aktiviteter. Dessa stunder producerar i sin tur upplevelser. Fritids- och nöjesbranschen tar mycket intryck från turistbranschen genom att erbjuda "wow-upplevelser" för sina kunder att dela med sig av på sociala medier.

Man spelar biljard.
Photo by Carla Oliveira / Unsplash

Det gör att kunderna stannar längre

Regel nummer ett i nöjesindustrin är att hålla kvar dina kunder så länge som möjligt. Och för att det här ska lyckas behöver dina gäster ha tillräckligt med orsaker att stanna. Engagerande spel och lockande snacks är traditionella knep för att få kunderna att hållas kvar.

Enligt Singas företagskunder är det typiskt att gäster tillbringar i snitt 3-4 timmar på ett karaokeställe. En sänkning av bokningsavgifterna på speciella dagar kan uppmuntra kunderna att stanna längre, och får dem också att köpa mer förfriskningar.

Kunder kommer i första hand för att njuta av mat och dryck i toppklass. Efter det uppskattar de möjligheten att spela spel, sjunga karaoke och beställa in extra snacks och drycker i några timmar. Om du spelar dina kort rätt, kommer dina kunder att tillbringa mer tid på ditt ställe, vilket också betyder en till runda av snacks och dryck.

Människor äter mat kring ett stort bord.
Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

Investeringarna är av låg risk

Social eatertainment kan dra in värdefulla extra intäkter för aktörer inom nöjesbranschen. När man vill boosta sin inkomst är tjänster som bjuder kunderna på en upplevelse ofta förmånliga att förverkliga och enkla att ta i bruk. Och för personalen innebär det sällan mycket extra arbete – men det här beror naturligtvis på vilken slags underhållning du vill inkludera i ditt utbud.

Varje spel medför egna krav och kommer med sina smådelar, bräden och brickor. Fundera på om du vill att ditt ställe specialiserar sig på något speciellt spel eller istället vill erbjuda ett stort utbud av spel.

Som exempel så kostar biljardbord mellan 15 000 och 70 000 kronor. Förutom att du behöver införskaffa själva spelet, behöver du också fundera på placeringen. Kan spelet pågå var som helst eller behöver det ett eget utrymme? Det kan löna sig att satsa på ett trevligt spelutrymme – det höjer förvisso kostnaderna men betalar sig snabbt tillbaka genom nöjdare kunder.

Två kompisar dricker öl. 📷 @neptune_pho (Instagram)
Photo by Donovan Grabowski / Unsplash

5 idéer för hur du kan implementera social eatertainment

1. Boosta din business med karaokerum

Karaoke är en form av socialt umgänge där deltagarna i tur och ordning sjunger populära sånger, vanligtvis med mikrofon och ett soundtrack. Karaoke är vanligt på många barer, pubar och nattklubbar. Beroende på stället kan det finnas flera separata karaokerum eller en öppen scen.

Att investera i karaoke är relativt riskfritt. Karaoke är också en aktivitet som inte kräver mycket arbete för personalen. Du behöver basutrustning som i många fall redan finns eller kommer att behövas i en bar – några tv-skärmar, högtalare, en mixer och mikrofoner.

Gästerna i karaokerummen spenderar betydligt mer pengar jämfört med de andra aktiviteterna på Biljardbaren. Det här märker man också på partyatmosfären då taket bokstavligen lyfter.

Biljardbaren, Norrköping

Man sjunger karaoke i rosa rum.
Ett karaokerum får gästerna att trivas. 

Singa uppskattar att prislappen för ett karaokerum landar på ungefär 15 000-30 000 kronor. Det här inkluderar all utrustning som behövs samt en lätt uppiffning av utrymmet i en redan existerande bar eller klubb. Det är förstås fritt fram att satsa större summor på inredningen – här finns verkligen inga gränser ifall du vill satsa på att göra intryck på dina besökare!

Att omvandla ett oanvänt utrymme, som ett lager eller ett rökrum, till ett karaokerum är enkelt med ny inredning och ett lager färg. Ifall du hellre satsar på karaoke på öppen scen behöver du inte inreda ett separat rum för karaoke.

Förutom utrymmet behöver du också ett karaokeprogram för kommersiell användning, som Singa Business. Singa Business är en lättanvänd och helt digital tjänst för professionell karaoke, som också spelar bakgrundsmusik. I Singa Business Pro ingår även digital signage för att visa reklam mellan karaokelåtarna.

Om du vill köra karaoke på din venue måste du

  1. Se till att du endast använder dig av lagligt karaokeinnehåll för kommersiell användning.
  2. Följa reglerna för musik i offentlig miljö. I Sverige behöver du STIM respektive SAMI-licens(er) för att spela musik i offentlig miljö. Läs mer om vilka licenser du behöver för karaoke här.
En kvinna sjunger karaoke.
Photo by William King / Unsplash

2. Uppmuntra dina kunder

När det handlar om socialt umgänge och spel är det viktigt att dina kunder känner att de lyckas. Se till att dina gäster kommer igång med sina spel utan besvär – då har de en trevligare upplevelse och det är mer sannolikt att de kommer igen.

Mycket av dragningskraften handlar om att skapa en känsla av samhörighet och att hjälpa kunderna då det behövs. Positiviteten får dina kunder att känna att de gör framsteg och leder till att de kommer att vilja ha mera. Att känna att man är värdefull precis som man är får dina kunder att vilja besöka ditt ställe igen, även om de inte vinner varje spel eller briljerar i varje sång.  

via GIPHY

3. Automatisera och minska på personalkostnader

En bra spelupplevelse förutsätter ett välfungerande logistiskt maskineri – och här spelar automatisering en stor roll. När en maskin eller dylikt system levererar de bollar, tärningar eller pilar som behövs för spelet, kan strömmen av kunder flyta på obehindrat. Personalkostnader är höga så en digitalisering av verksamheten ökar lönsamheten.

Det är inte bara logistiken som drar nytta av digitalisering, utan titta också på exemplet Flight Club som förnyat den gamla godingen pilkastning till en modern och engagerande upplevelse. Poängsättningen har automatiserats och med hjälp av skärmar och visningar av repriser har de skapat en helt ny version av pilkastning. Här kan du kolla på hur Flight Club gjort.

4. Satsa på branding och hitta din egen twist

Inom underhållningsbranschen är konkurrensen hög och utvecklingen går snabbt framåt. Det bästa sättet att locka till sig både nya och gamla kunder är att skapa någonting unikt. Mat och dryck är alltid lockande, men den stora skillnaden gör själva upplevelsen. En underhållande upplevelse får just din venue att stå ut i mängden.

Så hur drar man uppmärksamhet till sitt brand? Stå ut i mängden genom att erbjuda social eatertainment – på ditt sätt. Satsa på att branda ditt ställe och hitta din egen twist. Kan du erbjuda en egen version på karaoke eller något spel? Har du ett tema på din venue? Kan du erbjuda dina kunder en oförglömlig mat- och dryckesupplevelse? Vill du satsa på ett brett utbud eller specialisera dig på en grej? De här frågorna kan du fundera på för att komma igång!

En person kastar en boll i ett basketmål.
Photo by Erik Mclean / Unsplash

5. Var synlig på sociala medier

Social eatertainment är mycket visuellt – det ska erbjuda kunderna instagramvänliga stunder som får andra att stanna upp. Att dina kunder ger sina följare grym FOMO är precis vad vi är ute efter – det är precis så som din venue lockar till sig nya kunder! Gäster som delar med sig av sin vistelse på sociala medier är utmärkt marknadsföring, men kom också ihåg att det är bra att lägga lite pengar på lokala betalda kampanjer.

Kompisar med färger i ansiktet och på kläderna tar en selfie.
Photo by Julián Gentilezza / Unsplash

Social eatertainment i ett nötskal

Fördelarna kan man summera så här:

  • Social eatertainment är en relativt riskfri investering och kräver inte mycket underhåll. Arkadspel, andra spelbord och digitala spelbräden höjer naturligtvis priset.
  • Spelen är mestadels automatiserade, vilket sänker kostnaderna och gör processen snabb och enkel.
  • Underhållning och aktiviteter får dina kunder att stanna längre.
  • Social eatertainment talar till våra sinnen, vilket ökar din närvaro på sociala medier (tack vare dina kunder!).
  • Känslan av samhörighet och upprymdhet håller engagemanget uppe bland dina kunder.

Sammanfattningsvis så kan man säga att social eatertainment är en klar fördel att implementera på en bar, pub, restaurang eller klubb. Då man investerar i upplevelser går det sällan fel. Vem säger nej till att ha kul?

via GIPHY

Ifall du är intresserad av att ta i bruk Singa på din bar, restaurang eller lokal, titta in på www.singa.com/business eller ta kontakt med sales@singabusiness.com!