Är du på jakt efter idéer för hur du kan få ditt framtida karaokerum att både låta och se fantastiskt ut? Funderar du på hur du kan skapa en karaokebox som lockar både nya och gamla gäster? Då har du precis hittat rätt! Här är Singas 6 bästa tips för dig som vill ha ett välfungerande och snyggt karaokerum!

1. Utrymme

Karaoke kan fungera i många olika slags utrymmen. Karaokerum eller karaokeboxar rymmer vanligen 6-10 gäster. De minsta rummen är designade för 4 sångare medan större rum kan rymma upp till 50 gäster.

Det första du behöver ta ställning till är ifall du redan har ett existerande utrymme som du kan använda för karaoke eller ifall du behöver bygga ett nytt rum. Vare sig du är ute efter ett litet karaokerum, flera rum eller en öppen scen i mitten av din bar, hänger dina utrymmeskrav i första hand ihop med din planritning och dina mål. Att omvandla ett oanvänt utrymme, som ett lager eller ett rökrum, till ett karaokerum är enkelt med ny inredning.

Kom ihåg att också tänka på akustiken. Att ljudisolera ett karaokerum beror på hur mycket ljud dina andra kunder tolererar att höra i bakgrunden. En del ställen kan gynnas av lite bakgrundsorl, medan andra ställen drar nytta av ordentlig ljudisolering. God planering är A och O, bekanta dig mer med akustik och ljudisolering här.

Ett violett rum med en not på väggen.

2. Design  

Instagram, vi är redo! Karaokerum kan se ut på många olika sätt - du kan välja mellan allt från den sportiga looken, bling bling extra allt eller varför inte ett rum med tema bubbelpool? Ja exakt, du hörde rätt, bubbelpool! Det numera stängda stället Lovenet i Tokyo brukade ha bubbelpooler för att sjunga. Huvudsaken är att lyfta fram din venues egen stil. Då du brandar ditt ställe väl skapar du också en unik känsla och stil och att ta hjälp av en professionell inredare kan vara en god idé.

En mikrofon och en vattenkran.


Det är typiskt att varje karaokerum har ett eget tema. En del karaokesångare berättar att de har ett alter ego som ger deras självförtroende en boost då de ska sjunga. Alter egot aktiveras ofta då man befinner sig i en miljö med ett sporrande tema, så därför behöver du inte vara rädd för att dina kunder ska tappa hakan då de stiger in i din bar.

Beroende på rummets storlek kan du installera en liten scen och några sittplatser, och eventuellt ett bord för mat och dryck. Ett fönster eller en glasdörr kan vara en riktigt smart idé eftersom glaset får rummet att framstå som större. Dessutom kan andra kunder kika in och få ett smakprov på hur kul det kan vara att hyra ett karaokerum.

Solglasögon och man som sjunger karaoke i bakgrunden.

3. Utrustning

Bra ljudåtergivning är det viktigaste för karaoke. Här är en lista på utrustningen du behöver:

  • Skärmar. Till exempel en TV-skärm, en projektor eller en monitor. Ifall du har ett stort utrymme behöver du troligtvis flera skärmar så att folk kan se texten ordentligt från fler olika håll.
  • Högtalare. Du kan eventuellt använda de högtalare du redan har, annars rekommenderar vi JBL Pro PSB-1 soundbar eller högtalare från Ohm.
  • Mikrofoner, med eller utan sladd. Ett bra köp är alltid industristandarden Shure SM58.
  • En mixer - oftast gör en enkel mixer jobbet, till exempel en mixer med 4-6 kanaler och inbyggda effekter såsom Mackie, Yamaha eller Behringer.
  • Kablar - vanligtvis HDMI.
  • Karaokeprogram för kommersiell användning. Singa Business är en lättanvänd och helt digital tjänst för professionell karaoke. Du kan koppla in Singa i ditt PA- och videosystem antingen med sladdar eller helt trådlöst. Allt du behöver är en ipad. Singa fungerar med all slags ljud- och videoutrustning.

4. Ljus

Bra ljussättning kan skapa magi i ett karaokerum. En mörk hörna kan förvandlas till ett spännande utrymme med ljus, spottar och andra tindrande element. Ljuset skapar en känsla av rymd och påverkar utrymmets stämning. Var uppmärksam på var karaokesångarna står då de uppträder - rätt sorts ljus kommer att göra rummet mer instavänligt! Vi rekommenderar att du tar hjälp av en expert för att få till en grym ljussättning.

Discoboll.
Foto: Greyson Joralemon / Unsplash

5. Budget

Startkostnaderna för ett karaokerum ligger på 15 000 - 25 000 kronor - i summan ingår grundutrustning och lätta renoveringskostnader för att bygga om ett existerande utrymme. Kom ihåg att kostnaderna hänger ihop med dina egna ambitioner. Som referens använder en del ställen över hundratusen kronor på att designa och inreda ett karaokerum - det är mycket discoljus, rök- och vindmaskiner man får för den summan!

Enligt Singas data är ett typiskt timpris för ett karaokerum 100-220 kronor per person. Då du lägger till mat, dryck och andra former av inkomster kan du fundera ut ett mål för hur många bokningstimmar du vill ha i veckan eller månaden.

6. Några coola exempel på inspirerande karaokerum

För att ditt karaokerum ska framstå som attraktivt behöver du berätta varför just ditt karaokerum är värt ett besök. Definiera vad det är som gör ditt brand unikt och framhäv det i din visuella profil.

Singa har försett många olika krogar, barer och restauranger med karaokeprogram. Ta dig en titt på de här karaokerummen och låt dig inspireras!

The Melody Club

The Melody Club i Göteborg har gjort karaoke till en privat scenshow. Sångarna har möjlighet att välja bakgrund och ljussättning för sitt uppträdande på scen, och det finns även gott om rekvisita i form av instrument och utklädningskostymer som gästerna kan roa sig med.

The Melody Club i Göteborg.
The Melody Club i Göteborg.
Människor sjunger på en scen.
The Melody Club i Göteborg.

Lane7

Det finns ingenting som lyser starkare än neonlamporna på Lane7 i Manchester. Stället erbjuder sina gäster enastående middagar, bowling, biljard och det viktigaste: strålande karaokerum!

En bar med neonlampor.
Lane7 i Manchester, UK.
Bar med neonlampor och en bowlingbana.
Lane7 i Manchester, UK. 

Sing Sing

Den vietnamesiska bistron och Göteborgs stolthet Sing Sing har sju läckra karaokerum i olika färger, former och storlekar. Du kan exempelvis välja ett rum utgående från ditt humör.

Man sjunger karaoke.
Sing Sing i Göteborg.
Två kvinnor sjunger karaoke.
Sing Sing i Göteborg.

O’Learys

Över tio O’Learys-barer och restauranger förlitar sig på Singas välfungerande underhållningskoncept i kombination med en energisk atmosfär i deras barer runtom i Sverige.

Kvinna sjunger karaoke i ett mörkt rum med neonljus.
O'Learys Tolv i Stockholm.
Man i ett grönt karaokerum.
O’Learys, Linköping.

Amber Taverns

Amber Taverns är en grupp bestående av över 140 pubar i Storbritannien. Puben The Northern Way i Bolton är ett exempel på hur man kan förvandla ett oanvänt utrymme till ett framgångsrikt karaokrum.

Karaokerum med en soffa, bord och en tv-skärm.
The Northern Way, Bolton. 

I den här videon kan du höra affärsområdeschef Stuart Beale berätta om varför de valde karaoke som underhållning för sina gäster.


Holiday Bar

Holiday Bar i Helsingfors kombinerar karaoke med fine dining. Deras roliga allsångskoncept samlar vänner och kollegor till roliga gemensamma stunder med goda matupplevelser och karaoke.

Karaokeskärm i en restaurang med ätande människor.
Holiday, Helsingfors.
Restaurang med ett stort matbord och stolar.
Holiday, Helsingfors.

Bloomsbury Lanes

Bowling, privata karaokerum och läcker amerikansk mat - en lyckad kombo! Bloomsburys karaokerum bjuder på en pulserande stämning för en fest eller stunder före eller efter en bowlingsession.

En grupp med människor som sitter i en soffa.
Bloomsbury Bowling, London.
Röda soffor i en bar.
All Star Lanes, London.
Grön soffa och tv-skärm i en bar.
All Star Lanes, London.

De här var våra 6 bästa tips för ett framgångsrikt karaokerum. Vi hoppas att du känner dej inspirerad av de här koncepten. Fler goda exempel på karaokerum hittar du här.