Kaipaako baarisi tai ravintolasi taloudellista piristysruisketta? Mietitkö miten kasvattaa trafiikkia vaikkapa huopatossun hiljaiselle tiistai-illalle? Uusien asiakkaiden houkutteluun on monta tapaa, mutta yksi vetovoimaisimmista ja kustannustehokkaimmista vaihtoehdoista on oman karaokealueen tai karaokehuoneen lisääminen palveluvalikoimaan – etenkin, jos kyseessä on omatoimikaraoke eli itsepalvelukaraoke. Nyt sukellamme tärkeimpiin syihin, miksi itsepalvelukaraoke voisi olla hyvä vaihtoehto juuri sinun yrityksellesi.

Mitä itsepalvelukaraoke on?

Mies ja nainen laulamassa karaokea Helsingin ravintolassa.
Itsepalvelukaraokea Krakenissa, Helsingissä

Itsepalvelukaraoke on juuri sitä miltä se kuulostaakin. Se on kyseiselle toiminnalle ravintolassa varattu karaokepiste tai yksityinen karaokekoppi, joka elää omaa itsenäistä elämäänsä. Se on palvelu, jonka asiakkaat voivat itse kytkeä helposti päälle ja alkaa rokata. Omatoimikaraoke on hieman niin kuin jukeboksi (jos joku vielä muistaa ne), mutta jotain miljoona kertaa parempaa.  

Baari- ja ravintolayrittäjät, jotka eivät saman tien halua ruveta uudistamaan ravintolansa pohjapiirrustusta – tai ylipäänsä ketkä tahansa, jotka haluavat kevyemmän ratkaisun karaoken lisäämiseksi tapahtumapaikkaansa – hyötyvät itsepalvelukaraokepisteistä passelina ja kevyenä vaihtoehtona. Mikä parasta, karaokekopit tarjoavat viihdettä sitä kaipaaville ilman, että laulun raiku häiritsisi pelkästään illallistamaan tulleita asiakkaita.      

Asiakas valitsemassa karaokekappaletta tabletilla.
Karaokebiisin valinta tapahtuu itsepalveluna.

Kaiken kaikkiaan itsepalvelukaraoke on konseptina ihanteellinen ja pehmeä lähestyminen karaoken maailmaan. Jos ja kun ravintolayrittäjät huomaavat, miten paljon omatoimikaraoke kerää positiivista huomiota, he saattavat omaksi parhaakseen päättää laajentaa karaokekonseptiaan omatoimisesta versiosta isommaksi ja pysyvämmäksi osaksi tarjontaansa.

Mistä syystä itsepalvelukaraoke on kasvava trendi?

Ravintoloiden ja baarien pitäjien, jotka etsivät uusia keinoja toimintansa kasvulle, olisi hyvä kiinnittää huomio ruuan ja viihteen yhdistämisestä kumpuaviin uusimpiin trendeihin. Karaoke on ollut näiden "eatertainment" trendien eli ruokaviihteen kärjessä jo vuosia. No, kukapa nyt ei karaokea rakastaisi!    

Jo vuosikymmeniä karaoke on ollut mukaansatempaava ja erityinen vapaa-ajan viettotapa. Sen vahvuutena on tukea osallistujien todellista rentoutumista sallimalla jokaisen olla oma estoton ja hulvaton itsensä. Samalla luodaan muistoja, yhteisöllisyyttä ja vahvoja ystävyyksiä. Karaokea tarjoavat ravintolat ovat tuomitsevuudesta vapaata aluetta, jossa vieraat saavat vapaasti irrotella, nauttia virvokkeita ja ennen kaikkea laulaa. Karaoketapahtumat muokkaavat viikon hiljaiset illat suosituiksi paikallisiksi tapahtumiksi.          

Nainen käyttämässä karaoken itsepalvelutablettia.
Itsepalvelukaraokea Street Pride Barissa. ‌‌

Itsepalvelukaraoke ei kasvata suosiotaan pelkästään COVID-19 pandemian jälkeisen ajan vilkastuvassa nosteessa illallistaa ja viettää aikaa kasvotusten. Syynä on myös tällaisen omatoimisen palvelun monipuoliset vaihtoehdot. Ne ravintolavieraat, joita hirvittää ajatus koko baariyleisölle laulamisesta vaikkapa karaokelavalla, voivat itsepalveluvaihtoehdossa sujahtaa karaokekoppiin ja hyräillä siellä suosikkibiisinsä tahtiin.

Tällainen järjestely luo intiimiyttä ja joustavuutta, jota varsinkin nuorempi polvi arvostaa. Kun nämä yleisöt kasvavat pitämään yksityisemmästä karaokesta, heistä tulee paljon suuremmalla todennäköisyydellä kaikenlaisen karaoken rakastajia, henkeen ja vereen. Itsepalvelukaraoke on todellakin kasvava trendi, johon kannattaa sijoittaa.    

Asiakkaat laulamassa karaokea ravintolassa.
Kun biisi on valittu, on laulun aika!

Näin omatoimikaraoke vilkastuttaa liiketoimintaa

Itsepalvelukaraoke on ainutlaatuinen lisäpalvelu monenlaisille ravintoloille, jotka ovat erikoistuneet tai muuten avoimia ruokaviihde-konseptille. Tällaiset tapahtumapaikat kasvattavat liikevaihtoaan lisäämällä hauskoja ja mukaansatempaavia vaihtoehtoja jo valmiiksi vuorovaikutukselliseen vapaa-ajan kokemukseen. Tavoitteena on luoda asiakkaille ultra-makea kokemus.

Yrittäjä on onnistunut viemään ravintolakokemuksen seuraavalle tasolle, kun hyvän ruuan, käsityönä tehtyjen drinkkien ja kattavan juomalistan vuoksi tulevat asiakkaat todennäköisesti jäävätkin pidemmäksi aikaa ja kuluttavat rahaa ruuan ja juoman lisäksi aktiviteettiin, joka viihdyttää heitä. Jos elämyksellinen palvelu, kuten itsepalvelukaraoke, on tarpeeksi kutkuttava, asiakkaat myös mitä todennäköisemmin palaavat sen äärelle yhä useammin.    

Omatoimikaraoke itsessään ja pelkästään ei lisää bisneksen määrää. Kasvuun vaikuttaa myös itse asiakkaat, jotka saattavat esimerkiksi tallentaa karaokekokemuksensa ja jakaa sen vaikkapa someseuraajilleen. Useimmiten asiakkaat myös tägäävät ravintolan julkaisuunsa, ja näin saadaan sana kiirimään siitä, että tarjolla on hauskuutta karaoken muodossa. Ravintolasi ilmaisesta mainostamisesta on hyötyä kaikille: asiakkaat keräävät tykkäykset ja yritykset saavat lisää asiakkaita. Kun luot ravintolastasi aina vain sosiaalisemman paikan, asiakkaat rohkaistuvat hengailemaan sekä toistensa kanssa että tarjolla olevien palvelujen parissa. Rento ilmapiiri luo elämyksiä ja tukee vaikutelmaa illanistujaisista hyvän ruuan kera.

Kannattaako ravintolasi tarjota itsepalvelukaraokea?

Asiakkaat viettämässä aikaa ravintolassa karaoken ja juomien parissa.

Kuten minkä tahansa liiketoimintaa koskevan päätöksen, itsepalvelukaraoken sisällyttäminen baariin, pubiin tai ravintolaan tulee plussien ja miinusten kera. Hyödyt todennäköisesti päihittävät mahdolliset riskit, ja saat ennen kaikkea kavalkadin monipuolisia mahdollisuuksia sormiesi ulottuville. Tässä kokoelma hyvistä ja huonoista puolista omatoimikaraokeen sijoittamiseen liittyen:

Itsepalvelukaraoke – plussat:

  • Ylivoimainen hyöty: itsepalvelu-konsepti on huomattavan helppoa ja kustannustehokasta lisätä ja operoida ravintolassa. Kun hyödynnät laadukkaita karaoketuotteita ja -palveluita tarjoavaa yritystä itsepalvelukaraoken asentamiseen, voit huoletta pyhittää ison tai pienen alueen luotettavasti toimivalle karaokelle. Asiakkaat taatusti viihtyvät tuntikaupalla keskenään karaoken parissa.
  • Omatoimikaraoke mahdollistaa sen, että et tarvitse määrättyä henkilökuntaa hallinnoimaan laitteita tai palvelua. Näin säästät esimerkiksi ylityötunneista tai lisähenkilöstön palkkauskustannuksista.
  • Itsepalvelukaraoke on ideaali vaihtoehto yrittäjille, jotka haluavat tuoda karaoken asteittain ja hiljalleen tapahtumapaikkaansa. Se on toimiva tapa testata asiakkaiden mielenkiintoa, ja mahdollista myyntitulojen kasvun ennen isompaan karaokekokonaisuuteen investointia.
  • Itsepalvelulla toimivat karaokepisteet ja -kopit ovat käteviä myös asiakkaille, jotka eivät muutoin koskaan antaisi karaokelle mahdollisuutta. Tällaiset asiakkaat pääsevät kosketuksiin laulamisen hauskuuteen privaatisti juuri SINUN ravintolassasi ennen kuin he mahdollisesti rakastuvat siihen pysyvämmin. Ihmiset kyllä muistavat ensimmäisen karaokekokemuksensa ja missä se tapahtui, joten tämän elämyksen mahdollistaminen kannattaa hyödyntää!

Itsepalvelukaraoke – miinukset:

Itsepalvelukaraoken aloittaminen

Itsepalvelukaraokeen tarkoitettu huone.

Jos harkitset itsepalvelukaraoken sisällyttämistä palveluvalikoimaasi, tarjolla on monia erilaisia vaihtoehtoja. Jokaiseen valintaan liittyy niin hyötyjä kuin joitakin varjopuoliakin. Suosittelemme harkitsemaan kutakin palvelukokonaisuutta huolella:

Mitä laitteistoa ja ohjelmistoja tarvitset?

  • Karaoken tilauspalvelu: Tämä on eittämättä heti alkuun kaikista suosituin karaokeratkaisu kenelle tahansa yrittäjälle, joka haluaa sijoittaa karaokeen. Palveluun kuuluu tuhansia biisivaihtoehtoja, joita päivitetään ja lisätään jatkuvasti. Singa on itsepalvelukaraoken must-vaihtoehto. Tilausmallissa asiakkaat pääsevät räätälöimään yksilöllisen laulukokemuksen pistämällä suosikkikappaleensa jonoon. Tilauspalvelu pyörii saumattomasti tasaiseen kuukausihintaan.
  • Ipad: Laite toimii laulujen aarreaittana ja löytöpisteenä. Singan kaltaiset karaokepalvelut pyörivät iPadilla, josta asiakkaat pääsevät helposti valitsemaan lauluja. Kannattaa hankkia myös pidike, jotta iPad pysyy illan tuoksinnassa paikallaan.
  • Kaiuttimet: Karaoke voi olla välillä villiä, joten laadukkaat kaiuttimet ovat tarpeen.
  • Näytöt: Laulujen lyriikat täytyy voida lukea jostain. Pohdi haluatko yhden vai useamman näytön tähän tarkoitukseen. Yksi näyttö luo laulutilanteesta tapahtuman, jossa yleisö keskittyy ja katsoo laulajan suuntaan. Useampi näyttö puolestaan toimii hyvin yhteislaulussa, jossa koko ravintolan asiakaskunta työntekijöineen pääsee osallistumaan biisin esittämiseen omalta paikaltaan.
  • Miksauslaitteet: Tarvitset mikseriä yhdistääksesi mikrofonit äänentoistojärjestelmään. Pääset säätämään bassoa, diskanttia, kaikua ja äänenvoimakkuutta.
  • Laadukkaat karaokemikrofonit: Hyvät mikit täydentävät itsepalvelupisteen viimeisellä silauksella. Kannattaa sijoittaa laadukkaisiin mikrofoneihin heti alusta lähtien, jotta kaikkien laulu kuulostaa hyvältä.  

👉 Tsekkaa oppaamme karaokemikrofoneihin täällä (englanniksi)!

Itsepalvelukaraokeen tarvittava tabletti, jonka avulla asiakas valitsee haluamansa karaokebiisin.

Kas näin! Tähän päättyy erittely hyödyistä, haasteista ja kaikesta muusta mitä sinun on olennaista tietää itsepalvelukaraokesta ja siitä, miksi se voisi olla hyvä vaihtoehto juuri sinun tapahtumapaikkaasi.

Nyt kun hyvät ja huonot puolet ovat tiedossasi ja olet saanut käsityksen tästä vaikuttavasta viihdemuodosta, pystyt tekemään tietoisen päätöksen. Lisää kiinnostavaa tietoa karaokesta osana bisnestä saat ottamalla yhteyttä Singan edustajiin.