Letar du efter vägledning om hur man öppnar en karaokebar med privat rum? Vi är här för att ge dig en hjälpande hand! I den här artikeln ger vi användbara insikter och information om de steg du måste ta för att starta ett karaokeföretag. Vi har skrivit ner en lista med 10 punkter över hur du startar en karaokeverksamhet, som innehåller allt från affärsplan till att trycka på play!

Observera att den här artikeln inte är en juridisk rådgivning, utan en allmän översikt över hur du öppnar en karaokelokal! För mera detaljer och specifika kriterier, vänligen kontakta dina lokala myndigheter.

Öppna ett privat karaokerum i din bar genom att följa de här 10 stegen:

1. Gör en affärsplan - investeringar, driftskostnader, vinstberäkningar

När du startar en karaoke verksamhet eller funderar på hur du ska öppna en karaokebar, måste du planera det noga - precis som när du startar vilket annat företag som helst.

För att räkna ut startkostnaden, driftskostnaderna, din break-even-punkt och hur du kommer att kunna göra vinst i ditt företag, måste du beskriva allt i detalj, göra några beräkningar och scenarier. Du kanske vill leta efter potentiella utrymmen och vad de tar i hyra, jämföra några konkurrenter och räkna in alla dina nödvändiga inköp för att kunna göra välgrundade prognoser om din verksamhet. Om du vill uppskatta och jämföra dina kostnader och intäktsströmmar kan du ladda ner vår kostnadsfria affärsguide!

Omsättning för Singas karaokelokaler
Genomsnittlig veckoomsättning för Singas karaokelokaler. Ladda ner hela guiden här!

Behöver du extern finansiering eller affärspartners?

När din affärsplan är på väg framåt måste du ta hänsyn till finansiering och startkostnader. För att finansiera ditt företag finns det flera möjligheter, om du inte redan har alla pengar på ditt bankkonto. Du kanske till exempel vill prata med potentiella investerare, överväga banklån, statlig stödfinansiering för företagare eller få med dig en affärspartner.

2. Definiera och bestäm ditt koncept.

Två män iklädda kostymer sjunger karaoke
The Melody Club, Göteborg erbjuder sångarna kostymer och instrument att använda i karaokerummen.

Du har bestämt dig för att öppna en karaokebar eller en karaokelokal. Vad mer behöver du tänka på? Du behöver ett koncept - vad vill du ha för stämning i din lokal och vem är dina kunder? Detta beror också på i vilket område du planerar att öppna i, så gör din forskning om potentiella utrymmen, områden och befintliga barer. Hitta din favoritplats samt det lilla extra som gör att du sticker ut från konkurrenterna! Bland våra kunder finns det till exempel en vietnamesisk bistro samt en bowlinghall med karaokerum.

Kanske kan du ordna en workshop på egen hand eller med dina potentiella affärspartner och använda er kreativitet för att definiera konceptet. För att definiera ditt företag kan du till exempel inkludera följande:

 • Namn: Vad skall din lokal heta? Det är det första kunderna kommer att se, så gör namnet uppenbart och oförglömligt.
 • Pitch: Om du skulle behöva beskriva din karaokebar med några få meningar, hur skulle det då låta? Du kan också använda din pitch som en tagline på din webbplats, instagram, nyhetsbrev osv. Se till att den sticker ut!
 • Målgrupp: Så småningom, vem kommer din målgrupp att vara? Är din karaokebar inriktad på unga, hipsterfolk, hardcore karaoke entusiaster eller affärsgrupper med inkomster över medelinkomst - eller något annat? Det kan hjälpa din planering att definiera dina primära målgrupper. (Självklart är de karaokesångare!)

3. Hitta det perfekta utrymmet

Star Karaokes lokal med rulltrappa.
Star Karaoke, Göteborg

Ett av de mest avgörande besluten för din privata karaokebar är själva utrymmet. Kanske började du din planering med att hitta ett perfekt utrymme, men om du inte har gjort det än, vill du ju fatta rätt beslut. Lokalen kommer att vara en av dina stora månadskostnader, och den kommer att bestämma ramarna för din verksamhet. Självklart kan du renovera, dekorera och styla din lokal, men några saker som du inte kan ändra är helt klart;

Storlek: Hur många rum vill du ha? Ska du öppna en intim karaokebar eller en festlig bar med flera olika karaokerum? Behöver du ett ordentligt kök, en terrass, ett dansgolv?

Baserat på vår affärs guide för karaokelokaler, är den typiska storleken på karaokelokaler 12-15 m2. Antalet rum kan vara allt mellan 1-12, beroende på om du planerar att öppna karaokelokal fokuserad verksamhet, eller en bar med karaokerum som en extra förmån.

Plats: Centralt, en pärla i grannskapet eller en nattlivets hetaste ställe? Var din bar är belägen kommer att spela en stor roll för hur dina kunder kommer att hitta dit.

4. Registrera ditt företag, skaffa licenser, tillstånd och ett varumärke!

För att öppna ett företag krävs en hel del pappersarbete - vilket inte alltid är det enklaste. Särskilt när du öppnar ett företag som inkluderar försäljning av alkohol, besökare och sena öppettider, vill du försäkra dig om att du har gjort allt enligt reglerna och att du har alla nödvändiga tillstånd och licenser för att driva ditt företag.

Observera att det kan ta ett tag att få allt pappersarbete gjort, så se till att börja i god tid före din planerade öppning! Det kan vara ett bra beslut att anlita en advokat och en revisor för att se till att allt är täckt och korrekt utfört.

Det nödvändiga pappersarbetet beror på vilket land och vilken stat du är verksam i, så kontrollera de nödvändiga stegen från dina lokala myndigheter! Men några allmänna saker att ta hänsyn till är följande:

 • Registrera ditt företag
 • Skaffa alla nödvändiga försäkringar (egendom, personal, ansvar osv.)
 • Skatter och redovisning
 • Tillstånd för alkohol, öppettider, offentlig musikspelning

5. Skaffa det bästa karaokeinnehållet

Det självklara att tänka på när man undersöker hur man startar en karaoke verksamhet - själva karaoken! När karaoke används i en kommersiell och offentlig visning måste du se till att ha fullt licensierad karaoke för denna typ av användning. Lyckligtvis finns det karaokeleverantörer som har sett till att få det licensierade innehållet lätt tillgängligt för dig.

För att få det bästa professionella karaoke systemet bör du kolla in Singa Business - den bästa resursen för barer, nattklubbar, restauranger, bowlingbanor och så vidare. Singa Business är idealiskt för alla mötesplatser som vill förbättra sin upplevelse med flexibelt karaoke system. Singa Business är en iPad-programvara med en ständigt uppdaterad katalog, från gamla karaokeklassiker till nya hits. Singa Business har en speciell karaokelokalsfunktion - Karaoke Box Mode - som gör att du enkelt kan hantera alla dina lokaler och bokningar. Se videon nedan för mer information!

Med Singa har du också bakgrundsmusik till hands som du kan använda för att spela musik även om du inte kör karaoke.

👉 Kontakta oss för att få mer information och priser för Singa Business

6. Fixa utrustningen!

Innan du kan börja öppna din lokal behöver du förstås olika typer av utrustning. Det uppenbara är att du behöver möbler - men det går vi in på mer detalj i nästa punkt.

När du öppnar en karaokebar måste du se till att ha ett PA-system för varje karaokerum. Oroa dig inte - det behöver inte vara en massiv, dyrbar uppställning av hög kvalitet, utan du kan komma igång med en ganska lätt karaokeutrustning. Se bara till att du har några bra mikrofoner, en skärm, en liten mixer och högtalare, plus enheten där du ska streama karaoken från. Om du planerar att boka DJ:s kan du oftast använda samma PA-system förstås!

Nedan hittar du några grejer som du kan behöva köpa eller hyra. Du kan också överväga partnerskap eller sponsoravtal med olika varumärken!

 • Drycker: både med alkohol och alkoholfritt. Beroende på ditt koncept behöver du kanske inte ha ett stort utbud av olika typer av drycker om du känner din publik eller fokuserar på specifika drycker. Till exempel öl från lokala bryggerier och några klassiska cocktails. Eller så har du en dryck meny som inkluderar allt. Du bestämmer själv!
 • Catering- och köksutrustning: glas, tallrikar, knivar, gafflar, flasköppnare, servetter osv. Om du driver ett riktigt kök och serverar mat är listan över köksutrustning naturligtvis mer omfattande!
 • Kassaregister/kortläsare
 • Rengöringsmaterial

Vad mer? Läs mera om vad som behövs för karaoke här!

7. Gör ditt utrymme snyggt (samt säkert och tillgängligt!)

Mörk bar med en lysande skylt där det står "The Melody Club"
Karaokerum i baren The Melody Club, Göteborg

Det som kan få din lokal att sticka ut från mängden och få dina kunder att vilja skriva om den i sina sociala medier är inredningen. Karaokelokaler med tema kan vara egentligen vad som helst - det är bara din fantasi och budget som sätter gränser! Använd en inredningsspecialist eller din egen fantasi. Leta på loppmarknader efter möbler eller välj en högre klass - allt beror på din budget och vision. Om din budget inte är stor kan även väl vald färg göra underverk! Läs här för fler tips om hur du kan inreda ditt karaokerum!

Särskilt om du har flera karaokerum måste du se till att ljudisolera din lokal, så att grannar eller sångare i andra rum inte blir alltför besvärade när sången blir högljudd på morgonen. Och lita på oss - det kommer det att göra!

8. Anställ personal!

När lanseringen närmar sig måste du rekrytera folk, om du inte planerar att driva verksamheten på egen hand (vilket kan vara svårt!). Så se till att du har dina karaoke älskande och kundservice inriktade personer redo när din öppning närmar sig.

PS. Kanske kan du ha en karaoke kväll med din personal före öppnandet, i ett av dina helt nya karaokerum, så att de vet exakt vad det är som de kommer att sälja. Detta kan också vara en extremt kul aktivitet för teambuilding!

9. Få ut budskapet genom marknadsföring!

För att fylla din lokal från start är det bäst att du satsar på marknadsföring! Oavsett om du har en dedikerad marknadsförare eller om du sköter marknadsföringen på egen hand, är följande kanaler att komma ihåg:

 • Marknadsföring i sociala medier: Tiktok, Instagram, Facebook, Twitter. Se till att din lokal har ett konto med aktuell information och tilltalande bilder och videor. Var inte blyg, visa vem du är och vad som är aktuellt i din lokal! Bakom kulisserna, festfilmer osv. Det kan vara värt att anlita en professionell fotograf under några kvällar för att få några bra bilder från din lokal som du kan använda i marknadsföringen!
 • Google-annonser: Betalda annonser på Google - rikta dig till de personer du vill nå online.
 • Flygblad, affischer, annonser till grannskapet och till lokaler/butiker i närheten: Sprid ordet! Många människor kan få syn på information om din lokal när de besöker en närliggande livsmedelsbutik eller en hamburgerrestaurang. Men se till att göra detta på vänliga villkor - lämna endast flygblad och affischer med tillåtelse!
 • Influencers: Bjud in några personer som har en god följarskara! Om du hittar rätt personer, kan de vända din karaokebars rykte från "aldrig hört" till "the place to be" på en kväll!
 • Press/PR: Låt pressen få veta! Du kan antingen bjuda in pressen till ditt öppningsevenemang eller försöka skicka några pressmeddelanden till lokala nyhetssajter eller tidningar.

10. Öppna dörrarna och låt sången börja!

Whoah! Grattis redan nu! När du väl har öppnat dina dörrar börjar det verkliga arbetet. Och naturligtvis - sången börjar!

Vi hoppas att det här var till hjälp. Hör gärna av dig till oss på sales@singa.com, eller chatta med oss på vår webbplats www.singa.com/business, om du behöver hjälp med att starta en karaoke lokal.

Och glöm inte att ladda ner vår guide med värdefulla insikter och affärsdata som ger dig mer kunskap om hur du öppnar ett privat karaokerum!