Karaokerum är något som poppar upp titt som tätt runt om i hela Sverige. För en krog är karaokerum en relativt billig investering som ökar försäljningen. Det är även ett utmärkt alternativ att öka utbudet på underhållning samtidigt som det inte stör annan aktivitet i lokalen. Under dessa tider när man vill se över smittoriskerna, kan karaokerum ses som ett säkrare alternativ där gästerna sitter i ett slutet sällskap, samtidigt som de har en himla massa kul.

Trendigt med karaoke igen

Karaoke, och där till karaokerum, är helt klart på uppgång i hela Sverige. Trendiga krogar och större komplex som O’Learys och Pitchers är bara några exempel som har valt att satsa på karaokerum. Vad beror denna växande trend på? Vi i krogbranschen reser inte längre endast över Atlanten för att ta in intryck, utan tittar även österut mot länder som Japan och Kina för inspiration. Där har karaokerum som koncept funnits redan i flera årtionden. Alla som har sett Lost in Translation vet vad det handlar om. Karaokerum är ett idealiskt ställe att koppla av på efter en stressig dag på jobbet – ta några öl och tillbringa tid tillsammans med vänner.

people singing Singa's karaoke in karaoke room
Karaokerum på Sing Sing i Göteborg.


Tre orsaker varför karaokerum är trendiga

1. Millennials och generation Z

Som en erfaren krögare i Gamla Stan i Stockholm utryckte det:

”Idag räcker det inte för en krog att låta gästerna köa i flera timmar för att komma in, dricka dyr öl från plastmugg och lyssna på dålig musik."

I och med sociala medier, tv-spel och annan digital underhållning är vi i ett konstant behov av stimulans. Samma stimulus förväntas av gästerna, speciellt av de yngre generationerna, när de går ut för att ha kul. Det ska vara 100 sorter öl att välja mellan, shuffle board, bowling – och karaoke förstås.

2. Generation talangjakt  

Idol, Voice of Sweden, Talang, Tik Tok, etc... Tv och media är fyllda med olika talangjaktsprogram. De som tittar på dessa inspireras till att själva också stå på scen. Karaoke i mindre rum, i bekant sällskap, ger en relativt låg tröskel för att våga ta platsen i rampljuset.

3. On-demand och digitalt

Spotify för musik, Netflix för filmer och Nextory för böcker. Streamade on-demand tjänster går att hitta för all typ av underhållning. Lyckligtvis har även karaoken uppdaterat sig till detta årtionde.

Öka försäljningen med karaokerum


Samtidigt som karaokerummen skapar en oförglömlig upplevelse har de även klara företagsamma fördelar. Det behövs inte längre någon uråldrig hårdvara som tidigare har gjort karaoken både dyr och svår att förverkliga.

En helt digital tjänst, som Singa Business Pro, är ett modernt och lättanvänt system, och kan ställas in i alla former av rum från stora nattklubbar till traditionella pubar. Startkostnaderna för ett karaokerum kan landa på allt mellan 10 000 till 30 000 kronor. Vad som behövs är ljud, bild, mikrofoner och mixer. Möjligtvis nymöblering av rummet för att lyxa upp en gammal rökruta eller städskrubb. Till det kommer en månatlig kostnad för karaokesystemet.

För mer information om priser så kan du kontakta oss via Singa Business eller jens@singa.com.

devices for good karaoke
Singa Business Pro för karaokerum

Så ser utgifterna ut i början – men vilka intäkter kan karaoke ge? Följande är ett antagande från den data vi har fått ta del av. I Sverige varierar karaokerumshyrorna från 300 kr till 1000 kr i timmen. Låt oss säga att rumshyran är 400 kr i timmen, och med ett väldigt konservativt estimat får vi in 6 bokade timmar under helgen och 3 bokningar på vardagarna - sammanlagt 9 bokade karaoketimmar i veckan.

Det betydet att karaokerummet tar in över 14 000 kronor i månaden av nya intäkter redan från själva bokningar, exkluderande mat och dryck där till.


Gör det så lätt som möjligt för gäster och personal


Singa Business har anpassat sin karaoketjänst för karaokerum så att det är enkelt även för förstagångsanvändare att börja sjunga. Användarvänlighet är också viktigt för att det inte ska kräva onödig tid av personal. Den största utmaningen för personalen är att få ut gästerna ut ur rummet. Ett positivt problem. De vill helt enkelt inte sluta när de har en sån himla massa kul.

Vill du veta hur andra har förverkligat karaokerum i sina lokaler? Här har vi listat Sveriges bästa karaokerum som drivs av Singa Business karaoke.