Kvällar med musikquiz är ett utmärkt sätt att locka nya grupper av kunder till din venue och skapa lojala trivia älskare som kommer tillbaka varje quizkväll. Vill du anordna en musikquiz eller frågesport kväll, men behöver några tips om hur du gör kvällen till en succé?

Vi har tagit fram några tips från Sabina Söder, ägare till Bollbrolyckan, en showklubb som är känd för sina musikquiz kvällar och sin karaokebar.

Hur Bollbrolyckan ordnar deras musikquizkvällar

Bollbrolyckan är en entertainment venue i Helsingborg, Sverige som gör allt från middag shower, kabaréer och privata fester för upp till 300 människor. De är mest känd för deras trivia kvällar samt Fredag och Lördag karaoke.

Om du funderat på större events, hur mycket personal du behöver och hur stor kostnaden är. Är quiz och karaoke mer financiellt lönsamt. Det är så kul! - Sabina Söder, ägare av Bollbrolyckan

Musikquiz på Bollbrolyckan kom som en kreativ lösning under pandemin för att locka kunder till deras venue. Deras musikquiz är väl planerade och inte ditt vanliga musikquiz. Quizen är som en show och har värdar som sjunger en sång relaterad till en fråga de kommer att fråga. Inträde till musikquizen är mellan 80-300kr per person. I priset för 300kr ingår middag och en drink. Priser som Bollbrolyckan ger ut är oftast presentkort från diverse ställen i Helsingborg. Andra priser du kan ha är t.ex. gratis dryck eller mat, biobiljetter etc.

man och kvinna som sjunger karaoke
Bollbrolyckans värdar Sabina & Marcus sjunger med Singa Business Pro

Under sommaren har de oftast deras musikquiz utomhus, vilket lockar till sig massor med människor att delta eller bara komma och titta. Nyligen har de ordnat en Eurovision quiz kväll med över 70 personer som deltog. Vanligtvis brukar Bollbrolyckan ha ett quiz de kallar "Lyckans Quiz" med olika musik relaterade frågor. Några andra populära teman du kan ha i ditt quiz är Disney Quiz, Jul Quiz, Rock Quiz, 90s Quiz för att nämna några.

Hur du planerar din musikquiz kväll

1. Välj vilken typ av musikquiz

När det gäller musikquiz finns det olika quiz strukturer som du kan använda. Du kan ha dina kunder att skriva ner deras svar, ge flervalsmöjligheter och även ha en "slå på klockan" svarsrunda. Helst bör du variera strukturen genom hela quizzen för att möjliggöra variation och olika färdigheter skall kunna lysa igenom.

Några idéer för musikquiz:

 • Avsluta texten efter att du har sjungit en del av en sång
 • Gissa låten från introt
 • Ange sångaren och låt titeln
 • Vilket år låten var släppt
 • Komplettera lyricsen
 • Välj den rätta lyricsen
flervalsfrågor med tre alternativ
Flervalsfrågor med tre alternativ

På Bollbrolyckan har de vanligtvis använt sig av flervalsfrågor med tre alternativ, så att publiken alltid kan ge ett svar.

Här är Sabinas bäst tips för någon som vill ordna quiz:

 1. Familjär och igenkänningsfaktorn: Välj några typiska allsång låtar som gästerna kommer känna igen och låt dem sjunga med dig.
 2. Flervalsfrågor: Då behöver dina kunder inte skriva ner frågorna utan också får gissa. Gör quizet lätt!
 3. Strukturen på quizet: Bollbrolyckan har 25 låtar and 25 frågor. Låtarna de sjunger är hela låtar eller endast en vers. Ibland kan även publiken vara med och sjunga med värden.

2. Planera din quizkväll på förhand

Sabina berättade för oss att quiz är en underbart rolig och lätt aktivitet att locka kunder till din venue, men det viktigaste är att planera er quiz på förhand. Före du ens ordnar quizkvällen kom ihåg att marknadsföra ditt quiz. Berätta åt dina kunder om kommande quizkvällar på din hemsida, Facebook, Instagram och TikTok. Ett roligt sätt att marknadsföra din quizkväll är med videor, speciellt genom Instagram Reels & TikTok. Låt dina kunder bli fascinerade och förväntans fulla.

Många venues som erbjuder musikquiz har oftast förhandsbokningar men några har även ett "först till kvarn" koncept. Det positiva med förhandsbokningar är att du kan på förhand veta hur många människor som deltar och kan förbereda hur mycket personal du kommer behöva inför kvällen.

Något annat viktigt är att ha din utrustning redo. Före quizkvällen, kom ihåg att ha din PowerPoint redo och testa det på förhand. Kom ihåg att även kolla dina mikrofoner och ljud ifall du kommer sjunga under quizkvällen. Ifall du även använder Singa, kom ihåg att lägga till vilka låtar du kommer att sjunga före så att att du är redo att starta första låten då det är dags.

Människor som sjunger och dansar utomhus
Värden på Bollbrolyckan sjunger och dansar med gästerna

3. Integrera karaoke till ditt musikquiz

Karaoke har alltid varit en viktig underhållning hos Bollbrolyckan. Därför kom de på en uppfinningsrikt koncept att använda sig av Singa Karaoke i deras quizkvällar. De har integrerat karaoke på två olika sätt:

 1. Spela ett karaoke spår och ha gästerna gissa låten. Detta är kul eftersom många karaoke spår varierar en del från originalet. Du testar verkligen dina kunskaper om melodin.
 2. Gör ditt quiz som en underhållning och sjung en del av en låt före du ger kunderna frågan. Sjung låten med dina kunder för en mer interaktiv stämning, vilket kommer garanterat att få dem att vilja sjunga karaoke efteråt!

Du kan använda Singa för detta! Det är ett bra sätt att antingen spela karaoke spåren för att ha gästerna att gissa låten eller gör det som en underhållning och sjung en del av en sång före du ger kunderna frågan du skall ställa. Du behöver inte ens sjunga hela låten. Med Singa Business har vi över 100 000 låtar att välja från. Klicka här för att lära dig mera om Singa Business.

Integrera Singa till dina quizkvällar

Om du är en Singa Business kund kan du ta del av extra förmåner som vi erbjuder. Vi erbjuder en mängd olika kompletterande musikquiz som kommer göra dina kvällar mera livliga med musik och skoj. Våra quizar kan du hitta via admin.singa.com under vårt marknadsföringspaket.

Här hittar du instruktioner om hur du laddar ner och använder quizet:

1. Välj vilken enhet du vill använda för quizet (dator eller iPad). Från enheten måste du öppna quizet. Vi rekommenderar att använda samma enhet som du använder Singa från.

2. Gå till marknadsföringspaket > Karaoke quiz

3. Klicka på quizet du vill använda

4. Klicka på "Bildspel" och starta ditt quiz

5. Lägg till låtarna som behövs för quizet till din Singa Pro kö, så att du redan har låtarna där före quizet börjar

6. Ladda ner quizet till din enhet, ifall du vill modifiera quizet:

 • Ifall du använder en dator, ladda ner quizet med att klicka på Fil > Ladda ner och öppna quizet för att modifiera det.
 • Ifall du använder en iPad ladda först ner "Google Presentationer" från App Store. Efter det ladda ner vår quiz från marknadsföringspaketet (Fil > Ladda ner). Du kommer sedan hitta quizet direkt via Google Presentationer-appen.  

7. HA KUL!

Singa Business Pro
Singa Business Pro

Och såhär är hur du får igång din musikquiz kväll! Att ordna en musikquiz kväll kan vara rolig och ett lönsamt sätt att locka nya kunder till er venue. Att välja vilken typ av quiz och planera i förväg är viktiga faktorer för att säkerställa ett lyckat evenemang.

Med dessa tips i åtanke kan du skapa en rolig och engagerande musikquiz kväll som kommer att få kunderna att komma tillbaka för mer. Kom ihåg att avsluta din kväll med karaoke!