Karaokerum är en schysst investering som kan hjälpa din lokal att dra till sig nya kunder som älskar att sjunga, samtidigt som dina nuvarande kunder får rolig och engagerande underhållning. Som företagare kan det dock kännas lite tveksamt att satsa på all utrustning, mjukvara och grejer som behövs för ett karaokerum. Karaoke-utrustning är rätt dyr och har en ganska saftig startkostnad. Det sista du vill är ju att nåt ska hända med grejerna du lagt ner mycket pengar på.

Vad om dina kunder blir för livliga under en sångsession? Eller om en kund välter något eller spiller en dryck på iPaden? Även om inte alla dessa olyckor går att förebygga, finns det åtgärder du kan vidta för att göra dina karaokerum mer kundanpassade och på så sätt öka livslängden på din utrustning. På det viset kan du få den sinnesro du behöver för att framgångsrikt driva karaokerum i din lokal.

I denna artikel, guidar vi dig genom hur du hanterar installationen av karaokerum och kundtestar varje rum i din lokal.

Vi tar en noggrannare titt:

Börja med att investera i passande utrustning

Även om det kan vara frestande att köpa den billigaste utrustningen du kan hitta, är det kanske inte det smartaste valet. Högkvalitativ utrustning är byggd för att hålla länge - så du kan vara säker på att du får ut mesta möjliga av din investering. Om du köper den lägsta kvaliteten och de billigaste produkterna, kan du räkna med att behöva byta ut dem oftare, särskilt om de används dagligen.

Detta bör du tänka på:

Högkvalitativa mikrofoner


En mikrofon är utan tvekan en av de viktigaste detaljerna i ditt karaokerum. När du investerar i mikrofoner bör du först välja mellan trådbundna eller trådlösa. Trådlösa mikrofoner kan vara dyrare, men de innebär mindre risker och är också mer användarvänliga.

Trådbundna mikrofoner kan resultera i att någon snubblar. Det leder i sin tur till olyckor, spill eller fall. Trådbundna mikrofoner kan och andra sidan minska risken för "mic drops" eller att mikrofoner försvinner.

Innan du gör ditt inköp bör du kika på både för- och nackdelarna och sedan hitta en högkvalitativ lösning som passar för karaokerummet.

Högtalare av kvalitet


Låt oss vara ärliga - dina kunder kommer att märka om högtalarna inte har överlägsen ljudkvalitet. Dålig ljudkvalitet och billiga högtalare kan påverka karaokeupplevelsen för dina kunder.

När du letar efter en högkvalitativ högtalare för dina karaokerum, kan du vanligtvis komma undan med att bara använda ett PA-system. Om du har ett större karaokerum för stora grupper kanske du vill överväga att skaffa ett par högtalare.

När du letar efter högtalare för din karaokerumsinstallation, är det här vad du behöver kika efter:

  • Högkvalitativt ljud
  • Enkel installation och anslutning
  • Lätt och bärbar
Karaoke system med skärm och högtalare
Star Karaoke i Göteborg med sina högkvalitativa högtalare

Karaoke-programvara

Den programvara du väljer kan vara avgörande för kundupplevelsen. Om du använder något som inte har ett användarvänligt gränssnitt kommer dina kunder ständigt att störa din personal med frågor eller funderingar. En avancerad lösning som Singa Business är lätt att navigera, använda och konfigurera - så att ditt team kan få tid över till att fokusera på sina dagliga arbetsuppgifter.

iPad med Singa Business Box
Singa Business Box

Så skapar du ett kundvänligt karaokerum


En högkvalitativ installation är bara halva lösningen. För att bygga en karaokerumsinstallation som håller din utrustning utom fara, är detta vad du behöver tänka på:

Använd ett vägg- eller bordsfäste


Vägg- eller bordsfästen är ett bra alternativ för din TV och iPad. När du monterar TV:n på väggen är det mindre risk att den faller ner eller skadas av dina kunder. Detta hjälper också till att öppna upp utrymmet i karaokerummet, så att dina kunder har utrymme att röra sig fritt utan att att känns trångt.

Ett fäste kan ge dig den sinnesro du behöver när en ny grupp kommer in i karaokerummet. Detta säkerställer att din iPad inte tappas bort, stjäls eller går sönder och att den alltid finns på samma plats.

Om dina kunder dock hela tiden måste resa sig upp för att välja en låt eller bläddra i låtkatalogen, kan de lätt stöta till saker eller spilla ut sin drink. Med karaokeprogram som Singa kan dina kunder bläddra igenom katalogen och ställa låtar i kö med sin egen mobil via Singa mobilappen. Så smidigt!

Man och kvinna söker karaoke låtar
Star Karaoke använder väggfäste för iPad för att välja låtar i sina rum.

Skärmar och skydd för iPads

Ett skärmskydd kan förhindra repor, bucklor och sprickor. Det är ett måste, särskilt eftersom så många kommer att använda din iPad under hela natten. Om du inte tänker montera din iPad på ett bord eller en vägg kan du överväga att investera i ett högkvalitativt fodral. Dessa fodral kan skydda dina iPads från allmänt slitage och förbättra greppet.

Att inte montera din iPad innebär visserligen att den kan tappas bort eller bli stulen, men det förbättrar kundupplevelsen. Kunderna kan bläddra igenom din låtkatalog och ställa låtar i kö utan att lämna sina platser.

iPad med skyddsfodral i en bar
I Kraken i Helsingfors använder man ett fodral för att skydda iPaden

Göm sladdarna

Sladdar utgör en snubbelrisk. Oavsett om dina kunder har druckit lite för mycket eller inte ser sig för - om de snubblar över en sladd kan det leda till personskador och skador på din utrustning. När du ställer in dina karaokerum vill du göra ditt bästa för att dölja alla ledningar och sladdar. Det kan du göra genom att investera i sladdlösa mikrofoner och gömma alla andra sladdar under en matta exempelvis.

Mikrofonskydd

Mikrofonskydd kallas ofta för vindskydd. De används vanligtvis för att skydda ljudkvaliteten från vindbyar och luft vid utomhusevenemang eller under utomhusaktiviteter. Men om du lägger till en mikrofonskydd till dina mikrofoner kan du också förhindra att smuts och saliv tränger in i mikrofonen - vilket skapar en fräschare upplevelse för alla.

Människor som sjunger med trådlösa mikrofoner
All Stars Lanes använder mikrofonskydd för deras trådlösa mikrofoner. Fotograf: Melissa Lau

Vardaglig skötsel

När du väl har den bästa utrustningen och den perfekta inställningen, måste du hålla jämna steg med det dagliga underhållet. Detta säkerställer att din utrustning är säker, hygienisk och alltid redo att användas när en ny kund kommer in i karaokerummet.

Se också till att uppdatera din iPad iOS varje vecka och ditt karaokeprogramvara som kan ha nya uppdateringar tillgängliga. Detta hjälper att säkerställa den bästa upplevelsen för dina kunder.

Håll utrustningen säker och fräsch

Oavsett om du har karaokerum tillgängliga på helgerna eller varje kväll i veckan vill du se till att utrymmet är rent och sanerat. Det bör vara en vana att torka av rummen efter varje ny grupp och att göra en storstädning varje dag eller vecka, beroende på hur ofta de används.

Ett karaokerum med Singa Business systemet
Säkert och fräscht karaoke rum på Sing Sing Trondheim

Så rengör du dina högtalare

Högtalare bör rengöras noggrant efter varje användning. För att rengöra högtalarna i dina karaokerum skall du torka av dem med en fuktig trasa. Detta kommer att eliminera smuts eller ludd som byggs upp på ytan.

Damm kan också byggas upp inuti högtalaren över tiden och regelbunden rengöring bör ske varje månad för att säkerställa en längre livslängd för högtalaren. Du kan läsa mer ingående instruktioner här.

Så rengör du dina mikrofoner

Mikrofonerna i rummet är utan tvekan det mest använda och rörda föremålet i ditt karaokerum. Efter att varje grupp lämnat karaokerummet, rengör mikrofonera med en desinfektionsduk eller överväg att byta ut dem mot en ren uppsättning.

I slutet av kvällen bör du göra en mer djupgående rengöring, du kan läsa mer instruktioner här.

Reparera mindre problem innan de blir större

Låt inte små problem passera obemärkta. Om du ser en spricka, buckla eller något annat på din utrustning, är det bra att du åtgärdar det omedelbart innan det blir ett större problem. På så sätt håller utrustningen längre och du undviker att ett litet problem växer till ett större.

Håll din iPad uppdaterad

Spillsäkra ditt utrymme

Även om det kan verka lättare sagt än gjort - kan spillsäkring av ditt utrymme hjälpa till att förhindra skador. Här är några sätt att spillsäkra din karaokerumsinredning:

  • Investera i spillsäkra material
  • Lägg mattor på golven
  • Om du har trägolv i rummet kan du överväga att byta ut kundernas muggar från glas till plast

Investera i Singas användarvänliga programvara

Förebygg att dina kunder ständigt ska störa din personal med frågor och problem i karaokerummet. Singa Business är en användarvänlig karaokeprogramlösning med tusentals låtar och ett användarvänligt gränssnitt. När du har skapat en prenumeration kan dina kunder ställa låtar i kö, titta igenom katalogen och använda sina telefoner för att begära låtar.

Ett karaoke rum med karaokesystem och sittplatser
Camping Malmös karaoke rum

Vår lösning kan också enkelt anslutas till din karaokeutrustning, så du behöver inte investera i en skrymmande karaokemaskin. Vi har också skräddarsydda funktioner för karaokerum som tids- och sessionshantering, kioskläge och färdiga singellistor.

Kontakta oss idag för att lära dig mera.