Let's sing karaoke! Om du någonsin har varit på en karaoke kväll i Sverige har du förmodligen hört någon sjunga Stad i ljus med Tommy Körberg. Enligt data från Singa karaoke är "Stad i ljus" den överlägset mest populära låten på svenska karaokekrogar. Om du vill garantera en succé på nästa karaoke fest, se till att ha den här klassiska balladen på din spellista. Men vad är det som gör den här låten så älskad? Vi tar en titt.

Tommy Körbergs låt "Stad i ljus" har under åren blivit en av de mest älskade och ikoniska allsångs låtarna i Sverige. Denna klassiska balladen har blivit ett av de mest kända exemplen på svenska musik och är en låt som många svenskar i alla olika generationer kan sjunga med till.

Stad i ljus - Sveriges populäraste karaoke låt

Låten "Stad i ljus" skrevs ursprungligen till Jan Malmsjö, men han tackade nej på grund av en krockande tidpunkt med en krogshow. Tommy Körberg fick sedan erbjudandet om att sjunga låten efter att ha blivit avvisad från en musikal på Broadway. Låten blev en stor hit och nådde förstaplatsen på Svensktoppen i nio veckor. Den släpptes också som singel och nådde åttonde plats på den svenska singellistan.

Sverige Radio gjorde en intervju med Tommy Körberg där han berättar själv med egna ord om hur Stad i ljus blev den ultimata karaoke låten och vad sportjournalisten Olof Lundh har med saken att göra. Han sägs vara den som skapade allsång trenden med denna låt.

tre glada personer, Olof Lundh i mitten
Olof Lundh i mitten Source: Photo by Frankie Fouganthin

Varför är Stad i ljus den perfekta allsångslåten?

Det finns flera faktorer som spelar in. För det första har "Stad i ljus" en melodi som är lätt att sjunga med till. Melodin är enkel men vacker och lämnar utrymme för alla att sjunga med. Dessutom är den uppbyggd på ett sätt som gör att den blir lätt att minnas och sjunga igen, vilket gör det lättare för allsången att komma igång och fortsätta.

För det andra har låttexten en sentimental och nostalgisk ton som tilltalar en bred publik. Texten handlar om att återvända till en plats man en gång älskade och som nu förändrats, vilket många kan relatera till.

Stad i ljus, i ett land utan namn
Ge mig liv, där allting föds på nytt

För det tredje är "Stad i ljus" en låt som har spelats ofta i svensk radio och TV under åren, vilket har gjort att den har blivit en av de mest kända svenska låtarna. Detta har gjort att många svenskar har hört låten och kan sjunga med till den i flera generationer, oavsett ålder eller bakgrund.

Slutligen är "Stad i ljus" en låt som har en stark känsla av gemenskap. När människor sjunger tillsammans blir det en känsla av enhet och samhörighet som är svår att slå. "Stad i ljus" har blivit en symbol för denna samhörighet och har blivit en traditionell allsångslåt på många svenska festivaler och evenemang.

Sammanfattningsvis är det en kombination av en enkel och vacker melodi, en text som berör många, en hög grad av popularitet och en stark känsla av gemenskap som har gjort "Stad i ljus" till den perfekta allsångslåten. Det är en del av den svenska kulturen och fortsätter att vara en älskad och sjungen låt som förenar människor över generationsgränserna.

Blev du inspirerad av att sjunga? Samla ihop några vänner och sjung Stad i ljus och flera andra låtar på ditt närmsta karaokeställe! 🤩