Att äga en restaurang eller en bar är ingen lätt uppgift. Det finns så många bra saker som ger dina kunder en otrolig upplevelse. God mat, gott vin, kreativa cocktails och en plats för att fira livets stora och små stunder. Men som med det mesta här i livet, finns det också vissa nackdelar.

Ibland kan en restaurangverksamhet bli ointressant, och de kunder som en gång varit stamkunder på ditt ställe kanske inte längre besöker dig så ofta längre. Det kan räcka med att kunden blir serverad en svalnad varmrätt, och det var sista gången de satt sin fot i din restaurang. Eller att en ny restaurang öppnar upp sin verksamhet i samma kvarter som din och plötsligt är din verksamhet inte lägre så populär. Det är därför som restaurang- och barverksamheter hela tiden måste hålla sig fräscha och uppdaterade.

Oavsett hur engagerade dina stamkunder på helgen är, måste du alltid tänka på resten av veckan också. Om du vill locka ny publik till din lokal även under vardagar och samtidigt utnyttja potentialen för att öka din vinst, är karaoke kanske något som du kunde fundera på att erbjuda. Förvandla din restaurang till en karaokerestaurang helt enkelt!

Varför karaoke?

Vem älskar väl inte karaoke? Det är ett engagerande och unikt tidsfördriv som ger folk möjlighet att verkligen koppla av och vara sina mest gränslösa och löjliga jag, samtidigt som det skapar härliga minnen och stärker vänskapsband. Karaokebarer och -restauranger erbjuder entusiaster en fördomsfri miljö där de kan släppa loss, äta och sjunga. Ofta förvandlas en kväll i veckan med låg trafik till ett mycket populärt lokalt evenemang.

Någon som äter snabbmat i en karaokebar.

Ur ett affärsperspektiv gör karaokemodellen med förhandsbokning, att bar- och restaurangägare kan förutse hur mycket folk de kan förvänta sig på en viss kväll. Detta gör i sin tur att de kan ta in mer eller mindre personal för att täcka skift. Genom att lägga till ett särskilt område för karaokefans, öppnar du din verksamhet för en helt ny kundkrets - för att inte tala om att du ökar återförsäljningsvärdet på ditt utrymme.

Vänner som sjunger karaoke.

Det bästa av allt är att karaoke drar nytta av den pågående trenden med tävlingsinriktade umgängesformer. Dessa innebär energirika aktiviteter som biljard, shuffleboard, dart, foosball och ping pong. I princip alla typer av interaktiva spel med ett inneboende inslag av tävling mellan vänner med höga eller låga insatser, som äger rum i en matsal eller på ett värdshus med mat och dryck.

Liksom de flesta exempel på tävlingsinriktad socialisering kan karaoke smidigt integreras i din restaurang eller bar, vanligtvis med låga kostnader. De pengar som du spenderar på att lägga till utrustning och/eller ändra din layout kommer du troligen att få tillbaka väldigt snabbt.

Karaokekoncept för restauranger

Beroende på storleken och den befintliga utformningen av din bar eller restaurang, finns det många olika karaokekoncept som du kan använda om du lägger till karaokeelement i din verksamhet. Vare sig du funderar på att förvandla hela din lokal till en bar eller restaurang med karaoketema, bygga skräddarsydda privata karaokelokaler eller låta kunderna ta ett mer handfast grepp, är detta några av de mest kreativa och lönsamma koncepten som finns tillgängliga.

Var värd för karaokekvällar

Drag queens poserar utanför karaokebar.
I baren The Karaoke Hole i London, står deras drag queens som värdar för karaoken. Så kul!

Ett bra koncept för alla restaurangägare som vill integrera karaoke i sin lokal är förmodligen också det mest effektiva. Att ordna en karaokekväll med en särskild värd för kvällen (en KJ eller en "karaokejockey") är det bästa sättet att göra din restaurang till en plats för mat, dryck, nöje och karaoke. KJ:s är viktiga för att inte bara sköta och hantera karaokeutrustningen, utan också för att underlätta hela evenemanget och se till att alla är säkra och engagerade under hela kvällen.

Fyra stycken drag queens äter pizza

För att genomföra en karaokekväll med en utomstående värd i din lokal, krävs mycket lite när det gäller layout och design. Flytta en del av sittplatserna så att du kan avsätta en del av restaurangen eller baren till en provisorisk scenografi - helst en plats med god akustik som kan ses från så många bord som möjligt. Lägg till en strålkastare och lite karaokeutrustning och karaokeprogramvara av hög kvalitet - som t.ex. Singa - och du redo att börja!

Fördelar:

  • Karaokekvällar med en värd ger de största vinsterna när det gäller fottrafik. När hela restaurangen eller baren är engagerad i att se en karaokesångare sjunga hitsen från en scen, ger det en känsla av gemenskap och inkludering för hela lokalen.
  • Försäljningen av mat och alkohol ökar ofta när alla i lokalen deltar i ett karaokeevenemang.

Nackdelar:

  • Den största nackdelen för den som kommer till en bar eller restaurang på en karaokekväll och som inte vill delta i eller titta på andra som spelar karaoke är att... ja, de kanske inte stannar kvar om karaoken är för högljudd eller störande.
  • En karaokekväll med värd kanske inte tilltalar dem som inte är redo eller bekväma med att sjunga karaoke i en offentlig miljö.
  • En karaokejockey är en person som har mer än bara värdskapskompetens - om du inte har någon befintlig anställd som kan fylla den här rollen kan du behöva överväga att anlita en särskild KJ.

Privata karaokerum

Fem vänner sitter vid ett bord och dansar
Så här kan ett privat karaokerum se ut!

Ett av de mest populära koncepten för företagare som vill inkludera karaokeelement i sina lokaler är privata karaokerum som bokas i förväg för en bestämd tidsperiod. Här finns också möjligheten att förlänga tiden om så önskas, samt inkludera tillägg som drycker och snacks från köket (antingen levererade av personalen eller självbetjäning). Privata karaokerum är ett utmärkt sätt att ge en bar eller en restaurang ett extra värde.

Fördelar:

  • Den här typen av scenario är perfekt för dem som är intresserade av karaoke men som kanske inte känner sig bekväma med att sjunga offentligt. Privata rum är idealiska för nybörjare.
  • Ju bekvämare en grupp karaokesångare är, desto mer sannolikt är det att de stannar längre. Detta innebär längre lokalhyra, mer mat och fler drycker.

Nackdelar:

  • Även om det är relativt billigt, är privata karaokerum för företag som inte har ett befintligt utrymme, det mest invasiva alternativet och kan kräva en del betydande manövrering och utgifter.

Self-service karaoke

Närbild på ett karaokesystem.
Bar Kraken använder Singas karokesystem.

För dem som kanske inte är villiga att helt förändra sin restauranglayout, eller för dem som kanske vill prova ett enklare sätt att integrera karaoke i sin anläggning, är ett självbetjäningsalternativ ett bra koncept.

När företag installerar en kompakt karaokestation (kanske i närheten av baren eller på baksidan av lokalen) som gäster kan gå fram till och gå in och sjunga i, lämnar det utrymme för andra kunder att njuta av restaurangmiljön samtidigt som de har möjlighet att sjunga karaoke om de så önskar.

Ett self-service karaokebås är ett trevligt komplement till karaokekonceptet som helhet och är idealiskt för att prova sig fram. Om du märker att karaokebåsen med självbetjäning får mycket uppmärksamhet kan du sedan besluta att expandera till ett bredare karaokekoncept.

Fördelar:

  • Den här typen av scenario är perfekt för dem som är intresserade av karaoke men som kanske inte känner sig bekväma med att sjunga offentligt.
  • Self-service karaokebås är idealiska för nybörjare. Självbetjäning är ett utmärkt sätt att övervaka hur karaoke tas emot av kunderna; om det är positivt kan företagare långsamt integrera större karaokekoncept i sin bar eller restaurang.

Nackdelar:

  • Precis som för alternativet med privata karaokerum, kräver karaokebås med självbetjäning vanligtvis extra kostnader (utöver kostnaden för programvara och högtalare) för att monteras och ljudisoleras.
  • Nackdelen med att ha en eller två karaokebås, är att kunderna kanske inte märker att de finns där om du inte marknadsför dem ordentligt.

Där har du det! Något att tänka på när du funderar på att lägga till karaoke i din befintliga restaurangverksamhet. Nu när du känner till för- och nackdelarna med varje typ av karaoketillägg, är du redo att fatta ett välgrundat beslut. Upptäck ännu mer användbar information om karaokeverksamheten genom att kontakta en Singa-representant.