För över 15 år sedan entrade SingStar vardagsrummen med storm. Dess fall i längden blev ett begränsat urval av låtar att sjunga. Dock tar det inte bort faktumet att hemmakaraoke är himla kul som får tiden att rinna iväg fort. Här följer några bra tips för att skapa den bästa karaokeupplevelsen hemma.  

1) En "karaokemaskin" för varje hem

Singa erbjuder det lättaste sättet att börja sjunga karaoke hemma. Singa finns tillgänglig via webbläsare i din dator, mobil, AppleTV och AndroidTV. Lätt som en plätt:

  • Via din webbläsare gå in på www.singa.com eller ladda ner Singa-appen på din enhet via AppStore eller GooglePlay.
  • Skapa ett gratiskonto
  • Över 100 000 låtar att sjunga till allt vad du har!
karaoke devices

Med gratisversionen kan du sjunga upp till 3 låtar om dagen. Om du vill, så kan du uppgradera till Singa Premium. Du kan sjunga ända tills rösten inte längre håller.

Alla som har varit på konsert eller fotbollsmatch vet att rösten hos var och en räcker långt, även utan mikrofon. Att sjunga au naturel utan mikrofon räcker gott och väl i många hem.

2) Hur man kopplar Singa till en TV-skärm

Ifall mobilens eller datorns skärm inte räcker till, så kan du även koppla din enhet till en TV-skärm. De flesta nya enheter har en HDMI-utgång som du kopplar enkelt med en HDMI-kabel. Ibland kan du behöva en adapter för att få det fungera. T.ex. en iPad kräver en HDMI-adapter, som går att hitta i vilken elektronikbutik som helst.

Om du har en AppleTV eller en AndroidTV, så kan du hitta Singas app direkt i appbutiken, utan att behöva koppla någon kabel.

people singing karaoke
Om du kopplar din enhet till en TV så får du upp låttexten upp på TV-skärmen och ljudet ut ur högtalarna

Om du kopplar din enhet till en TV så får du upp låttexten upp på TV-skärmen och ljudet ut ur högtalarna.

HDMI-cable
HDMI-kabeln som man kopplar i TV-skärmen
HDMI plugged in a tabled
Så här ser en HDMI-adapter ut för att kunna koppla upp din iPad

3) Mikrofon, mixer och högtalare för att förstärka din sångröst

Det är dags att plocka upp mikrofonen för att få samma karaokeupplevelse hemma som ute på krogen. Utöver mikrofon behöver du en förstärkare och en mixer. Mikrofoner, mixer och förstärkare finns för alla behov och ändamål.

Värde för pengarna är något att lägga märke till när du väljer en mikrofon. Ett utmärkt val är t.ex. världen mest populäraste karaokemikrofon Shure PGA48, som går att beställa via världens största musiknätaffär Thomann. Med Shure PGA48 kommer med en XLR-kabel, som man sedan kopplar till en mixer och förstärkare.

Hädanefter behöver du en mixer. I samarbete med Karaokefabriken i Stockholm har vi tagit fram ett par utmärkta alternativ.

MadBoy® REMIX-35 - Oavsett utrustningens konfiguration är REMIX-35 det rätta valet för dig. Tack vare Bluetooth-anslutningen och de mångsidiga ljudgränssnitten kommer du alltid att kunna ansluta mixern till ditt ljudsystem. Här hittar du den karaoke.se.

Sony MHC-V11 - mobil aktivhögtalare, med förstärkare, två kanaler för mikrofoner samt en integrerad mixer. Funkar även för större fester. Går att hitta på bl.a. MediaMarkt.

karaoke set

Som sagt, det finns massvis med bra alternativ. Bästa svaren hittar du i din närmsta butik som säljer ljud och elektronik. Utmärkta alternativ hittar du bland annat hos Karaokefabriken.

Då kommer vi härnäst till självaste uppkopplingen av kablar:

  1. Mikrofonen kopplar du antingen till mixern eller direkt i förstärkaren med hjälp av en XLR-kabel.
  2. För att få ut ljud, koppla enheten med Singa (dator, iPad, mobil eller smart-TV) med en ljudkabel till mixern eller förstärkaren.
  3. För bild behöver du ansluta en HDMI-kabel från din enhet till TV.
karaoke devices
Via mixern kan du koppla mikrofon till TV
wire
XLR-kabeln, som ser ut såhär, kopplar du till mixern
wires
Dubbelhonade RCA-kabelen ser ut på följande vis. Den kopplar du från mixern till högtalarsystemet.
wires plugged in
Dubbelhonade RCA-kabeln (till vänster) ansluter du till högtalarna
mixer
Desto mindre mixer, desto lättare att använda

4) Livekaraoke med vänner

Livekaraoke har mer eller mindre varit ett fenomen under den tråkiga pandemin. Om du blir uttråkad att sjunga ensam hemma, så kan livekaraoke via Zoom eller Google Hangouts vara ett utmärkt alternativ tillsammans med nära och kära. Så här gjorde vi hos Singa under sommaren.