Lauluvihkoja ei tarvitse jakaa koko ravintolan kosketeltavaksi, vaan asiakkaat voivat lähettää laulutoiveensa omilta puhelimiltaan Singan mobiilisovelluksen avulla.

Karaokebaarit ympäri Suomea avaavat taas oviaan koronakaranteenin jälkeen ja tunnelma on korkealla. Kaikkialla tarvitaan nyt rajoituksiin liittyviä erityisjärjestelyitä ja ravintoloitsijat ovat ottaneet luovuuden käyttöön. Myös ravintola-alan sisällä yhteen hiileen puhaltaminen ja tiedon jakaminen on ollut ilahduttavan aktiivista. Vallalla on selkeästi mentaliteetti: yhdessä homma saadaan taas rullaamaan turvallisesti ja tuottavasti!

Helsingissä Katajanokalla sijaitsevassa Wallis Karaoke Baarissa on avaamiseen valmistauduttu erityisen huolella. Walliksen ravintolatoimenjohtaja Timppa Nyyssösen mukaan karanteeniaikaa ei ole suinkaan käytetty laakereilla lepäilyyn, vaan uusia innovaatioita ja järjestelyjä on kehitelty yhdessä henkilökunnan ja muiden ravintoloitsijoiden kanssa: "On joutunut olemaan pakosti luova ja kaikki tekeminen on ollut hyvästä. Kehitystyö palkitsee aina jossain vaiheessa ja katsotaan mitä järjestelyistämme jäävät pysyvämpään käyttöön."

Walliksessa mikrofonit otetaan ennen lauluesitystä omasta telineestään ja ne palautetaan esityksen jälkeen toiseen telineeseen. Jokaisen laulajan jälkeen mikrofonit desinfioidaan huolellisesti.

Walliksessa karaokelavan ympärille on sijoitettu suojapleksit estämään kaikki mahdolliset pisararoiskeet, mikrofonistandeista on luovuttu, mikrofonit desinfioidaan huolella jokaisen lauluesityksen välissä ja kaikkia mahdollisia pintoja pyyhitään aktiivisesti.

Hallituksen linjauksen mukaan ravintolaan otetaan sisään vain puolet normaalista asiakasmäärästä ja terassilla asiakaspaikat on järjestelty siten, että turvavälit säilyvät. Lauluvihkoja ei tarvitse jakaa koko ravintolan kosketeltavaksi, vaan asiakkaat voivat lähettää laulutoiveensa omilta puhelimiltaan Singan mobiilisovelluksen avulla. Asiakkaille on laitettu myös ympäri ravintolaa ohjelappuja muistuttamaan oman toiminnan ja muun muassa käsihygienian merkityksestä, koska järjestelyiden toimivuus riippuu paljon myös asiakkaiden käyttäytymisestä.

"Hemmetin hyvältä tuntuu päästä taas avaamaan ravintola ja henkilökuntakin odottaa jo kovasti töihin pääsyä. Käsidesiautomaattia ja ohjelappua löytyy joka puolelta ravintolaa ja ravintola näyttää ja kuulostaa paremmalta kuin koskaan ennen, joten tulkaa ihmeessä paikan päälle testaamaan", Nyyssönen intoilee.

Lavalle laulajan ja yleisön väliin on pystytetty pleksilasi.

Viisi vinkkiä toimivan ja turvallisen karaoken järjestämiseen

  1. Pystytä lavan ympärille muovipleksi ja jätä lavan sekä yleisön väliin erityispitkä turvaväli.
  2. Desinfioi mikrofonit jokaisen lauluesityksen välissä ja luovu mikrofonitelineistä. Pyyhi myös kaikkia ravintolan pintoja aina kun siihen on mahdollisuus.
  3. Ohjeista asiakkaitasi selaamaan lauluja sekä lähettämään laulutoiveita omilta puhelimiltaan Singa-mobiilisovelluksen avulla.
  4. Järjestä asiakaspaikat ravintolassasi siten, että asiakkaiden on helppo säilyttää turvavälit.
  5. Kiinnitä ympäri ravintolaa ohjelappuja, joissa muistutetaan myös asiakkaiden oman toiminnan merkityksestä.