Jotta laulun ilo leviäisi olkkareista mahdollisimman laajalle, olemme Singalla järjestäneet karanteenielämän ratoksi suosittuja karaokeiltoja Instagramissa ja videotapaamispalvelu Zoomissa. Laulun, karaoketaustan ja kuvan tahdistus some- tai videopalveluissa siten, että laulukokemus olisi mukava sekä laulajalle että kuuntelijalle ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista. Ahkeran testailun tuloksena löysimme virtuaalikaraokeillan järjestämiseen reseptin, jonka paljastamme teille nyt!

Jotta laadukkaat bileet onnistuvat tarvitset ainakin:
- Singa Business -palvelun jos kyseessä on kaupallinen käyttö tai Singan-kuluttajasovelluksen yksityisiin bileisiin
- Instagram-tilin tai Zoom-videopalvelun
- mikrofonin, parit kuulokkeet, yksinkertaisen mikserin tai ulkoisen äänikortin sekä tarvittavat kytkennät
- sopivasti seikkailumieltä

Toivottavasti näillä vinkeillä innostut järjestämään omia nettikaraokeiltoja. Olet myös aina tervetullut mukaan Singa Live Karaoke -iltoihin Zoomissa tai Instagramissa. Tsekkaa aikataulut Singan Facebookista.

Karaokebileet käyttäen Zoom-videopalvelua

Zoomissa pystyt järjestämään privaatit karaokebileet tai halutessasi striimaamaan ne isommalle kohdeyleisölle Facebookin tai YouTuben kautta. Lähetykseen osallistujan pitää ladata itselleen Zoom-sovellus, mutta se on tullut monelle tutuksi karanteenin aikana muissakin yhteyksissä. Zoomissa äänenvakaus on testiemme perusteella parempi kuin muissa vastaavissa palveluissa (esim. Google Hangouts).

Yksinkertaisimmillaan karaokea voi laulaa Zoomissa jakamalla internet-selaimella pyörivän karaokenäytön ja käyttämällä oman laitteen kaiutinta ja mikrofonia. Tällöin äänenlaatu ei kuitenkaan ole kovin hyvä.

singing singa's karaoke in zoom
Yksinkertaisimmillaan voit laulaa karaokea Zoom-videopuhelussa avaamalla Singan internet-selaimessa ja valitsemalla Zoomin alapalkista "Share Screen".
settings on the live

Jos haluat parantaa äänenlaatua, niin lataa laitteellesi esim. Loopback Audio-sovellus, jolla voit lähettää taustamusiikin suoraan Zoom-puheluun ilman, että se kulkee laitteesi mikrofonien kautta.

the picture shows the connection of the sound sources
Loopback Audio -sovelluksen avulla pystyt valitsemaan useita äänilähteitä.
Singa's live settings for audio
Valitse Zoomissa Loopback Audio mikrofoniksesi.

Pitemmän päälle pelkkien selainikknoiden kanssa pelaaminen alkaa kuitenkin puuduttaa ja ainakin me kaipasimme jotain kouriintuntuvaa hallitaksemme karaokeabileitä. Niinpä toteuttimme Zoom karaoken kuvaamalla karaokescreeniä kannettavan tietokoneen webbikameralla ja tuomalla kaiken äänen sisään ulkoisen äänikortin avulla.

singa's front page on television with other devices
Toteutuksessamme kannettavan tietokoneen webbikamera kuvaa karaokenäyttöä.s
picture showing how the tablet is connected with wires and computer and microphone
Kuva tulee karaokenäytölle ja taustamusiikki ulkoiselle äänikortille Singa Business Pro iPadilta. Juontajan mikrofoni ja kuulokkeet on myös yhdistetty ulkoiseen äänikorttiin, jolta kaikki ääni ohjautuu kannettavalle tietokoneelle ja Zoom-lähetykseen.
mixer
Ulkoiseen äänikorttiin on siis yhdistetty juontajan mikrofoni ja kuulokkeet sekä Singa Pro iPad, josta tulee karaoketausta.
singa's page, which shows the settings that control the sound
ZOOMissa äänikortti tulee valita sekä mikrofoniksi, että kaiuttimeksi.

Zoom karaoken pystyy myös striimaamaan Facebookiin tai YouTubeen. Sinun tarvitsee vain valita Zoomin asetuksista "Allow live streaming meetings" ja valita näytön alapalkista streamauskohde.

Allow live streaming meetings for karaoke live
Aktivoi Zoomin asetuksista kohta "Allow live streaming meetings".
karaoke live on facebook
Zoomin alapaneeliin ilmestyy aktivoimisen jälkeen nappula, jossa on kolme palloa. Siitä voit valita kohteen, johon streami välitetään.
remote karaoke
Facebookissa streamin voi kohdentaa omalle seinälle, sivulle tai ryhmään. Myös muut Facebook-käyttäjät pystyvät jakamaan streamin omiin kohteisiinsa ja levittämään karaoken ilosanomaa omille kontakteilleen.

Zoom karaokeen osallistujien tekniset tarpeet

Zoomissa laulukokemus paranee jos laulajat käyttävät mikrofonilla varustettuja langallisia kuulokkeita sekä mahdollisimman hyvää internet-yhteyttä. Bluetooth-kuulokkeita kannattaa välttää, koska ne saattavat aiheuttaa viivettä. Oli varustautuminen millainen tahansa, niin aika ajoin ilmenee kuitenkin pientä taustamusiikin ja laulun katkonaisuutta. Se kuuluu asiaan, onhan kyseessä etänä toteutettava internet-karaoke :)

Karaokeilta Instagramin LIVE-toimintoa käyttäen

Ensimmäisen Singan livekaraoken järjestimme Instagramissa, koska Singalla on siellä jo valmiina vahva seuraajakunta. Halusimme myös painottaa live-lähetyksen löytämisen ja siihen liittymisen helppoutta laulajille.

Miten kuva kulkee Instagramiin?

Homma toimii kännykällä tai tabletilla Instagramin live-ominaisuuden kautta, johon katsojat voivat lähettää helposti liittymispyynnön. Kuvan puolesta toteutus toimii siten, että lähettävän laitteen takakameralla kuvataan karaokenäyttöä silloin kun lauluesitys on käynnissä ja etukameralla juontajaa silloin kun hän juontaa tai puhuu vieraan kanssa.

singa live on instagram where we sing karaoke
Tabletti, josta Instagram live lähetetään kuvaa karaokenäyttöä.
singa live on instagram on the phone
Instagramissa live tilaan siirrytään tällaisesta näkymästä.
Vieraan liittyessä kuva jakaantuu kahtia. Vieraan seuraajat näkevät myös, että hän on live-tilassa ja löytävät siten katsomaan streamia.

Äänen kytkentä vaatii pientä luovuutta

Ensimmäiset lähetykset tehtiin pelkästään älypuhelimen oman mikrofonin avulla, mutta ongelmaksi osoittautui, että kun tausta tulee toisesta lähteestä ja laulu toisesta, niin Instagramin kompressori pyrkii aina hiljentämään toisen osapuolen.

Ratkaisimme ongelman vetämällä taustamusiikin ja juontajan puheen mikserin kautta lähettävään laitteeseen (älypuhelin tai tabletti). Koska juontajan on pystyttävä myös kuulemaan lähetyksessä mukana olevia vieraita, on äänen kulun oltava kahdensuuntainen. Sitä emme kuitenkaan pystyneet mikserin kautta toteuttamaan vaan puhelimesta tuleva kuuntelu oli vedettävä 3,5mm TRRS uros - 3,5mm TRS naaras adapterikaapelin kautta nappikuulokkeisiin. Juontaja joutuu siis käyttämään kaksia kuulokkeita päällekkäin: luurikuulokkeista hän kuulee mikseristä tulevan karaoketaustan sekä oman puheensa ja nappikuulokkeista hän kuulee lähetyksessä puhuvan vieraan.

mixer with cables
Mikserin sisääntuloihin on kytkettynä mikrofoni, josta tulee juontajan puhe sekä Singa Pro iPad, josta tulee taustamusiikki. Master-ulostuloon on puolestaan kytketty RCA-3,5mm uros -kaapeli, joka on yhdistetty Instagram liveä lähettävään tablettiin johtavaan adapterikaapeliin. Mikseriin on yhdistetty myös juontajan luurikuulokkeet, joista hän kuulee karaoketaustan ja oman puheensa.
the microphone with its stand and headphones, also the hardware of the singa and the view of the front page of the singa
Juontajan puhe menee mikrofonin kautta mikseriin, hän kuulee karaoketaustan ja oman puheensa luurikuulokkeista sekä lähetyksessä olevan vieraan puheen nappikuulokkeista.
adapter cable
Kuvassa 3,5mm TRRS uros - 3,5mm TRS naaras adapterikaapeli jonka toinen pää tulee kiinni Instagram liveä lähettävään älypuhelimeen tai tablettiin.
adapter cable and RCA-cable
Adapterikaapelin haarautuneen pään punaiseen päähän yhdistetään mikseristä tuleva RCA-3,5mm uros -kaapeli, jota pitkin tulee karaoketausta sekä juontajan puhe ja vihreään päähän nappikuulokkeet, joista juontaja kuulee lähetyksessä olevan vieraan puheen ja laulun.
a drawing showing how all the equipment and instruments needed for Karaoke are connected to each other
Havainnoillistus liitännöistä.

Instagram-karaokebileiden osallistujien tekniset tarpeet

Instagram liveen osallistuakseen laulajalla täytyy olla Instagram-tili ja hänen tulee mennä Singa karaoke -sivulle lähetyksen aikana. Jotta äänenlaatu olisi paras mahdollinen hänelle itselleen sekä muille kuulijoille, niin hänen kannattaa käyttää Zoom karaoken tapaan langallisia kuulokkeita, joissa on mikrofoni.

Myös mahdollisimman nopea internet-yhteys parantaa laulukokemusta. Kuitenkin koska karaoketausta tulee yhdestä lähteestä ja laulu toisesta, niin lähetyksessä on aina vähintään sekunnin murto-osan viive. Tähän emme ole vielä keksineet ratkaisua, mutta kun laulaja asennoituu ja mukautuu itse viiveeseen, niin asiassa ei ole ongelmaa :)

Näin! Toivottavasti nämä esimerkit selvensivät toteutusta ja pystyt pian striimaamaan omat karaokebileet. Jos sinulla on mitä tahansa kehitysehdotuksia tai vinkkejä toteutusten kehittämiseen, niin laita palautetta juha.heikkinen@singa.com Ilmoittele myös kun olet striimaamassa omia karaokebileitäsi, niin nostamme niitä mahdollisuuksien mukaa Singan sosiaalisessa mediassa.

Suomenkieliseen ZOOM karaokeen pääset osallistumaan torstaisin klo 19-21 Facebookin Karanteenikaraoke-ryhmään viikoittain postattavan linkin avulla.

Instagram live karaoke puolestaan joka perjantai ja lauantai klo 20-22 Singan Instagram sivulla.

Karanteeneista viis kunhan karaoke raikaa! :D