Usein karaoke mielletään sisätiloissa ravintolassa tai omassa olkkarissa tapahtuvaksi aktiviteetiksi, mutta viime vuosina laulu on kajahtanut yhä enenevässä määrin myös raikkaassa ulkoilmassa. Varsinkin nyt koronaviruksen myötä karaoken vieminen ulos on entistä suositumpaa ja suositeltavampaa, koska virus leviää ulkoilmassa heikommin ja turvavälien pitäminen on helpompaa.

Kesä kolkuttelee jo ovella, joten mikä olisikaan parempi ja hauskempi tapa täyttää terassit tai puistot kuin ulkoilmakaraoke! Sellaisen järjestäminen on vieläpä hyvin helppoa: tarvitset vain Singa-karaoken ja ihmisiä. Muutama asia on lisäksi hyvä ottaa huomioon, jotta kaikki sujuu varmasti kuin rasvattu.

Tekniset tarpeet


Ääni: Karaokepaikastasi löytyy todennäköisesti jonkinlainen äänentoisto, vai mitä? Mieti voisitko irroittaa sen ja kantaa ulos. Ulkokäytössä äänentoistolta vaaditaan tehoa, koska tila on avoin eikä tarjoa samalla tavalla kaikua kuin suljettu sisätila, mutta millä tahansa äänentoistolla pääset jo alkuun. Jos tuntuu, että omat laitteet eivät riitä tai niitten siirtäminen tuntuu liian työläältä, niin paikkakunnaltasi löytyy varmasti myös AV-tekniikkaa vuokraava taho, jolta voit pyytää apua. Esimerkiksi Restless Oy ja Sound Engine ovat loistavia vaihtoehtoja.

outdoor karaoke
Laulajan eteen voidaan asettaa monitorikaiuttimet, jotta laulaja kuulee oman äänensä paremmin

Kuva: Sisätiloissa karaokeen riittää usein TV-näytöt, mutta isomman kuvan saat aikaiseksi videotykillä. Videotykin kanssa haasteita luo valoisa aika, jolloin kuva voi olla vaikeaa saada näkymään tarpeeksi selkeästi. Tehokas videotykki, sopivasti varjoon asetettu heijastuspinta tai pimenevä ilta luovat kuitenkin ratkaisun haasteeseen. Jos ei karaokepaikastasi löydy videotykkiä, niin sellaisenkin löytämiseen voit kysyä apua paikkakuntasi AV-tekniikka vuokraavalta taholta.

karaoke words are projected on the wall
Karaoken sanat voit heijastaa videotykillä vaikka betoniseinään

Tapahtuman sisältö


Vaikka pelkkä yleisön itsensä luoma karaokelaulaminen riittää jo pitkälle, niin tapahtumasta saa selkeämmän ja organisoidumman juontajan / seremoniamestarin avulla. Hänen tehtäviinsä kuuluu laulajien kuuluttamisen lisäksi yleinen tunnelman nostatus ja kaiken tarpeellisen informaation välittäminen yleisölle. Häntä voi hyvin käyttää myös tapahtuman markkinoinnissa.

Karaoketapahtumaan voit tietysti yhdistää myös muuta ohjelmaa. Vaikka Singasta löytyykin taustamusiikkitoiminto, niin asialleen omistautunut DJ luo lisää tunnelmaa ja ennen tai jälkeen karaokea live-musiikki, stand up -komiikka tai vaikka improvisaatioteatteri tuo tapahtumaan myös uutta yleisöä.

a singa employee hosting karaoke professionally
Ammattimainen ja valovoimainen juontaja tuo tapahtumaan ryhtiä ja nostaa meiningin uudelle tasolle!

Markkinointi


Karaoketapahtumaasi kannattaa tietysti alkaa mainostaa hyvissä ajoin, jotta ihmiset löytävät paikalle. Vanhat kunnon julisteet, joissa on selkeästi ilmaistu milloin tapahtuu ja mitä tapahtuu toimivat edelleen ja niitä kannattaa levitellä karaokepaikkasi lisäksi kaikkialle missä koet laulamisesta kiinnostuneiden ihmisten liikkuvan. Esim. musiikkioppilaitokset ja soitinliikkeet ovat hyviä paikkoja, mutta koska karaoke on koko kansan viihdettä, niin myös lähimarketin ilmoitustaulu kannattaa ottaa haltuun.

Helpoiten ja tehokkaimmin tavoitat yleisösi kuitenkin tänä päivänä sosiaalisessa mediassa. Jos ei karaokepaikallasi ole vielä Facebook- ja Instagram-sivuja, niin tee sellaiset saman tien. Myös nuoremman yleisön suosiossa olevat Snapchat, Tik Tok yms. sovellukset voi ottaa haltuun, mutta mieti mitä kautta tavoitat oman yleisösi ja minne pystyt tuottamaan tarkoituksenmukaisinta markkinointimateriaalia.

Instagramissa voit jakaa vaikka fiiliskuvia tapahtumastasi

Facebookissa pystyt luomaan tapahtumasivuja, joissa voit ilmoittaa karaoketapahtumasi ajankohdan ja muut infot, kun taas Instagramissa pystyt jakamaan tehokkaasti kuvia ja videoita vaikka tapahtumasi valmisteluun liittyen. Facebookissa kannattaa myös olla aktiivinen karaokeaiheisissa ryhmissä, joissa karaokeen vihkiytyneet harrastajat ja ammattilaiset käyvät keskustelujaan. Jos sinulla on käytössäsi markkinointibudjettia, niin pystyt myös ostamaan julkaisuillesi näkyvyyttä olemassa olevien seuraajiesi ulkopuolelta.

Facebook-tapahtumasivu on helppo tehdä ja sen avulla voit kutsua ihmisiä tapahtumaan henkilökohtaisesti. Katso tästä yksilökohtaiset ohjeet Facebook-tapahtuman luomisesta.


Yhteistyökumppanit

Jotta saat ilosanoman tapahtumastasi leviämään paremmin, niin mukaan kannattaa pyytää yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppaniksi sopii lähes mikä tahansa yritys tai organisaatio, jonka kanssa voidaan rakentaa molemminpuolista hyötyä. Esim. paikallinen hampurilaisravintola voi saada logonsa karaoketapahtumasi julisteeseen ja maininnan sosiaaliseen mediaan ja itse tapahtumaan he voivat tulla myymään tuotteitaan. Singan mainostenhallintaominaisuudella ravintola voi saada myös logonsa ja hampurilaisensa karaokenäytölle lauluesitysten välissä. Vastavuoroisesti hampurilaisravintola voi mainostaa karaoketapahtumaasi omissa väylissään ja mahdollisesti myös maksaa hampurilaistensa myyntipaikasta. Saaduilla tuotoilla voit vuokrata isomman äänentoiston seuraavaan tapahtumaasi ja legendaarinen sekä kasvava karaoketapahtuma on tullut jäädäkseen!

outdoor karaoke at the music hall with the help of partners
Singan yhteistyökumppani Philips sai hyvin näkyvyyttä vuoden 2019 Singa Open Air Karaokessa Musiikkitalolla

Koronaturvallisuus ja yleinen viihtyvyys

Koska elämme yhä korona-arkea, niin mikrofonien puhdistukseen jokaisen laulajan välissä ja käsien sekä pintojen desinfiointiin tulee kiinnittää erityisesti huomiota. Myös voimassa olevia kokoontumisrajoituksia ja turvavälejä tulee noudattaa. Myös kasvomaskin käyttäminen on suositeltavaa aina kun se on mahdollista.

Jos suunnittelet karaoketapahtumasi järjestämistä paikassa, jossa on lähellä asutusta ja jossa ei muuten normaalisti ole vahvistettua ääntä, niin myös meluasiat kannattaa ottaa huomioon kaikkien viihtyvyyden takaamiseksi. Lisätietoa aiheesta saat oman paikkakuntasi ympäristöasioista vastaavalta viranomaiselta.

cleaning the microphone outdoors
Singan blogista löydät yksityiskohtaiset ohjeet mikrofonin puhdistukseen

Jos sinulla ei vielä jostain kumman syystä ole käytössä maailman edistyneintä Singa karaokea, niin buukkaa ilmainen esittely osoitteessa https://singa.com/business/ niin laitetaan karaoke raikamaan sinunkin karaokepaikassasi ja -tapahtumassasi!