Mitä ovat karaoken mystiset nimikkeet? Tässä tietopaketti kotimaisista ja kansainvälisistä karaokekatalogeista


Karaokeharrastaja törmää laululistoilla tai levynkansissa sellaisiin nimikkeisiin kuin Finnkaraoke, Sunfly, Party Tyme, Laulavakoira tai esimerkiksi Zoom ja Karaoketähti. Nimet ovat monelle tuttuja ja lippulappukaraoken aikaan näitä sai usein raapustella laulutoiveisiin. Mutta mitä nämä oikeasti ovat? Karaokeyhtiöitä? Karaoketaustabändejä? Valmistajia? Jotain mystisiä karaokeklubeja?

Oikea vastaus on, että ne ovat karaokekatalogeja eli levysarjoja. Eri yhtiöt julkaisevat karaokekappaleensa näissä levysarjoissa, joko fyysisinä levyinä tai tiedostoina. Yhtiöt siis valmistuttavat lauluista karaokeversioita eli alkuperäisen kaltaisia levytyksiä, joista puuttuu laulaja. Jotkut tuottavat karaoketaustat omassa äänitysstudiossaan, toiset ostavat taustoja tuottajilta ja julkaisevat niitä levyillä tai digitaalisessa jakelussa.

Toisin sanoen karaokessa et yleensä pääse laulamaan lempibändisi säestämänä*, vaan tuo musiikkitausta onkin jonkun muun soittama kopio! Järkyttävää!

*Singassa on myös joidenkin artistien alkuperäisversioita - esim. Klamydia, Maustetytöt, Jesse Markin, Mokoma..  Eli näissä tapauksissa pääset laulamaan lempiyhtyeesi säestämänä!

Mitä karaoketuottaja tekee?

Karaoketuottajat ovat ylensä ammattimuusikoita. 

Karaoketuottajat ovat yleensä ammattimuusikoita, jotka osaavat poimia alkuperäislevytyksistä yksittäiset soittimet ja sitten tuottavat itse samanlaisen äänitteen joko soittamalla tai ohjelmoimalla soittimet tietokoneella. Oikeiden soitinten lisäksi alkuperäistä vastaavan äänimaiseman luomiseen tarvitaan usein monenlaisia äänittäjän ja musiikkituottajan taitoja.

Lauluihin myös lauletaan tai laulatetaan taustakuorot sekä usein myös apulauluraita. Tätä viimeksi mainittua tarvitaan paitsi tekstin synkronoimiseen ruudulle, myös opasraitana laulajalle, joka haluaa muistella melodiankulkua.

Lopuksi karaokeversio tarvitsee synkronoidun tekstityksen, joka värjäytyy ruudulla sitä mukaa kun laulu etenee. Monesti nykyään karaoketuottaja luo tässä vaiheessa tekstin lisäksi myös midinuotin, josta voi seurata melodian äänenkorkeuden muutoksia.

Visuaalinen midi-opasraita auttaa karaokelaulajaa seuraamaan kappaleen melodiaa. Kuva: Singa.

Singassa midinuotti näkyy tekstin yläpuolella aina, kun se on saatavilla. Opaslaulun saa kytkettyä päälle ja pois laulun asetuksista.

Käydäänpä sitten läpi suosituimpia kotimaisia ja ulkomaisia karaokekatalogeja!


Kotimaisia levysarjoja ja karaokevalmistajia

1. Warner: Finnkaraoke, Finnhits Karaoke, Suomi Legenda

Suomen ensimmäisen karaokelevyn,  Finnkaraoke 1, julkaisi syksyllä 1991 silloinen Fazer-Musiikki. Pitkään toiminut musiikkiyhtiö laajensi uuden villityksen, karaoken, puolelle. Tuolloin käytössä olivat suuret LD-levyt eli 12-tuumaiset kaksipuoliset laserlevyt. Vuonna 1993 levy-yhtiön nimi vaihtui yrityskaupan myötä Warneriksi.

Finnkaraoke-sarjaa julkaistiin 90-luvulla yhteensä 51 levyn verran ja kotilaulajille karaokevideot myytiin VHS-kaseteilla. LD-levyjen valmistus loppui vuosituhannen vaihteessa, ja sittemmin sekä ammattikäytössä että kotikaraokeissa pyörivät DVD-levyt.

Nykyään Warner julkaisee oman kotimaisen karaoketuotantonsa Finnhits Karaoke -sarjassa ja yksittäisten artistien kappaleita on kerätty myös Suomi Legenda -levyille.

Finnkaraoke-sarjaa julkaistiin 90-luvulla yli 50 levyn verran ja kotilaulajille karaokevideot myytiin VHS-kaseteilla. Kuva: Finnkaraoke.

2. Flamingo karaoke

Suomen toinen karaokelevy oli kotimaisen viihdemusiikin mestareiden Vexi Salmen, Kassu Halosen ja Kisu Jernströmin Flamingo Music -yhtiön ainoaksi jäänyt Flamingo Karaoke. Levyllä oli 20 alkuperäisestä levytyksestä miksattua karaokeversiota, mm. Kirkaa, Katri Helenaa, Hectoria ja Irwiniä.

3. Power Karaoke, Tanssikaraoke, Cover Karaoke

Markku Hintsasen luotsaama Power-levy-yhtiö oli julkaissut jo vuosien ajan musiikkia ennen ryhtymistä karaoketuottajaksi. Power julkaisi kaikkien aikojen kolmannen kotimaisen karaokelevyn vuonna 1992 ja on tehnyt sarjan pidettyjä pop- ja rock-karaokelevyjä sekä myös Tanssikaraoke-sarjaa iskelmäyleisön laulettavaksi.

Power julkaisi Suomen ensimmäisen kotikaraoke-DVD:n vuonna 2004. Nykyään Markku Hintsanen julkaisee uusia karaokeversioita Cover Karaoke -levysarjassa.

4. Laulavakoira

Vuonna 2004 perustettu karaokeyhtiö tuottaa jatkuvasti laadukkaita karaokeversioita niin uusimmista hiteistä kuin karaokesta yhä puuttuvista vanhemmista helmistä. Yhtiötä pyörittää pitkän linjan musiikkituottaja Ralf Örn.

Laulavakoira on tunnettu kotimainen karaokeyhtiö. 

5. Melplay, Saturnday, #karaokesi

90-luvun lopulla aloittanut Melplay on julkaissut tuhansia kotimaisia karaokekappaleita niin ammatti- kuin kotikäyttöön. Melplay teki myös Suomen ensimmäisen levyttömän eli  tiedostopohjaisen karaokesoittimen, Melplayerin. Melplay on julkaissut ulkomaisia kappaleita Saturnday-levysarjassaan ja jakelee Melplay-sarjan versioita digitaalisesti myös #karaokesi-nimikkeellä.

6. KSF: Karaoketähti, Hevikaraoke, Karaokepokkari, Pocket karaoke, Svenska Pocket Karaoke, Karaoke Festival

Vuonna 2003 perustettu Karaoke Service Finland aloitti karaokelevyjen ja laitteiden maahantuojana, mutta laajeni pian tapahtumiin ja levytuotantoihin usealla eri levysarjalla. Suuri osa Hevikaraoke-sarjan kappaleista on miksattu alkuperäisistä levytyksistä. Tapahtumapuolella KSF on pyörittänyt suosittua Hevikaraokea sekä karaoken SM- ja MM-kisoja. KSF Player oli ravintoloissa käytetty tiedostopohjainen karaokesoitin, joka myöhemmin muokattiin Pelika Playeriksi.

Suuositun Hevikaraoke-sarjan kappaleista suuri osa on miksattu alkuperäisistä levytyksistä.

7. Poptori

Erkki Puumalaisen vuonna 1995 perustama levy-yhtiö tunnetaan suosittujen iskelmälevyjen uusintajulkaisuista ja uusista versioista. Poptori aloitti karaoketuotannon vuonna 2002 ja on myös julkaissut paljon karaokemiksauksia alkuperäislevytyksistä. Poptorin artistisarjan karaokevideoilla myös esiintyivät alkuperäiset artistit.

8. Edel Records: Iskelmä, Suomipoppia

Edel Recordsin karaoketuotanto alkoi 2002, ja yhtiön tunnetut levysarjat ovat radioyhteistyöllä brändätyt Iskelmä sekä Suomipoppia. Edel on julkaissut karaokena myös kotimaista punkkia ja työväenlauluja.

9. Magnum

Karaokejuontaja Jokke Blomster ryhtyi vuonna 2004 julkaisemaan uusiin iskelmiin keskittyviä karaokelevyjä. Parikymmentä levyllistä Magnumin iskelmäversioita ovat pidetty lisä iskelmän harrastajien lauluvalikoimaan.

Kuva: Magnum Pro Karaoke.


10. Tatsia

Perinteiseen tanssimusiikkiin keskittyvä Tatsia on julkaissut 28 levyllistä laulettavaa humpan, tangon, valssien ja vanhan iskelmän ystäville. Tatsian päälevysarja onkin nimeltään Tatsia Tanssikaraoke.

11. Sävel Soi

Vanhempaan kotimaiseen iskelmään luottaa myös Sävelpaja, jonka Sävel Soi -sarjaa on julkaistu jo kymmenen DVD-levyn verran.

12. Suomi laulaa

Jiffel Musicin karaokesarjaan kuuluu kuusi levyllistä kotimaista pop- ja iskelmämusiikkia, uusia versioita klassikkokappaleista

13. Singa

Singa tuottaa myös omia karaoketaustoja.


Monipuolinen karaoken striimauspalvelu Singa tuottaa myös omia karaoketaustoja. Lähiaikoina Singa on julkaissut erityisesti pohjoismaisia hittejä, ja noin sadan kappaleen oma tuotanto on laulettavissa ainoastaan Singa-palvelussa. Ammatti- ja kotikaraoken sekä oman musiikkituotannon lisäksi Singa tuottaa myös suuria ulkoilmakaraoketapahtumia, virtuaalikaraokea sekä KWC:ta eli karaoken suomenmestaruus- ja maailmanmestaruuskilpailuja.


Kotimaisia karaokelevyjä tai levysarjoja ovat myös ainakin Kansan karaoke, Karaokekeskus, Juhiskaraoke, Joy Karaoke, Kasino Karaoke, Suomi Karaoke ja Flamingo. Tuleeko sinulle vielä muita mieleen? Moni artisti on myös julkaissut itse karaokelevyjä, mm. Finlanders, Klamydia ja Apulanta.

Singan lisäksi levyttömiä kotimaisia karaokesysteemeitä ovat Maestro, Muvika, MoodMedia, DJ Online, Pelika Player, KSF player ja Kara-Master.

Joitakin tutuimpia ulkomaisia levysarjoja

Sunfly Karaoke

Lähes kolmekymmentä vuotta toiminut brittiyritys on tuottanut kymmeniätuhansia karaoketaustoja.

Kuva: Sunfly.

Stingray: Sound Choice, Karaoke Channel

Monelle erityisesti amerikkalaisen rockin ja popin laulajalle ovat tuttuja Sound Choicen alkuruudut. Vuonna 1985 perustettu jenkkiyritys julkaisi pitkään laadukkaita ja erittäin suosittuja karaokelevyjä, ja nykyään sen yli 24000 kappaletta jakelee Karaoke Channel -sarjana kanadalainen Stingray.

Party Tyme Karaoke

Paljon uutta englanninkielistä popmusiikkia tuottaa karaokeversioiksi kalifornialainen Sybersound Records, jonka levysarja tunnetaan nimellä Party Tyme.

Legends

Nimensä mukaisesti legendaarinen levysarja on monelle tuttu CD+G-levyistä, joita tehtiin pääsarjaan peräti 247 kappaletta. Yhdysvaltalaisyritys julkaisi karaokelevyjä vuosina 2002-2008.

Zoom

Pitkään toiminut brittifirma on julkaissut tuhansia kappaleita ja myy satojen omien levyjensä ohella asiakkaiden itsensä räätälöimiä levykokonaisuuksia.

Recisio: Karafun, Karaoke Version

Ranskalaisen Recision vuonna 2005 luoma Karafun on laadukas ja edelleen tuottelias karaokesarja sekä karaokesovellus. Recision latauskauppa Karaoke Version oli ensimmäinen, joka keksi tarjota ladattavaksi useita eri versioita taustoista; apulauluversion ja karaokeversion lisäksi myös täysin instrumentaaleja sekä jopa sellaisia, joista puuttuu jokin tietty instrumentti.

Karaokea on laulettu jo 50 vuoden ajan - ja Suomessakin 30 vuotta. Esim. Vocal Star ja Sunfly ovat pitkän linjan karaoketuottajia, joiden versioita on laulettu jo vuosikymmeniä.

SBI

Yli 25 vuotta toiminut brittifirma on tuottanut tuhansittain karaokeversioita laajasta genrevalikoimasta ja myy kappaleita joko yksittäin ja asiakkaan itse kokoamilla levyillä.

Mr Entertainer

SBI:n kanssa yhteistyötä tekevä karaoketuottaja, jolla on myös suuri verkkokauppa, josta karaokea saa myös tilata tiedostoina sekä DVD tai CD+G -levyillä.

Vocal Star

Vuonna 1994 perustettu brittiyritys, joka tuottaa yhä laadukkaita versioita tuoreista pophiteistä.

Suomalaisillekin karaokelaulajille tuttuja taustoja valmistaa esim. Vocal Star, Stingray ja Party Tyme.

Svenska Karaokefabriken

Vuodesta 2002 lähtien on Svenska Karaokefabriken tuottanut ruotsalaista ja kansainvälistä laulettavaa popista rokkiin ja iskelmästä gospeliin sekä lastenmusiikkiin.

Lefkan

Monipuolinen virolainen tapahtumapalveluyritys Lefkan on myös tuottanut karaokelaulajille yli 40 DVD:n sarjan vironkielisiä klassikoita ja uutta poppia.

Daiichikosho

Liiketaloudellisesti maailman suurin karaokeyritys toimii ainoastaan karaoken kotimaassa Japanissa. Tästä voidaan päätellä, että kotimaan markkinat ovat heillä melkoiset. Daiichikosholla on levytuotannon ohella karaokesoittimia sekä karaokebaareja.

Sing To The World

Brittiyritys on tuottanut omaa monipuolista katalogiaan lähes 20 vuotta. Lauluja on saatavilla levyinä sekä digitaalisesti.

Kansainvälisiä karaokeyhtiöitä ja levysarjoja voit tutkia lisää täällä.

Mikä on paras karaokeversio?

Eri valmistajien versiot saattavat poiketa hiukan toisistaan, ja ainoa toimiva ohje on kokeilla joka laulusta tarjolla olevia versioita. Jollekin tuttu levysarja voi olla laadun tae, toiset taas tuntevat lempilauluistaan kaikki eri karaokeversiot. Singassa voit myös esikuunnella versioita ennen laulamista.

Itselleen paras karaoke selviää kokeilemalla. Kuvassa Luca Gargano, Hevikaraoke, 2005.

Singan palvelussa ovat laulettavissa kaikki tämän artikkelin kotimaiset levysarjat paitsi Melplay, Saturnday, #karaokesi ja Suomi laulaa. Ulkomaisista Singassa ovat tällä hetkellä Sunfly, Stingray, Party Tyme, Vocal Star ja Svenska Karaokefabriken.

Sellainen lista. Jäikö jokin mietityttämään tai haluaisitko kuulla jostain lisää? Laita meille viestiä osoitteeseen info@singa.com.

Oletko sinä kiinnostunut karaoketuottamisesta?

Oletko muusikko ja tuottaja, joka haluaisi kokeilla kappaleen tuottamista karaokemuotoon? Haluaisitko saada omat karaokeversiosi Singan jakeluun? Ota toki yhteyttä luca@singa.com.