Moni voisi kuvitella, ettei Suomi ole ainakaan viisuissa menestyksensä puolesta tuonut Euroviisuihin mitään. Tämä on kuitenkin väärä olettamus!

Suomi on tuonut Euroviisuihin 12-pisteen pistelaskujärjestelmän ja Euroviisuklubit. Nykyään yli 42 maassa toimiva ja tuhansien jäsenten Euroviisuklubi-perhe on todellakin lähtöisin Suomesta! Twelve points, sanoisin!

Mitkä ovat suosituimmat suomalaiset euroviisut?

Lisäksi Suomi on tarjonnut varsin monipuolisen valikoiman viisuedustajia. Suomen suhteen ei todellakaan ikinä voi ennalta arvata, millaisen edustajan se kunakin vuonna lähettää maataan edustamaan.

Viisukansaa on hullaannuttanut yhteislauluihin todellinen voimabiisi Virve Rostin Sata salamaa, joka villitsee kaikissa viisubileissä, aivan ympäri Eurooppaa.

Eläköön elämä oli kilpavuotenaan ajankohtainen ja sitä se on myös nyt. Tätä sotien vastaista voimaantumiskappaletta lauletaan viisuristeilyillä ja viisukaraokessa. Sonja Lumme on suosittu viisuhahmo, erityisesti Keski-Euroopan viisufanien keskuudessa.

Vahvaa sinivalkoista retro-arvoa on luonnollisesti Marion Rungin keväisessä Tipi-tii-kappaleessa sekä Katri Helenan klassikossa Katson sineen taivaan. CatCat omaa aivan oman viisubilearvonsa kappaleellaan Bye bye baby – mikä loistava bilebängeri!

Lordin Hard rock hallelujah on karaoketilastojen kärjessä ja aivan syystä!

Mies laulaa Lordi karaokea

Tässä kohden on myös hyvä huomioida, että viisufaneille tärkeintä ei ole oman maan voitto, vaan oman maan kunniakas edustaminen.

Menestyä voi niin kovin monin tavoin. Vai mitähän olisivat aikoinaan tuumanneet Dschinghis khan-kappaleen esittäjät, jotka tulivat neljänneksi vuoden 1979 Jerusalemin Euroviisuissa? Nykypäivänä kyseisestä kappaleesta on tehty kaikista viisukappaleista eniten cover-versioita.

Mitkä UMK-biiseistä ovat menestyneet parhaiten Euroviisujen ulkopuolella?

Sananen niistä Suomen Euroviisukarsintojen kilpailijoista, jotka eivät ole päässeet edustamaan maatamme. Muutamista kappaleista on tullut jopa kovempia ja rakastetuimpia hittejä kuin itse viisuedustajistamme.

Vai miltä kuulostaa Erika Vikmanin Cicciolina, joka teki läpimurtonsa kaikissa viisumaissa ja voitti toisen sijan 42 Viisuklubin vuosittaisessa Second Chance-kilpailussa?

Samaisessa kilpailussa voiton vei aikoinaan Anna Eriksson viisutyrkyllään Oot voimani mun. Tämä monien fanien suosikki ei varsinaisiin viisuihin valikoitunut edustamaan Suomea, mutta jäi elämään legendana.

Viimeisimmässä UMK-kilpailusta potin räjäytti BESS ja Ram pam pam. Pitkään listojen kärkikahinoissa pysynyt kappale sai niin suomalaiset kuin ulkomaisetkin viisufanit rallattelemaan mukaansa tempaavaa kertosäettä. Kappale sai kuninkaallisen toisen sijan viisuklubien Second Chance 2022 Contest-kilpailussa.

Tästä voisi summata, että Suomen lahja nykypäivän viisuilijoille ovat myös voimakkaat naisartistit, jotka osaavat käyttää ääntään, eivätkä todellakaan pelkää laittaa itseään likoon. Miesedustajat ovat vahvasti tervetulleita näiden bängerien joukkoon!

Kati Wikström
Euroviisuklubi OGAE Finland ry, puheenjohtaja
Toimittaja