Japanilainen karaoke on suosittu viihdemuoto, joka kasvattaa suosiotaan kaikkialla maailmassa.

Mutta mitä japanilainen karaoke oikeastaan on? Missä sen juuret ovat ja miksi siitä tuli niin suosittua?

Tässä artikkelissa tutustumme japanilaisen karaoken historiaan ja kulttuuriin sekä siihen, miten siitä tuli olennainen osa japanilaista yhteiskuntaa.

Tutustumme myös japanilaistyylisen karaoken menestystarinaan muualla maailmassa ja sen ainutlaatuiseen olemukseen. Jos olet siis utelias oppimaan lisää japanilaisesta karaokesta, jatka lukemista!

Mitä japanilainen karaoke on?

Kyltti karaokebaarista rakennuksen kyljessä japanilaisella kadulla.

Japanilainen karaoke tai pelkkä “karaoke”, kuten yleensä sanotaan, on viihdemuoto, johon kuuluu nauhoitetun musiikin päälle laulaminen mikrofonia käyttäen.

Musiikin lisäksi taustalla on yleensä videonäyttö, josta voi lukea laulun sanoitukset. Karaokebaarit ovat suosittu yöelämän kohde Japanissa, ja monet baarit ja ravintolat tarjoavatkin karaokepalveluita.

Joillakin paikoilla on jopa yksityisiä karaokehuoneita, jotka voi vuokrata tunnin pätkissä. Japanilainen karaokekulttuuri on kuljetettu vientituotteena myös muihin maihin, ja karaokebaareja löytyy nykyään kaupungeista ympäri maailmaa.

Olitpa sitten pesunkestävä karaokelaulaja tai vasta-alkaja, japanilainen karaoke on loistava tapa viettää aikaa ystävien kanssa ja ehkä jopa hoilata nuotin vierestä.

Mitä karaoke tarkoittaa japaniksi?

Sana “karaoke” tulee oikeastaan japanin kielestä, ja se koostuu kahdesta osasta: “kara” tarkoittaa tyhjää ja “oke” on lyhennetty versio orkesterista.

Toisin sanoen japaniksi karaoke tarkoittaa laulamista ilman musiikkia, ja sana kääntyy tyhjäksi orkesteriksi.

Karaoken alkuperä

Daisuke Inoue, karaoken keksijä, pitelee mikrofonia alkuperäisen 8 Juken karaokekoneensa kanssa.
Ensimmäinen karaokelegenda alkuperäisen 8 juke -karaokelaitteen kanssa.

Daisuke Inoue, japanilainen muusikko, keksi ensimmäisen karaokelaitteen vuonna 1971, kun hän etsi tapaa laulaa nauhoitetun musiikin mukana.

Karaokesta tuli pian suosittua Japanissa ja muissa Aasian ja muun maailman osissa — erityisesti Kiina ja Korea ovat kehittäneet omaa karaokekulttuuria. Se oli alun perin vain tapa laulaa suosittujen kappaleiden tallenteiden mukana.

Siitä huolimatta se kehittyi pian kilpailulliseksi tapahtumaksi, minkä aikana ihmiset kilpailivat siitä, kuka esittää parhaan tulkinnan kappaleesta.

Nykyään karaoke on kaikenikäisten ja eri taustoista tulevien ihmisten tapa nauttia, ja karaokea voi kuulla baareissa, ravintoloissa ja ihmisten kodeissa. Se on jopa ollut osa Hollywood-elokuvia, kuten Ilon ja onnen tarinat sekä Lost in Translation.

Etsitpä sitten hauskaa tapaa viettää iltaa kavereiden kanssa, tai haaveilet mahdollisuudesta esitellä laulutaitojasi, karaoke on täydellinen aktiviteetti.

Tutustu tähän karaoken historian aikajanaan, jos haluat oppia lisää karaoken taustoista.

Miltä karaoke näyttää Japanissa?

 Nainen laulaa japanilaisessa karaokehuoneessa.
Japani-teemainen karaokehuone Moyagissa

Karaokebaareja löytyy melkein jokaisesta japanilaisesta kaupungista, ja ne ovat suosittu yöelämän kohde paikallisten ja turistien keskuudessa.

Tässä on joitakin merkittäviä eroja japanilaisen ja länsimaisen karaoken välillä.

 • Japanissa karaokea lauletaan tyypillisesti yksityishuoneissa eikä julkisesti yleisön edessä. Tämä mahdollistaa laulamisen ilman epävarmuutta ja muiden arvostelua.
 • Japanilaisissa karaokebaareissa on yleensä laaja lauluvalikoima perinteisistä japanilaisista lauluista nykyajan pop-hitteihin.
 • Suuri osa Japanin karaokebaareista tarjoaa ruokia ja juomia, joten voit nauttia drinkistä samalla kun laulat sydämesi kyllyydestä!

Japanilaisista karaokebaareista tuli suosittuja 1970-luvulla ja ne ovat yhä suosittu kohde japanilaisten ja turistien keskuudessa. Ne ovat yleensä pieniä yksityishuoneita, joihin mahtuu korkeintaan 20 henkeä.

Japanilaisissa karaokebaareissa asiakkaat valitsevat satojen laulujen joukosta mieluisan kappaleen, yleensä japanilaisen poplaulun.

Sen jälkeen asiakkaat laulavat televisiosta tai projektorilta näkyvien lyriikoiden mukana. Asiakkaat voivat tilata ruokaa ja juomia karaoken henkilökunnalta, ja monet japanilaiset karaokebaarit tarjoavat alkoholijuomia.

Japanilaisilla karaokebaareilla on tyypillisesti pääsymaksu henkilöä ja tuntia kohden.

Karaoke on japanilaisille ihmisille osa sosiaalista elämää ja hauskanpitoa, mutta lisäksi se on myös suosittu turistiaktiviteetti Japanissa.

Karaoke vs. muu maailma

Kaksi miestä vastakkain laulamassa espanjalaista laulua suomalaisessa karaokebaarissa

Karaoke on maailmanlaajuinen ilmiö, joka ei näytä hiipumisen merkkejä. Se on levinnyt jokaiseen maailmankolkkaan, eri-ikäisten ja -taustaisten ihmisten keskuuteen hauskanpidon ja viihdytyksen muodoksi.

Karaokebaarit ovat maailmanlaajuisesti olennainen osa kaupunkielämää, ja karaokelaitteet ovat ehdoton osa monia sosiaalisia tilanteita.

Mikä on karaoken suosion salaisuus?

Ensinnäkin se on edullinen tapa nauttia musiikista ja viihteestä. Karaoke on myös sosiaalinen aktiviteetti, josta eri-ikäiset ja -taustaiset ihmiset voivat nauttia harjoitellen samalla kielitaitoaan.

Mutta ennen kaikkea karaoke on loistava tapa vaihtaa vapaalle ja pitää hauskaa! Ei ole mitään tarvetta olla ammattilaulaja voidakseen nauttia karaokesta – kaikki voivat pitää hauskaa ja laulaa mukana lempikappaleitaan.

Olipa kyse sitten Japanista tai Suomesta, karaokella on kyky tuoda ihmiset yhteen ja luoda pysyviä muistoja.

Suosittuja japanilaisia karaokelauluja

Vaikka jokaisella alueella ja yksittäisellä karaokekohteella on omat erikoistumisalueensa, tässä on joitakin japanilaisten karaokefanien keskuudessa suosittuja karaokelauluja

 • Yo Hitoton "Hanamizuki"  on yksi lauletuimmista japanilaisista karaokehiteistä DAMin mukaan.
 • Kyu Sakamoton "Sukiyaki" on sentimentaalinen balladi menetetystä rakkaudesta.
 • Spitzin "Aegean Sea" on mukaansatempaava hitti, joka sopii täydellisesti kesän karaokeiltoihin.
 • EXILEn "Lovers Again" julkaistiin vuonna 2007 ja se on ollut japanilaisten listojen kärjessä. Se on loistava valinta romanttisten balladien ystäville.
 • AKB48:n "Koi Suru Fortune Cookie" on iloinen laulu sydämen äänen seuraamisesta.

Japanilaisen karaoken tarina: johtopäätökset

Japanilainen karaoke on rakastettu ajanviete Japanissa, ja sen suosio on kasvanut maailmanlaajuisesti. Tämä artikkeli vastasi seuraaviin kysymyksiin:

 • Mitä on japanilainen karaoke?
 • Mitä karaoke tarkoittaa japaniksi?
 • Mikä on karaoken alkuperä?
 • Miten karaokea lauletaan Japanissa?
 • Mitä eroja karaokella on Japanissa ja muualla maailmassa?
 • Mitkä ovat suosittuja japanilaisia karaokelauluja?

Jos haluat kokea tämän ainutlaatuisen viihdemuodon itse, katso verkkosivuiltamme lista karaokepaikoista lähelläsi.

Karaoke tarjoaa hauskan tavan viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa lempimusiikistanne nauttien. Joten mitä enää odotat? Tartu mikkiin ja laula karaokea missä tahansa!