Hur du ökar försäljningen i baren trots att färre människor dricker år 2024

Under de senaste åren har det funnits en växande trend inom hotell- och restaurangbranschen som fått många bar- och restaurangägare att skrapa sig i huvudet: allt fler gäster skippar möjligheterna att dricka och väljer i stället nyktra nätter eller produkter med låg alkoholhalt.

Orsakerna till den ökade populariteten (som har visat sig vara mest framträdande bland Millennials och Gen Z-publiken) är att många människor är mer nyfikna på sin hälsa och sitt välbefinnande, för att inte tala om andra livsstilsfaktorer som alkoholens effekt på huden och det allmänna utseendet. Många är också angelägna om att anta alkoholfria utmaningar (som en vit månad) året runt.

Märkligt nog pekar mycket av forskningen på att pandemin har haft en betydande inverkan på yngre människors vanor och deras syn på drickande. Även om dessa nyligen antagna rutiner är väldigt bra, kan det för bar- och restaurangföretagare vara oroväckande och osäkert.

Som ägare till en sådan lokal kanske du frågar dig varför du ska försöka locka en publik som inte vill dricka. Men det är inte rätt inställning. Den bättre frågan är "hur får jag en publik av människor som inte vill dricka alkohol att komma in ändå - och stanna i flera timmar?".

Spriten behöver inte vara huvudattraktionen. Vi har sammanställt en lista med några unika och effektiva idéer för att få in alkoholfria kunder till din bar eller restaurang - utan att lägga alltför stor vikt vid drickandet.

1. Lägg till ett karaokerum

Karaokerum på The Melody Club, Göteborg

Ett av de säkraste sätten att locka folk till din bar, är att erbjuda karaoke. Karaokerum är ett helt originellt tillägg för nästan alla lokaler och ger en stor avkastning på investeringen samtidigt som det ökar återförsäljningsvärdet för ditt utrymme.

Skälen är tydliga: karaoke är en engagerande aktivitet som möjliggörs av sociala sammankomster. Det ger vännerna möjlighet att verkligen koppla av och ha roligt i en miljö som är fri från kritik. Och även om alkohol alltid är bra att erbjuda i din lokal, är är det absolut inget måste.

En annan bra idé är att använda sig av pre-book affärsmodellen. Då väljer och reserverar kunderna sina karaokerum i förväg och anger hur många personer de kommer att vara samt önskat antal spelningar. Detta gör det möjligt för barägaren att förutse hur mycket folk det kommer att vara under en viss kväll. Detta för i sin tur det möjligt att ta in fler eller färre anställda för att täcka skift.

Sing Sing Karaoke Majorna i Göteborg

Det bästa av allt är att du öppnar upp din barverksamhet för en helt ny och regelbunden kundkrets, genom att skapa en särskild avdelning för karaokefans som inte bryr sig så mycket om att dricka. Inkomsterna som du tjänar på att ta hand om wannabe-sångare kommer säkert att överstiga barens fakturor i det långa loppet.

Privata karaokelokaler bokas i förväg för en viss period, och kunderna får då använda lokalen under en förutbestämd tid. Tiden kan till och med förlängas om man tar hänsyn till tilläggsfunktioner som drycker och snacks från baren. Karaokelokaler kan ge ett stort mervärde till vilken lokal som helst.

Läs mer i vår guide gällande karaokerum.

2. Håll igång med lite tävlingskänsla

En annan trend som fortsätter att öka i popularitet är barer med tävlingsinriktade sociala inslag. Den här typen av innovativa teman innebär att man samlar grupper för att utföra energirika aktiviteter som biljard, shuffleboard, dart eller pingis. I princip alla typer av interaktiva spel där man kan tävla med vänner, och allt detta sker i en matsal eller en gästvänlig miljö med mat och dryck (eller icke-dryck).

En tävlingsinriktad kund spelar shuffleboard på O'Learys Järntorget, Göteborg

Det finns olika sätt att locka till sig nya kunder utan att förlita sig på alkoholen, men ett av de mest framgångsrika och kostnadseffektiva sätten är att umgås genom tävlingar.

Följ dina stamkunders beteende och bestäm vilka typer av aktiviteter de skulle vilja ha som en del av det övergripande temat för din lokal. Kanske kan du prova det för första gången på ett tystare skift mitt i veckan, för att se vad kunderna tycker. Stannar de längre i din bar eller spenderar de mer pengar när de spelar dart än de gjorde när det inte fanns någon darttavla. Och för kunder som inte dricker: spenderar de mer pengar på t.ex. mat medan de umgås vid foosballbordet än de skulle ha gjort om det inte fanns något foosballbord alls?

Den här idén bygger på lite observationell marknadsföring, men det är definitivt ett gyllene tillfälle att locka till sig nya kunder.

3. Börja erbjuda alkoholfria alternativ

Det finns en enorm marknad för alkoholfria produkter som du kan ha i din bar eller restaurang - och det finns mer än tillräckligt med alternativ för att hålla dem tillgängliga så att alla blir nöjda.

Alkoholfria drinkar

Bortse från de nedlåtande namnkonventionerna (som "mockaritas" eller allt som börjar med "virgin") och var istället öppen med din meny. Ha en lista med uppfinningsrika alkoholfria alternativ - eller be din barpersonal att fräscha upp sina kreativa färdigheter och arbeta med nya gäster som kanske vill prova något helt originellt - utan alkohol. När ditt ställe blir känt som det nya place to be som serverar både öl OCH alkoholfria alternativ kan du förvänta dig en helt ny publik av människor som bara vill ha roligt oavsett vad som finns i deras glas.

4. Ordna en quiz-kväll en gång i veckan

Barer och restauranger som erbjuder temakvällar kan verkligen dra nytta av vad som annars skulle kunna betraktas som en tyst kväll. Genom att ordna en kväll med frågesport kan du verkligen skapa intresse för din bar bland både lokalbefolkningen och nybörjare. Och om du har en utvald meny med alkoholfria alternativ kan kvällen bli en veckosuccé. Förvandla din bar till the place to be med bara några billiga tillägg: en konferencier med mikrofon, kanske ett par TV-skärmar och några gratis reklaminlägg på din lokals sociala medier.

Utomhus quiz på Bollbrolyckan i Helsingborg

När barer tar till sig quiz-trenden, ökar vanligtvis försäljningen av mat på grund av flera besökare. Det är här som barägare kan påverka sina totala intäkter. Skräddarsy quiz-innehållet till valfritt ämne. Ju mer slumpmässigt desto bättre, på så sätt kan alla delta. Förbättra spelet genom att dela ut priser som jackpottar i form av pengar, gratis drinkar eller rabatter i restaurangen. Med olika quiz-evenemang är tillväxtmöjligheterna verkligen oändliga!

Kolla in vårt Eurovision-musikquiz här!

5. Dragbingo eller karaoke?

Drag queen som sjunger

Tack vare program som RuPaul's Drag Race, Dragula och We're Here har dragen blivit enormt populär runt om i världen. Detta har lett till att många söker sig till dragshower och föreställningar.

Det kan vara en utmaning att ordna en riktigt ordentlig dragshow, men att hålla en vecko- eller månadsbingo med drags kan vara ett enkelt och bra sätt att få in nya kunder. Ta kontakt med någon lokal dragartist, annonsera evenemanget och håll dig konsekvent med det, så kommer du garanterat att bygga upp en engagerad bas av besökare.

Där har du det! Några effektiva och mycket engagerande idéer för att öka försäljningen och besökarantalet i din restaurang eller bar - även ifall folk inte gillar att dricka alkohol! När Generation Z och andra fortsätter med den alkoholfria trenden under sina utekvällar, kan framtiden för barägarna se oroväckande ut. Men det behöver den inte vara - om du vet hur du ska ta hand om din publik. Varenda en av dem.