Ohjeet kotikaraokeen: mikä mikrofoni, mitä laitteita tarvitsen ja miten ne kytketään?

Laitettiin sulle kasaan kotikaraoke pähkinänkuoressa -ohje, sillä homma on helppoa kuin mikä, kunhan tiedät mitä välineitä tarvitset. Kotioloissa voit tietenkin vallan mainiosti laulaa karaokea ilman äänentoistoa tai mikrofoneja, jolloin riittää kun avaat Singasta haluamasi karaokekappaleen - mobiililaitteella, tietokoneella tai älytelkkarilla - ja painat play.

Mutta jos haluat, että karaokelaulu kajahtaa mahdollisimman kuuluvasti, tarvitset Singan lisäksi mikrofonin ja äänenvahvistuslaitteet. Miksereitä, äänentoistolaitteita ja mikrofoneja on tuhansia erilaisia ja niiden parissa navigointi voi olla haastavaa. Tässä siis vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Laita kotikaraoke raikamaan!

Kysymys 1: Minkälaisen mikrofonin tarvitsen laulaakseni kotona?

Yleisin laulumikrofoni on ns. dynaaminen kapulamikrofoni, joita on tarjolla hyvin monenlaisia. Riittävän laadukkaan ja kestävän mikrofonin lauluharrastukseen saa alle 100 eurolla, ja suosittuja merkkejä ovat mm. Shure, AKG ja Sennheiser.

Sekä langaton tai langallinen dynaaminen mikrofoni sopiii karaokeen: valitse se, joka tuntuu sopivimmalta sinun kotikaraokeesi.

Mikrofoni ja karaokemusiikkia soittava laite pitää myös kytkeä johonkin: tarvitset siis jonkinlaisen mikserin ja äänentoiston.

Kysymys 2: Voinko kytkeä mikrofonin suoraan televisioon tai kodin äänentoistoon?

Mikrofonia ei voi kytkeä suoraan televisioon tai kaiuttimiin. Mikrofoni kytketään aina mikseriin, jossa säädetään sen äänenvoimakkuutta, äänenväriä ja mahdollista kaikuefektiä sekä taustamusiikkia. Miksereitäkin on monenlaisia: kotikaraokeen sopivimmat pikkumikserit ovat melko huokeita hinnaltaan (alle 150 eurolla saa jo sopivan) ja yksinkertaisia käyttää. Esimerkiksi Yamahalta löytyy karaokeen sopivia pikkumiksereitä efekteillä.

Kysymys 3: Mitä laitteita tarvitsen kotikaraokeen?


Vaikka kotioloissa voi mainiosti laulaa karaokea ilman äänentoistoa, tässä ohjeet laitteisiin, joilla saat karaoken kuulumaan ja näkymään naapuriinkin saakka! Täydelliseen Singa-kotikaraokeen tarvitset nämä neljä asiaa:

  1. Puhelin, tabletti, tietokone tai älytelkkari, joka soittaa Singaa.
  2. Televisio/näyttö ja tarvittava kaapeli Singan kytkemiseksi siihen (HDMI-kaapeli läppäriltä telkkariin sekä mahdollinen adapteri iPadille)
  3. Mikrofoni(t) ja mikseri sekä niiden tarvitsemat johdot (XLR-kaapeli)
  4. Äänentoisto, esimerkiksi erilliset aktiivikaiuttimet tai kodin viihdejärjestelmä

Kysymys 4: Miten kytken karaokelaitteet oikein?


Tässä eriteltynä tyypillisimmät kytkennät, joita kotikaraokessa tarvitset.


1) Kytke karaokelaitteen (esim. puhelimen tai tietokoneen) ääni mikseriin omaan kanavaansa RCA-kaapelilla.

RCA-kaapelin kaksiosainen pää (punainen + valkoinen) yhdistetään mikserin kaksipaikkaiseen kytkentäkohtaan. Yksiosainen pää laitetaan Singa-laitteen (mobiililaite, IPad, tietokone) kuulokeliitäntään.


2) Yhdistä Singa-laite HDMI-kaapelilla televisioon, jotta saat karaoketaustat näkymään tv-ruudusta.

Huom! Yleensä tarvitset adapterin, jotta voit yhdistää HDMI-kaapelin mobiililaitteeseen. Kannettavaan tietokoneeseen HDMI-kaapelin saa usein suoraan yhdistettyä.


2) Kytke mikrofonit mikseriin omiin kanaviinsa XLR-kaapelilla.

Kytke mikrofoni XLR-kaapelilla mikserin vapaana olevaan kanavaan. Kuvan mikserissa voisit kytkeä mikrofonin XLR-kaapelilla esim. vasemmalla reunimmaisena olevaan kanavaan, ylimmäisenä olevaan kytkentäpaikkaan. Jos sinulla on kaksi mikforonia, kytke toinen vastaavasti seuraavaan vapaaseen kanavaan.


3) Säädä mikserin kautta mikrofonien keskinäinen äänenvoimakkuus ja tee muut soundin hienosäädöt, kuten kaiun lisääminen.

4) Kytke mikseristä ulos tuleva ääni äänentoistojärjestelmään/kaiuttimeen. Usein tämä tehdään myös XLR-kaapelilla, mutta riippuu käyttämistäsi äänentoistolaitteista.

Jos käytät Singaa Android-tv:n tai Apple-tv:n kautta, tulee sinun kytkeä tv:stä tuleva ääni mikseriin. Mikrofoniäänen lähettäminen suoraan televisioon erilaisten bluetooth-järjestelmien kautta ei ole suositeltavaa, sillä äänenvoimakkuuksien säätäminen on hankalaa ja bluetoothin aiheuttaman viiveen vuoksi itse laulaminen voi olla haasteellista.

Singan sivuille saadaan lähitulevaisuudessa kattavampi ohje kotikaraokeen ja erilaisten äänentoistolaitteiden käyttöön, jotta homma sujuu vaivatta ihan vasta-alkajaltakin.

Iloisia kotikaraokehetkiä!